|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
06. júna 2012
Hriešne zóny, v ktorých sa na vás lepia kilá
Nezáleží na tom, ako veľmi sa snažíte schudnúť, žiť zdravo a dávať si pozor na to, čo zjete. V určitých situáciách musíte mať skrátka pevnú vôľu. Je však veľmi dobré poznať ...
Zdieľať
BRATISLAVA 6. júna – Nezáleží na tom, ako veľmi sa snažíte schudnúť, žiť zdravo a dávať si pozor na to, čo zjete. V určitých situáciách musíte mať skrátka pevnú vôľu. Je však veľmi dobré poznať “hriešne” zóny, aby ste sa na ne mohli čo najlepšie vopred pripraviť. Niekoľko rád ponúka hovorkyňa Americkej dietetickej asociácie a nutričná poradkyňa Marjorie Nolan.
Napchávanie sa pred telkou
Problém konzumovania pred televíziou tkvie hlavne v tom, že človek nevenuje jedlu plnú pozornosť. “Ak sa chystáte sledovať televíziu a popri tom jesť, rozdeľte si jedlo na porcie,” radí Nolan. Keď zjete všetko, čo máte na tanieri, prestaňte. Takisto sa pokúste si jedenie načasovať. Jedzte len počas jedného polhodinového seriálu a nie počas celej noci pred telkou.
Problematické švédske stoly
Švédske stoly plné dobrôt sú obrovským pokušením. Chcete ochutnať všetko a až keď zistíte, čo vám naozaj chutí, konečne sa môžete pustiť do jedenia. Keďže pocit nasýtenia prichádza o 20 minút neskôr, ako k sýtosti v skutočnosti dôjde, hrozí tu prejedenie sa.
Najlepšie urobíte, ak si vezmete len jeden tanier, ten naplníte a zjete. Snažte sa pritom mať na ňom zastúpenie rôznych druhov stravy – zeleninu, ovocie, ryby aj mäso.
Víkendová zhovievavosť
“Stále hovoríme o tom, aby sme sa na párty neprejedli,” vysvetľuje Nolan. No keď sa tak stane, oveľa väčšou výzvou je nasledujúci deň, “Zvyčajne si poviete, ’Už som to s jedením prehnala, takže počkám do pondelka a potom sa vrátim k správnym stravovacím návykom’.”
Je fajn v jeden večer sa rozmaznávať, ale späť k zdravej strave sa vráťte hneď potom. V opačnom prípade to len zhoršíte a k zdravému stravovaniu sa vrátite veľmi ťažko.
Večera vonku
Nikdy nechoďte do reštaurácie s úplne prázdnym žalúdkom. Vtedy najskôr jedia vaše oči, objednáte si toho veľa a keďže už za to musíte zaplatiť, radšej do seba poslušne všetko natlačíte. Marjorie Nolan radí dať si pol hodinu pred večerou či obedom vonku trochu mrkvy alebo za hrsť mandlí. Nezabudnite, že aj alkohol obsahuje množstvo kalórií, preto sa snažte ho obmedziť a keď už máte naliate, pite ho pomaly po malých dúškoch.
Dovolenkové obžerstvo
Dobrý spôsob, ak si užiť dovolenku a zároveň sa tri razy denne neprejedať je každý deň sa rozhodnúť, ktoré jedlo dňa bude vaše špeciálne.
Vtedy si naložte všetko, po čom vaše srdce túži, no snažte sa dodržať pravidlo jedného jedla za deň.
Jedlo na cestu
Dávajte si pozor na to, koľko jedla si zabalíte na cestu. Opäť platí pravidlo delenia stravy na porcie, ktoré si dáte v konkrétnu časť dňa.
Nejedzte len preto, že nemáte nič iné na práci, lebo práve sedíte vo vlaku alebo autobuse. Radšej si kúpte krížovky, časopisy alebo knihy.
Prejedanie sa pod vplyvom emócií
Niektorí ľudia sa prejedajú, keď sa cítia zle alebo sú pod veľkým stresom. Často vtedy aj zabudnú, kedy a koľko toho vlastne zjedli. Nolan radí si v ťažké dní viesť stravovací denník, do ktorého si budete zapisovať všetko, čo ste zjedli. Ďalšie riešenie je ešte jednoduchšie – snažte sa na problémy nemyslieť. Nalakujte si nechty, zavolajte kamarátke, ktorú ste dlho nepočuli alebo sa choďte prejsť.
Zdroj: www.everydayhealth.com
Napchávanie sa pred telkou
Problém konzumovania pred televíziou tkvie hlavne v tom, že človek nevenuje jedlu plnú pozornosť. “Ak sa chystáte sledovať televíziu a popri tom jesť, rozdeľte si jedlo na porcie,” radí Nolan. Keď zjete všetko, čo máte na tanieri, prestaňte. Takisto sa pokúste si jedenie načasovať. Jedzte len počas jedného polhodinového seriálu a nie počas celej noci pred telkou.
Problematické švédske stoly
Švédske stoly plné dobrôt sú obrovským pokušením. Chcete ochutnať všetko a až keď zistíte, čo vám naozaj chutí, konečne sa môžete pustiť do jedenia. Keďže pocit nasýtenia prichádza o 20 minút neskôr, ako k sýtosti v skutočnosti dôjde, hrozí tu prejedenie sa.
Najlepšie urobíte, ak si vezmete len jeden tanier, ten naplníte a zjete. Snažte sa pritom mať na ňom zastúpenie rôznych druhov stravy – zeleninu, ovocie, ryby aj mäso.
Víkendová zhovievavosť
“Stále hovoríme o tom, aby sme sa na párty neprejedli,” vysvetľuje Nolan. No keď sa tak stane, oveľa väčšou výzvou je nasledujúci deň, “Zvyčajne si poviete, ’Už som to s jedením prehnala, takže počkám do pondelka a potom sa vrátim k správnym stravovacím návykom’.”
Je fajn v jeden večer sa rozmaznávať, ale späť k zdravej strave sa vráťte hneď potom. V opačnom prípade to len zhoršíte a k zdravému stravovaniu sa vrátite veľmi ťažko.
Večera vonku
Nikdy nechoďte do reštaurácie s úplne prázdnym žalúdkom. Vtedy najskôr jedia vaše oči, objednáte si toho veľa a keďže už za to musíte zaplatiť, radšej do seba poslušne všetko natlačíte. Marjorie Nolan radí dať si pol hodinu pred večerou či obedom vonku trochu mrkvy alebo za hrsť mandlí. Nezabudnite, že aj alkohol obsahuje množstvo kalórií, preto sa snažte ho obmedziť a keď už máte naliate, pite ho pomaly po malých dúškoch.
Dovolenkové obžerstvo
Dobrý spôsob, ak si užiť dovolenku a zároveň sa tri razy denne neprejedať je každý deň sa rozhodnúť, ktoré jedlo dňa bude vaše špeciálne.
Vtedy si naložte všetko, po čom vaše srdce túži, no snažte sa dodržať pravidlo jedného jedla za deň.
Jedlo na cestu
Dávajte si pozor na to, koľko jedla si zabalíte na cestu. Opäť platí pravidlo delenia stravy na porcie, ktoré si dáte v konkrétnu časť dňa.
Nejedzte len preto, že nemáte nič iné na práci, lebo práve sedíte vo vlaku alebo autobuse. Radšej si kúpte krížovky, časopisy alebo knihy.
Prejedanie sa pod vplyvom emócií
Niektorí ľudia sa prejedajú, keď sa cítia zle alebo sú pod veľkým stresom. Často vtedy aj zabudnú, kedy a koľko toho vlastne zjedli. Nolan radí si v ťažké dní viesť stravovací denník, do ktorého si budete zapisovať všetko, čo ste zjedli. Ďalšie riešenie je ešte jednoduchšie – snažte sa na problémy nemyslieť. Nalakujte si nechty, zavolajte kamarátke, ktorú ste dlho nepočuli alebo sa choďte prejsť.
Zdroj: www.everydayhealth.com