|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. júna 2019
Horehronie už má svoju značku, hrdí sa ňou 16 regionálnych produktov
Na archívnej snímke príprava tradičného jedla Čipkárskô z obce Brusno.
Zdieľať
Na archívnej snímke príprava tradičného jedla Čipkárskô z obce Brusno. Foto: TASR/Branislav Račko
Brezno 4. júna (TASR) – Horehronie zachováva tradície, ktoré vďaka remeselníkom, producentom či poskytovateľom služieb môžu spoznávať návštevníci regiónu. Šestnástim z nich v utorok podvečer v Brezne odovzdali prvé certifikáty regionálneho produktu Horehronie a do života tak uviedli túto značku. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.Regionálny produkt Horehronie je značka kvality, ktorá sa má používať na označenie výrobkov, produktov a služieb s pôvodom v tomto regióne. Môžu o ňu žiadať záujemcovia v štyroch rôznych skupinách - ubytovacie a stravovacie služby, poľnohospodárske a potravinárske produkty, remeselné výrobky a doplnkové služby.
"Sme radi, že aj v našom regióne vzniklo označenie regionálny produkt Horehronie, ktorým sa remeselníci, výrobcovia, hotelieri či podnikatelia môžu prezentovať, a tým zaručovať kvalitu nielen predávaných remeselných či potravinových výrobkov, ale aj poskytovaných ubytovacích, stravovacích či doplnkových služieb v cestovnom ruchu," konštatoval Ľuboš Ďurinďák, predseda OOCR Región Horehronie.
Táto OOCR je prvou organizáciou na Slovensku, ktorá sa stala koordinátorom regionálnej značky. Na jej tvorbe pracovala spoločne s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja, miestnymi akčnými skupinami a mestom Brezno.
"Cieľom značky je podporiť kvalitné regionálne produkty a služby, ktoré reprezentujú región, tradície, ľudí, kultúrne a prírodné dedičstvo, a tiež produkty, služby, ktoré dotvárajú zážitok návštevníka a prehlbujú jeho záujem o región," doplnila Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR. Značku symbolizuje zvonček, ktorý predstavuje tradície ovčiarstva a ešte stále živú valašskú kultúru i bohatstvo remesiel na Horehroní.
Ako v utorok avizovali organizátori podujatia, pripravujú nový projekt Horehronská kuchárka. Pôjde o publikáciu, v ktorej sa objavia známe i menej známe tradičné recepty pravých gazdín z regiónu. Niektoré pochúťky z Horehronskej kuchárky mohli hostia ochutnať aj počas slávnostného odovzdávania certifikátov. Nechýbali jedlá ako bôb s kapustou z Lomu nad Rimavicou, čipkárskô z Brusna, bryndzová polievka z Beňuša, guľky s mäsom z Heľpy, valaštianske krumple z Valaskej či legendárne buchty zo Zbojskej.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR