|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
31. marca 2012
Hladovka je prvá pomoc pri veľkonočnom prejedaní sa
Veľkonočné sviatky majú ľudia na Slovensku spojené s množstvom jedla, ktoré často zaťažuje tráviacu sústavu. Neprimeraná konzumácia koláčov, mäsa, ale i alkoholu spôsobuje rôzne ...
Zdieľať
BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) - Veľkonočné sviatky majú ľudia na Slovensku spojené s množstvom jedla, ktoré často zaťažuje tráviacu sústavu.
Neprimeraná konzumácia koláčov, mäsa, ale i alkoholu spôsobuje rôzne tráviace problémy, či už v podobe pocitu plnosti, nafúknutého brucha alebo pálenia záhy. Práve preto odborníci radia, aby sa ľudia aj v tomto čase snažili stravovať s rozumom.
Odporúčajú, aby si každý urobil plán, koľko návštev spojených s konzumáciou takýchto jedál zvládne. Zároveň upozorňujú, aby sa ľudia nebáli odmietnuť jedlo či pohárik a mysleli skôr na svoje zdravie.
Prvou pomocou pri ťažkostiach s trávením býva hladovka, pitie mätového čaju, pohyb na čerstvom vzduchu, pohárik digestívu alebo duševný pokoj. V prípade, že sa dostavia takéto problémy, je jednou z možností aj užitie výživového doplnku s komplexným účinkom.
Po zime viac ovocia a zeleniny
Gastroenterológ a hepatológ Tomáš Koller z Univerzitnej nemocnice Bratislava na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave poznamenal, že po zime človek musí upraviť svoj jedálniček a konzumovať viac potravín, ktoré v zime nie sú až tak dostupné.
"Stravovanie treba obohatiť o potraviny, ktoré nám dáva jarná príroda. Je to správny krok k tomu, ako si prirodzeným spôsobom upevniť zdravie a predísť najmä chorobám srdca, ciev a tráviacich orgánov," uviedol Koller.
Podľa neho by si mal človek zabezpečiť adekvátny príjem kalórií; správny pomer tukov, cukrov a bielkovín; príjem minerálov a vitamínov a dostatočný príjem vlákniny. Príjem soli by denne nemal presahovať šesť gramov.
Koller zdôraznil dôležitosť pitného režimu, predovšetkým nesladenej vody, kávy a čaju. V jedálničku by nemali chýbať ovocie a zelenina, chlieb, ryža, cestoviny a zemiaky. Okrem iného poznamenal, že prospešný je aj pohár červeného vína.
Tráveniu škodí stres a fajčenie
Ťažkosti s trávením obvykle pramenia z fajčenia, obezity, stresu, nadmernej konzumácie alkoholu, ale majú aj genetický pôvod a často býva príčina neznáma.
Tráviace ťažkosti máva na Slovensku pravidelne až 25 percent obyvateľov. Až polovica z nich sa pritom lieči doma. Krajský klinický farmakológ, hepatológ a internista Marek Rác z Fakultnej nemocnici v Nitre uviedol, že pri približne 40 percentách prípadov ide o organickú dyspepsiu, pri ktorej lekár nájde zjavnú príčinu problému, napríklad nádor alebo zápal.
Pri zvyšných 60 percentách ide o funkčnú dyspepsiu, ktorá môže mať genetickú predispozíciu, môže prameniť zo zlej životosprávy a nezriedka aj z poruchy koordinácie orgánov tráviacej sústavy. Pri funkčnej dyspepsii lekár nenájde žiadnu očividnú príčinu problému a tak ju lieči bez ďalších vyšetrení.
Neprimeraná konzumácia koláčov, mäsa, ale i alkoholu spôsobuje rôzne tráviace problémy, či už v podobe pocitu plnosti, nafúknutého brucha alebo pálenia záhy. Práve preto odborníci radia, aby sa ľudia aj v tomto čase snažili stravovať s rozumom.
Odporúčajú, aby si každý urobil plán, koľko návštev spojených s konzumáciou takýchto jedál zvládne. Zároveň upozorňujú, aby sa ľudia nebáli odmietnuť jedlo či pohárik a mysleli skôr na svoje zdravie.
Prvou pomocou pri ťažkostiach s trávením býva hladovka, pitie mätového čaju, pohyb na čerstvom vzduchu, pohárik digestívu alebo duševný pokoj. V prípade, že sa dostavia takéto problémy, je jednou z možností aj užitie výživového doplnku s komplexným účinkom.
Po zime viac ovocia a zeleniny
Gastroenterológ a hepatológ Tomáš Koller z Univerzitnej nemocnice Bratislava na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave poznamenal, že po zime človek musí upraviť svoj jedálniček a konzumovať viac potravín, ktoré v zime nie sú až tak dostupné.
"Stravovanie treba obohatiť o potraviny, ktoré nám dáva jarná príroda. Je to správny krok k tomu, ako si prirodzeným spôsobom upevniť zdravie a predísť najmä chorobám srdca, ciev a tráviacich orgánov," uviedol Koller.
Podľa neho by si mal človek zabezpečiť adekvátny príjem kalórií; správny pomer tukov, cukrov a bielkovín; príjem minerálov a vitamínov a dostatočný príjem vlákniny. Príjem soli by denne nemal presahovať šesť gramov.
Koller zdôraznil dôležitosť pitného režimu, predovšetkým nesladenej vody, kávy a čaju. V jedálničku by nemali chýbať ovocie a zelenina, chlieb, ryža, cestoviny a zemiaky. Okrem iného poznamenal, že prospešný je aj pohár červeného vína.
Tráveniu škodí stres a fajčenie
Ťažkosti s trávením obvykle pramenia z fajčenia, obezity, stresu, nadmernej konzumácie alkoholu, ale majú aj genetický pôvod a často býva príčina neznáma.
Tráviace ťažkosti máva na Slovensku pravidelne až 25 percent obyvateľov. Až polovica z nich sa pritom lieči doma. Krajský klinický farmakológ, hepatológ a internista Marek Rác z Fakultnej nemocnici v Nitre uviedol, že pri približne 40 percentách prípadov ide o organickú dyspepsiu, pri ktorej lekár nájde zjavnú príčinu problému, napríklad nádor alebo zápal.
Pri zvyšných 60 percentách ide o funkčnú dyspepsiu, ktorá môže mať genetickú predispozíciu, môže prameniť zo zlej životosprávy a nezriedka aj z poruchy koordinácie orgánov tráviacej sústavy. Pri funkčnej dyspepsii lekár nenájde žiadnu očividnú príčinu problému a tak ju lieči bez ďalších vyšetrení.