|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. mája 2010
Hlavné zásady redukčnej diéty
Ilustračné foto Foto: Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® Základom redukčnej diéty sú potraviny s nízkou energetickou nie hodnotou a svojím denným príjmom energie by mali obsiahnuť kalorickú hodnotu od 5 000 ...
Zdieľať
Ilustračné foto
Foto: Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® Základom redukčnej diéty sú potraviny s nízkou energetickou nie hodnotou a svojím denným príjmom energie by mali obsiahnuť kalorickú hodnotu od 5 000 do 6 000 kJ. Jedálniček by mal obsahovať potrebné množstvo tukov a jednoduchých cukrov, strava by mala byť celkovo pestrá a vyvážená.
Potraviny, z ktorých sa počas redukčnej diéty pripravuje jedlo, musia obsahovať optimálny pomer všetkých základných živín a ochranných látok ako sú vitamíny, minerály, enzýmy a vláknina. Na celkovom dennom príjme energie by mali mať sacharidy podiel 50% maximálne 55% (z toho 95% sacharidy s vysokým obsahom vlákniny a maximálne 5% jednoduché sacharidy), bielkoviny 20% až 25% a v rovnakom pomere aj tuky.
Efektívne chudnutie sa správnym smerom naštartuje až vtedy, ak bude zloženie stravy optimálne a jej príjem pravidelný. Človek by sa mal v tomto období stravovať 3 až 5-krát denne. Aby proces chudnutia prebiehal bez problémov, je dôležité si počas dňa správne rozložiť celkový príjem energie. Raňajky by preto mali obsahovať asi 25% energetického príjmu, desiata asi 10%, obed 35%, olovrant 10% a večera 20%. Pri takomto rozdelení stravy si človek dokáže udržať relatívne stálu hladinu cukru v krvi a dobre kontrolovať pocit hladu a sýtosti. Tým sa dá zabrániť spomaleniu metabolizmu a rozvoju šetriaceho režimu.
Diéta sa dá bez problémov zvládnuť, ak sa pri zostavovaní jedálnička budeme riadiť uvedenými odporúčaniami:
·Jedálniček redukčnej diéty by mal byť pestrý.
·Diéta musí rešpektovať obvyklé chute.
·Stravovanie počas diéty musí zohľadňovať stravovacie zvyklosti.
·Suroviny na prípravu jedál by mali byť bežne dostupné.
·Príprava diétnej stravy nesmie byť náročná a jedlá by mali byť chutné.
·Použité suroviny musia byť čerstvé a kvalitné.
·Kuchynská úprava stravy má byť šetrná.
·Vzhľad pokrmov by mal byť atraktívny.
·Jedálny lístok redukčnej diéty musí dobre kontrolovať pocit hladu a sýtosti.
(základné pravidlá úspešnej diéty a redukčného jedálnička klientov Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®) www.kompliment.sk
Pri nereálne postavených cieľoch, prudkom hladovaní, jednostrannej či veľmi prísnej redukčnej diéte a tiež pri násilnom konzumovaní neobľúbených potravín hrozí nebezpečenstvo vzniku negatívnych pocitov, pre ktoré sa človek rozhodne diétu predčasne ukončiť. Striktná diéta môže znížiť fyzickú a psychickú zdatnosť, pracovnú výkonnosť a môže byť aj prekážkou spoločenského a rodinného života.
Efektívne chudnúť sa dá iba vtedy, keď človek dosiahne negatívnu bilanciu energie. To znamená, že každý, kto sa pustí do redukcie hmotnosti, by mal vedieť, ktoré potraviny alebo potravinové skupiny sú pri chudnutí vhodné. Je nevyhnutné poznať, ktoré z nich poskytujú málo využiteľnej energie, a ktoré sú naopak vysokoenergetické a nevhodné.
Potravinová skupinakJ/100 g zelenina 40 - 450 kJ ovocie 55 - 930 kJmäso400–1000 kJmliečne výrobky400–1000 kJpekárenské výrobky900-1700 kJmastné mäso, údeniny900-2000 kJsladkosti, chipsy, oriešky2200-2900 kJtuky2000-3800 kJ
Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment®
Potraviny, z ktorých sa počas redukčnej diéty pripravuje jedlo, musia obsahovať optimálny pomer všetkých základných živín a ochranných látok ako sú vitamíny, minerály, enzýmy a vláknina. Na celkovom dennom príjme energie by mali mať sacharidy podiel 50% maximálne 55% (z toho 95% sacharidy s vysokým obsahom vlákniny a maximálne 5% jednoduché sacharidy), bielkoviny 20% až 25% a v rovnakom pomere aj tuky.
Efektívne chudnutie sa správnym smerom naštartuje až vtedy, ak bude zloženie stravy optimálne a jej príjem pravidelný. Človek by sa mal v tomto období stravovať 3 až 5-krát denne. Aby proces chudnutia prebiehal bez problémov, je dôležité si počas dňa správne rozložiť celkový príjem energie. Raňajky by preto mali obsahovať asi 25% energetického príjmu, desiata asi 10%, obed 35%, olovrant 10% a večera 20%. Pri takomto rozdelení stravy si človek dokáže udržať relatívne stálu hladinu cukru v krvi a dobre kontrolovať pocit hladu a sýtosti. Tým sa dá zabrániť spomaleniu metabolizmu a rozvoju šetriaceho režimu.
Diéta sa dá bez problémov zvládnuť, ak sa pri zostavovaní jedálnička budeme riadiť uvedenými odporúčaniami:
·Jedálniček redukčnej diéty by mal byť pestrý.
·Diéta musí rešpektovať obvyklé chute.
·Stravovanie počas diéty musí zohľadňovať stravovacie zvyklosti.
·Suroviny na prípravu jedál by mali byť bežne dostupné.
·Príprava diétnej stravy nesmie byť náročná a jedlá by mali byť chutné.
·Použité suroviny musia byť čerstvé a kvalitné.
·Kuchynská úprava stravy má byť šetrná.
·Vzhľad pokrmov by mal byť atraktívny.
·Jedálny lístok redukčnej diéty musí dobre kontrolovať pocit hladu a sýtosti.
(základné pravidlá úspešnej diéty a redukčného jedálnička klientov Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®) www.kompliment.sk
Pri nereálne postavených cieľoch, prudkom hladovaní, jednostrannej či veľmi prísnej redukčnej diéte a tiež pri násilnom konzumovaní neobľúbených potravín hrozí nebezpečenstvo vzniku negatívnych pocitov, pre ktoré sa človek rozhodne diétu predčasne ukončiť. Striktná diéta môže znížiť fyzickú a psychickú zdatnosť, pracovnú výkonnosť a môže byť aj prekážkou spoločenského a rodinného života.
Efektívne chudnúť sa dá iba vtedy, keď človek dosiahne negatívnu bilanciu energie. To znamená, že každý, kto sa pustí do redukcie hmotnosti, by mal vedieť, ktoré potraviny alebo potravinové skupiny sú pri chudnutí vhodné. Je nevyhnutné poznať, ktoré z nich poskytujú málo využiteľnej energie, a ktoré sú naopak vysokoenergetické a nevhodné.
Potravinová skupinakJ/100 g zelenina 40 - 450 kJ ovocie 55 - 930 kJmäso400–1000 kJmliečne výrobky400–1000 kJpekárenské výrobky900-1700 kJmastné mäso, údeniny900-2000 kJsladkosti, chipsy, oriešky2200-2900 kJtuky2000-3800 kJ
Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment®