Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

12. júna 2014

HOSPODÁRSKE NOVINY: Slováci, ktorých 'čipsy' poznajú aj v Izraeli



Čipsy sa v bývalom Československu začali vyrábať v roku 1982. Na Slovensku vtedy tenučké zemiakové plátky fritovali na troch miestach - v Trenčíne, Trstenej a v Smižanoch. Práve lupienkáreň ...



Zdieľať
Foto: Logo HN
Bratislava 12. júna (TASR) - Čipsy sa v bývalom Československu začali vyrábať v roku 1982. Na Slovensku vtedy tenučké zemiakové plátky fritovali na troch miestach - v Trenčíne, Trstenej a v Smižanoch. Práve lupienkáreň na Spiši bola najväčšia a údajne i najlepšia. Aj preto čipsy dodávala do obchodov v rámci celého Československa. Dnes v tradícii pokračuje miestna firma Slovchips a podarilo sa jej presadiť aj na konkurenčne veľmi tvrdom izraelskom trhu. V konkurencii stoviek chutí, balení a firiem, ktoré na izraelskom trhu nájdete, sa však presadila aj malá lupienkáreň spod Tatier.


"Prvoradé bolo splniť prísne požiadavky na "kóšer" potraviny. Výrobnú halu, všetky linky aj všetky výrobné procesy prišli skontrolovať zástupcovia distribučnej spoločnosti z Izraela," hovorí spolumajiteľka Alica Račková. Firma musela doložiť pôvod a zloženie nielen ingrediencií potrebných na výrobu čipsov a pestovateľov zemiakov. Až po certifikácii, že všetko je "kóšer", teda v súlade so židovskými kultúrnymi a náboženskými pravidlami pre potraviny, spišské čipsy získali visačku, ktorá ich predáva na Blízkom východe. Téme sa venoval denník HOSPODÁRSKE NOVINY na deviatej strane v článku s názvom "Slováci, ktorých 'čipsy' poznajú aj v Izraeli".

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
TERAZ.TV: DIÁR očakávaných udalostí na 12. júna
<< predchádzajúci článok
Černyševského ulica v Bratislave je oddnes čiastočne uzavretá