|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 25.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Dnes je 1. Sviatok vianočný
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. apríla 2012
Hydinári sú na kolenách, chcú zastaviť výrobu
Slovenskí hydinári majú za sebou ďalší ťažký rok. Varujú však, že ak sa situácia nezmení, hrozí zastavenie výroby a prepúšťanie. Výroba hydinového mäsa totiž vlani podľa ...
BRATISLAVA 26. apríla (WEBNOVINY) - Slovenskí hydinári majú za sebou ďalší ťažký rok. Varujú však, že ak sa situácia nezmení, hrozí zastavenie výroby a prepúšťanie.
Výroba hydinového mäsa totiž vlani podľa údajov Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) medziročne klesla o 11,4 % na 56,7 tis. ton, čo je najviac spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie.
Zároveň od minuloročnej žatvy vzrástli ceny vstupov a poklesli odberateľské ceny hydiny. Podľa riaditeľa ÚHS Daniela Molnára ich sektor zaznamenáva neustály pokles výroby už od roku 2002, pričom situácia sa výrazne zhoršila v roku 2004 po vstupe Slovenska do EÚ.
Len polovica sa spotrebuje
Zatiaľ čo okolité štáty zaznamenali v minulom roku nárast výroby hydinového mäsa, Slovensko malo najväčší pokles spomedzi členských štátov únie. Pri prepočte na obyvateľa slovenskí hydinári vyprodukovali 10,41 kilogramov hydinového mäsa, čo však zodpovedá len polovici priemernej spotreby Slovákov. "Vyrábame iba polovicu toho, čo spotrebujeme,“ ozrejmil Molnár. Spomedzi členských krajín EÚ skončilo Slovensko v produkcii hydinového mäsa na obyvateľa na 25 mieste, keď sa za ním umiestnilo len Luxembursko a Malta.
Kritickú situáciu potvrdil aj Marián Čakajda zo spoločnosti Hydina Súlovce, podľa ktorého hrozí, že podnikatelia v sektore hydiny ukončia výrobu. Dôvodom je enormný nárast vstupných nákladov v období od minuloročnej žatvy kombinovaný s tohtoročným poklesom cien hydiny. Ceny kŕmnych zmesí od septembra minulého roka do apríla tohto roku vzrástli zhruba o 10 %, zatiaľ čo nákupné ceny jatočných kurčiat klesli o 2 %.
Ak cena nestúpne, zastavia výrobu
"Výroba hydinového mäsa je totálne nerentabilná. Pokiaľ ceny nepôjdu hore, zastavíme výrobu,“ povedal Čakajda, ktorý patrí medzi najväčších chovateľov hydiny na Slovensku. Obdobné kroky pritom podľa jeho slov avizovali aj ďalší chovatelia. Zastavenie výroby by malo podľa Čakajdu za následok prepúšťanie zamestnancov nielen priamo u chovateľov, ale aj u spracovateľov.
Stav hydiny ku koncu minulého roku bol na úrovni 11,4 mil. kusov, čo je o 12,5 % menej ako koncom roka 2010. Ešte výraznejšie sa znížil počet kurčiat, keď medziročne klesol o 24,1 % na 4,7 mil. kusov. Odbytové ceny kurčiat sú na Slovensku na úrovni 1,76 eura za kilogram, priemer v EÚ je pritom vyšší, až 1,86 eura.
Výroba hydinového mäsa totiž vlani podľa údajov Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) medziročne klesla o 11,4 % na 56,7 tis. ton, čo je najviac spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie.
Zároveň od minuloročnej žatvy vzrástli ceny vstupov a poklesli odberateľské ceny hydiny. Podľa riaditeľa ÚHS Daniela Molnára ich sektor zaznamenáva neustály pokles výroby už od roku 2002, pričom situácia sa výrazne zhoršila v roku 2004 po vstupe Slovenska do EÚ.
Len polovica sa spotrebuje
Zatiaľ čo okolité štáty zaznamenali v minulom roku nárast výroby hydinového mäsa, Slovensko malo najväčší pokles spomedzi členských štátov únie. Pri prepočte na obyvateľa slovenskí hydinári vyprodukovali 10,41 kilogramov hydinového mäsa, čo však zodpovedá len polovici priemernej spotreby Slovákov. "Vyrábame iba polovicu toho, čo spotrebujeme,“ ozrejmil Molnár. Spomedzi členských krajín EÚ skončilo Slovensko v produkcii hydinového mäsa na obyvateľa na 25 mieste, keď sa za ním umiestnilo len Luxembursko a Malta.
Kritickú situáciu potvrdil aj Marián Čakajda zo spoločnosti Hydina Súlovce, podľa ktorého hrozí, že podnikatelia v sektore hydiny ukončia výrobu. Dôvodom je enormný nárast vstupných nákladov v období od minuloročnej žatvy kombinovaný s tohtoročným poklesom cien hydiny. Ceny kŕmnych zmesí od septembra minulého roka do apríla tohto roku vzrástli zhruba o 10 %, zatiaľ čo nákupné ceny jatočných kurčiat klesli o 2 %.
Ak cena nestúpne, zastavia výrobu
"Výroba hydinového mäsa je totálne nerentabilná. Pokiaľ ceny nepôjdu hore, zastavíme výrobu,“ povedal Čakajda, ktorý patrí medzi najväčších chovateľov hydiny na Slovensku. Obdobné kroky pritom podľa jeho slov avizovali aj ďalší chovatelia. Zastavenie výroby by malo podľa Čakajdu za následok prepúšťanie zamestnancov nielen priamo u chovateľov, ale aj u spracovateľov.
Stav hydiny ku koncu minulého roku bol na úrovni 11,4 mil. kusov, čo je o 12,5 % menej ako koncom roka 2010. Ešte výraznejšie sa znížil počet kurčiat, keď medziročne klesol o 24,1 % na 4,7 mil. kusov. Odbytové ceny kurčiat sú na Slovensku na úrovni 1,76 eura za kilogram, priemer v EÚ je pritom vyšší, až 1,86 eura.