|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. mája 2022
Hotelieri a gastro sektor zabudli na výhrady a tvrdia, že ťažké obdobie pandémie im pomohla prežiť pomoc od štátu
Tagy: Ekonomické dopady koronavírusu Gastro sektor HORECA Hoteliérstvo Koronakríza Pandémia Štátna pomoc Turizmus
Štátna pomoc odvetviu ubytovacích a gastronomických služieb počas pandémie koronavírusu napriek určitým výhradám k rýchlosti jej vyplácania pomohla prečkať najhoršie časy. Podľa prezidenta ...
Zdieľať
18.5.2022 (Webnoviny.sk) - Štátna pomoc odvetviu ubytovacích a gastronomických služieb počas pandémie koronavírusu napriek určitým výhradám k rýchlosti jej vyplácania pomohla prečkať najhoršie časy.
Podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Mareka Harbuľáka sprostredkované informácie o výbere dane z pridanej hodnoty ukazujú, že pokles počtu podnikov v tomto sektore bol minimálny.
Asociácia o tom informovala v stredu v tlačovej správe v súvislosti s jarným stretnutím hotelierov v rámci konferencie HORECA 2022 v Žiline 17. a 18. mája.
„Segmentu ubytovania a gastra sme zo schém štátnej pomoci doposiaľ vyplatili 95 miliónov eur. Ešte stále diskutujeme aj o možnosti čerpania pomoci za január a február tohto roka, práve v týchto mesiacoch totiž časť podnikov ešte stále zaznamenávala pokles tržieb o 25 až 50 %," informoval generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu Ministerstva dopravy a výstavby SR Tomáš Ondrčka.
Zamestnávatelia z gastra a hotelierstva spoločne diskutovali aj o blížiacej sa letnej dovolenkovej sezóne. Počas nej očakávajú vyšší podiel zahraničných návštevníkov najmä zo susedných krajín Slovenska, ale čísla spred pandémie nepredpokladajú.
Dôvodom sú vyššie životné náklady domácností, vojnový konflikt na Ukrajine i zmeny spotrebiteľského správania a preferencií turistov.
„Predovšetkým slovenskí zákazníci v súčasnosti prehodnocujú výšku výdavkov na dovolenku a voľný čas, čo môže spôsobiť krátenie dovoleniek i menší počet prenocovaní," uviedol Harbuľák.
Ďalšou z kľúčových tém konferencie boli zmeny na trhu práce. V dôsledku pandémie koronavírusu a s ňou súvisiacou neistotou pracovných miest zo sektora odišli tisíce zamestnancov. Podľa údajov pracovného portálu Profesia.sk len v roku 2020 prácu v gastre ukončilo takmer 8-tisíc ľudí.
„S akútnym nedostatkom pracovníkov bojujeme aj naďalej, o čom svedčí stále viac ako desaťtisíc voľných pracovných miest. Otázkou preto zostáva nielen to, ako obnoviť dôveru bývalých zamestnancov v prácu v týchto odvetviach, no i to, kde a ako efektívne hľadať kvalifikovaných pracovníkov i nové talenty," upozornil prezident AHRS.
Zdroj: Webnoviny.sk - Hotelieri a gastro sektor zabudli na výhrady a tvrdia, že ťažké obdobie pandémie im pomohla prežiť pomoc od štátu © SITA Všetky práva vyhradené.
Podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Mareka Harbuľáka sprostredkované informácie o výbere dane z pridanej hodnoty ukazujú, že pokles počtu podnikov v tomto sektore bol minimálny.
Asociácia o tom informovala v stredu v tlačovej správe v súvislosti s jarným stretnutím hotelierov v rámci konferencie HORECA 2022 v Žiline 17. a 18. mája.
„Segmentu ubytovania a gastra sme zo schém štátnej pomoci doposiaľ vyplatili 95 miliónov eur. Ešte stále diskutujeme aj o možnosti čerpania pomoci za január a február tohto roka, práve v týchto mesiacoch totiž časť podnikov ešte stále zaznamenávala pokles tržieb o 25 až 50 %," informoval generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu Ministerstva dopravy a výstavby SR Tomáš Ondrčka.
Čísla spred pandémie zrejme nedosiahnu
Zamestnávatelia z gastra a hotelierstva spoločne diskutovali aj o blížiacej sa letnej dovolenkovej sezóne. Počas nej očakávajú vyšší podiel zahraničných návštevníkov najmä zo susedných krajín Slovenska, ale čísla spred pandémie nepredpokladajú.
Dôvodom sú vyššie životné náklady domácností, vojnový konflikt na Ukrajine i zmeny spotrebiteľského správania a preferencií turistov.
„Predovšetkým slovenskí zákazníci v súčasnosti prehodnocujú výšku výdavkov na dovolenku a voľný čas, čo môže spôsobiť krátenie dovoleniek i menší počet prenocovaní," uviedol Harbuľák.
Tisícky zamestnancov dali výpoveď
Ďalšou z kľúčových tém konferencie boli zmeny na trhu práce. V dôsledku pandémie koronavírusu a s ňou súvisiacou neistotou pracovných miest zo sektora odišli tisíce zamestnancov. Podľa údajov pracovného portálu Profesia.sk len v roku 2020 prácu v gastre ukončilo takmer 8-tisíc ľudí.
„S akútnym nedostatkom pracovníkov bojujeme aj naďalej, o čom svedčí stále viac ako desaťtisíc voľných pracovných miest. Otázkou preto zostáva nielen to, ako obnoviť dôveru bývalých zamestnancov v prácu v týchto odvetviach, no i to, kde a ako efektívne hľadať kvalifikovaných pracovníkov i nové talenty," upozornil prezident AHRS.
Zdroj: Webnoviny.sk - Hotelieri a gastro sektor zabudli na výhrady a tvrdia, že ťažké obdobie pandémie im pomohla prežiť pomoc od štátu © SITA Všetky práva vyhradené.
Tagy: Ekonomické dopady koronavírusu Gastro sektor HORECA Hoteliérstvo Koronakríza Pandémia Štátna pomoc Turizmus
nasledujúci článok >>
Príslušníci veliteľstva NATO sú na cvičení Slovenský štít, musia preukázať schopnosť velenia a riadenia
Príslušníci veliteľstva NATO sú na cvičení Slovenský štít, musia preukázať schopnosť velenia a riadenia
<< predchádzajúci článok
Polícia začala trestné stíhanie v prípade masívneho požiaru haly v Malackách, škody vyčíslila na milión eur
Polícia začala trestné stíhanie v prípade masívneho požiaru haly v Malackách, škody vyčíslila na milión eur