|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 20.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Félix
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
07. júla 2012
Horúčavy útočia najmä na deti a dôchodcov, takto sa brániť
Stravovanie detí a starších ľudí v letných mesiacoch má svoje osobitosti, na ktoré treba dbať, apeluje zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný. Pri deťoch je potrebné ...
Zdieľať
BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) - Stravovanie detí a starších ľudí v letných mesiacoch má svoje osobitosti, na ktoré treba dbať, apeluje zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.
Pri deťoch je potrebné klásť osobitný dôraz na pitný režim, pretože u nich oveľa ľahšie vznikne dehydratácia.
Deti by mali obmedziť nadmerný príjem sladkostí a nahradiť ho radšej zeleninou a ovocím, najlepšie chemicky neošetrovaným.
Ratolesti by mali taktiež obmedziť epidemiologicky rizikové potraviny, ako napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky alebo zmrzlina.
V prípade starších ľudí je potrebné vziať do úvahy výskyt ochorení, ktoré vyžadujú osobitnú skladbu stravy a pitný režim.
Ide najmä o kardiovaskulárne, metabolické alebo obličkové ochorenia, a s nimi súvisiace požívanie liekov, ktoré môžu ovplyvňovať napríklad vylučovanie vody z organizmu. Starší ľudia majú aj vekom potlačený pocit smädu.
Z toho vyplýva, že starší ľudia musia cielene myslieť na dostatočný príjem tekutín. A taktiež majú obmedzenú chuť do jedla, čo je možné vyriešiť používaním byliniek pri príprave jedál, ktoré povzbudia chuť.
Stravovanie v letných mesiacoch má určité osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta, ktorými sú najvyššie teploty vzduchu v roku, relatívne nízka vlhkosť vzduchu či častejšie jedenie epidemiologicky rizikových potravín ako je napríklad zmrzlina, pripomína Rovný.
Upozorňuje, že dôraz treba klásť v letných mesiacoch najmä na správny pitný režim a "ľahšiu" stravu. To znamená na potraviny s nižšou energetickou hodnotou alebo potraviny s vyššou stráviteľnosťou. Takisto treba dbať na prípravu, skladovanie a manipuláciu s potravinami a jedlami či už v domácnostiach alebo v zariadeniach spoločného stravovania.
Pri deťoch je potrebné klásť osobitný dôraz na pitný režim, pretože u nich oveľa ľahšie vznikne dehydratácia.
Deti by mali obmedziť nadmerný príjem sladkostí a nahradiť ho radšej zeleninou a ovocím, najlepšie chemicky neošetrovaným.
Ratolesti by mali taktiež obmedziť epidemiologicky rizikové potraviny, ako napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky alebo zmrzlina.
V prípade starších ľudí je potrebné vziať do úvahy výskyt ochorení, ktoré vyžadujú osobitnú skladbu stravy a pitný režim.
Ide najmä o kardiovaskulárne, metabolické alebo obličkové ochorenia, a s nimi súvisiace požívanie liekov, ktoré môžu ovplyvňovať napríklad vylučovanie vody z organizmu. Starší ľudia majú aj vekom potlačený pocit smädu.
Z toho vyplýva, že starší ľudia musia cielene myslieť na dostatočný príjem tekutín. A taktiež majú obmedzenú chuť do jedla, čo je možné vyriešiť používaním byliniek pri príprave jedál, ktoré povzbudia chuť.
Stravovanie v letných mesiacoch má určité osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta, ktorými sú najvyššie teploty vzduchu v roku, relatívne nízka vlhkosť vzduchu či častejšie jedenie epidemiologicky rizikových potravín ako je napríklad zmrzlina, pripomína Rovný.
Upozorňuje, že dôraz treba klásť v letných mesiacoch najmä na správny pitný režim a "ľahšiu" stravu. To znamená na potraviny s nižšou energetickou hodnotou alebo potraviny s vyššou stráviteľnosťou. Takisto treba dbať na prípravu, skladovanie a manipuláciu s potravinami a jedlami či už v domácnostiach alebo v zariadeniach spoločného stravovania.