|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
HCS nie je žiadna schránková firma
Hospital Catering Solutions s.r.o. (HCS) bola založená, podnikala a podniká podľa platných slovenských zákonov. Za akcionárskou spoločnosťou Kanebo Investments stojí známy a nezávislý nemecký ...
Zdieľať
BRATISLAVA 10. decembra (WBN/PR) - Hospital Catering Solutions s.r.o. (HCS) bola založená, podnikala a podniká podľa platných slovenských zákonov. Za akcionárskou spoločnosťou Kanebo Investments stojí známy a nezávislý nemecký investor Karl Heinz Hauptmann, ktorý investuje do rôznych projektov v Strednej a Východnej Európe a dlhodobo sa pripravoval na investície na Slovensku.
V tendroch, v ktorých sa spoločnosť zúčastnila, postupovala vždy samostatne bez akejkoľvek dohody s inými subjektmi, ktoré sa týchto tendrov zúčastnili s ňou. O stratégii ponúk a cenotvorbe rozhodovali vždy výhradne štatutárne orgány, t. j. konateľ spoločnosti.
Pán Peter Bittó je najatý ako profesionálny prevádzkový manažér, odborník na problematiku rekonštrukcií a prevádzkovania nemocničného stravovania s dlhoročnými skúsenosťami. HCS ho po úspechu v súťaži najala, aby správne a efektívne zrealizovala vysúťaženú zákazku. Jeho angažmán v iných, konkurenčných spoločnostiach nie je prekážkou, pretože jednotlivé realizácie projektov spolu nesúvisia a nekolidujú. Koncesnú zmluvu s FN Trenčín podpisoval na základe plnej moci od konateľa spoločnosti. Pán Peter Bittó nerozhodoval a nerozhoduje o účastiach spoločnosti v jednotlivých tendroch alebo o ponukách, ktoré do nich spoločnosť dávala.
HCS odmieta akékoľvek obvinenia z porušenia zákona, odmieta obvinenia z manipulácie verejnej súťaže či z "tichej kartelovej dohody".
Spoločnosť rekonštruuje stravovaciu prevádzku v trenčianskej nemocnici podľa projektu zadaného nemocnicou. Do tejto rekonštrukcie investuje takmer 3 mil. Eur. Rekonštrukcia bola vynútená havarijným stavom kuchyne a ostatných priestorov. Tento stav generoval obrovské riziká z hľadiska hygieny pri príprave jedál pre pacientov a mal priamy dopad na ich liečenie. Havarijný stav stravovacej prevádzky je možné doložiť rozsiahlym obrazovým materiálom alebo prípadne aj stanoviskom príslušných orgánov štátnej správy. Rekonštrukcia prebieha za prevádzky, čo vytvára veľké nároky na organizáciu práce a dodržiavanie hygienických a prevádzkových pravidiel. Takýto postup ale zároveň umožňuje udržať stravovanie pacientov v podstate neobmedzenom rozsahu.
HCS bude na základe Koncesnej zmluvy prevádzkovať túto stravovaciu prevádzku po dobu 10 rokov. V rámci prevzatia prevádzky spoločnosť prevzala priestory, všetkých 44 zamestnancov prevádzky a kompletnú zodpovednosť za zabezpečenie všetkých procesov súvisiacich so stravovaním. Naša spoločnosť bude po celú dobu uhrádzať všetky náklady spojené s touto prevádzkou – mzdy, odvody, energie, poistenie, odpisy investície, náklady na nákup potravín, náklady na rozvoz jedál po oddeleniach atď. Po skončení Koncesnej zmluvy odovzdá celú zrekonštruovanú prevádzku do vlastníctva nemocnice za symbolické 1 Euro.
Tvrdenia o zvýšených nákladoch nemocnice sú úmyselne lživé. Nie je pravda, že náklady vzrástli. Takýto dojem vznikol manipulatívnym porovnávaním nesprávnych položiek. Cena za celodenné jedlo pacienta (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera) a pitný režim vo FN Trenčín je 6,89 Eur bez DPH (8,27 Eur s DPH). Cena za zamestnanecké jedlo (obed) je 3,29 Eur bez DPH (3,95 Eur s DPH).
Sme presvedčení, že náklady nemocnice sú približne na úrovni nákladov pred prevzatím prevádzky s tým, že po dokončení celej rekonštrukcie a po zavedení moderného tabletového systému slúžiaceho k distribúcii jedál pre pacientov na oddelenia, prevezme HCS ďalšiu časť nákladov nemocnice. To znamená, že náklady nemocnice sa ďalej znížia. Jedná sa o náklady, ktoré do dnešného dňa zabezpečuje porciovanie jedál, umývanie riadu a ďalšie činnosti priamo personál na oddeleniach. Priestor na pokrytie investícií vzniká významnou úsporou na strane nákupov, lepším riadením prevádzky a znížením jej energetickej náročnosti. Sme presvedčení, že tento stav potvrdí akýkoľvek nezávislý audit.
Podobne sú úmyselne zavádzajúce prezentácie porovnávajúce ceny v jednotlivých nemocniciach. Ceny v outsourcovaných stravovacích prevádzkach sú uvedené vrátane DPH, t. j. sú vizuálne o 20% vyššie. Ceny externých dodávateľov ďalej obsahujú všetky náklady na investíciu a na dodanie jedla pre pacienta až k jeho posteli. Ceny nemocníc, ktoré si stravovanie zabezpečujú sami, sú interné ceny, kde sú vzhľadom k metodike účtovania premietnuté len ceny na výrobu jedál. Nie je tam premietnutá distribúcia po areáli a náklady na jednotlivých oddeleniach. Samozrejme tam nie je premietnutá ani investícia do rekonštrukcie. Porovnávanie takýchto cien je potom absolútne nesprávne, nekorektné a vytvára pocit nevýhodnosti outsourcingu. Vyššie uvedené tvrdenia sme pripravení podrobiť akejkoľvek odbornej diskusii alebo auditu.
Celá kauza vytvára dojem nevýhodnosti outsourcingu stravovacích prevádzok nemocničných zariadení. V skutočnosti sú jednotlivé prevádzky často dlhodobo v stave, ktorý významne ohrozuje zdravotný stav pacientov. Nehovoriac o nedodržovaní základných hygienických pravidiel o správnej teplote a konzistencii jedla. A už vôbec nehovoriac o dodržiavaní nutričných hodnôt jednotlivých diét, kde vydávanie jedál priamo na oddeleniach pomocným personálom bez dozoru nutričných sestier toto priamo znemožňuje. Pre lepšiu predstavu o situácii odporúčame návštevu takmer v ktoromkoľvek stravovacom zariadení v SR.
Rekonštrukcia a následné prenastavenie prevádzky do moderného, bezpečného a hygienicky správneho a efektívneho režimu je manažérsky, odborne, finančne a procesne zložitý projekt, ktorý presahuje možnosti a odbornosť vedenia nemocníc. Naviac, pri súčasných zdrojoch, ktoré slovenské zdravotníctvo má k dispozícii, je v podstate nerealizovateľný. Väčšina slovenských nemocníc, bohužiaľ, nie je v takej finančnej kondícií, aby si mohli zobrať niekoľkomiliónový bankový úver a internými silami rekonštruovať a modernizovať stravovacie zariadenia. Jediným možným riešením je externé zabezpečenie, vrátane externého financovania.
Primárnou úlohou nemocníc je sústreďovať sa na poskytovanie špičkovej zdravotnej starostlivosti a vedľajšie činnosti (stravovacie prevádzky, stráženie areálu, lekárne, bufety a iné) by mali prenechať špecializovaným spoločnostiam, ktoré tieto služby vedia poskytovať efektívne, výhodne a v prospech pacienta. Outsourcing služieb nesúvisiacich s priamym poskytovaním zdravotnej starostlivosti v nemocniciach je model, ktorý realizujú mnohé nemocnice vo vyspelých štátoch EÚ. Veríme, že vo svetle tohto vysvetlenia vyzerá celá kauza stravovania v nemocniciach podstatne inak.
Žiadame médiá a politikov, aby nešírili štvavé emócie, dezinformácie vo verejnej diskusii, nekriminalizovali desiatky ľudí a zamestnancov nemocníc, ktorí sa s najlepším vedomím a svedomím podieľajú na modernizácií stravovacích prevádzok. Žiadame médiá, aby si ctili fakty a k téme pristupovali s rozvahou.
9. 12. 2014
Mgr. František Mészáros
Konateľ
V tendroch, v ktorých sa spoločnosť zúčastnila, postupovala vždy samostatne bez akejkoľvek dohody s inými subjektmi, ktoré sa týchto tendrov zúčastnili s ňou. O stratégii ponúk a cenotvorbe rozhodovali vždy výhradne štatutárne orgány, t. j. konateľ spoločnosti.
Pán Peter Bittó je najatý ako profesionálny prevádzkový manažér, odborník na problematiku rekonštrukcií a prevádzkovania nemocničného stravovania s dlhoročnými skúsenosťami. HCS ho po úspechu v súťaži najala, aby správne a efektívne zrealizovala vysúťaženú zákazku. Jeho angažmán v iných, konkurenčných spoločnostiach nie je prekážkou, pretože jednotlivé realizácie projektov spolu nesúvisia a nekolidujú. Koncesnú zmluvu s FN Trenčín podpisoval na základe plnej moci od konateľa spoločnosti. Pán Peter Bittó nerozhodoval a nerozhoduje o účastiach spoločnosti v jednotlivých tendroch alebo o ponukách, ktoré do nich spoločnosť dávala.
HCS odmieta akékoľvek obvinenia z porušenia zákona, odmieta obvinenia z manipulácie verejnej súťaže či z "tichej kartelovej dohody".
Spoločnosť rekonštruuje stravovaciu prevádzku v trenčianskej nemocnici podľa projektu zadaného nemocnicou. Do tejto rekonštrukcie investuje takmer 3 mil. Eur. Rekonštrukcia bola vynútená havarijným stavom kuchyne a ostatných priestorov. Tento stav generoval obrovské riziká z hľadiska hygieny pri príprave jedál pre pacientov a mal priamy dopad na ich liečenie. Havarijný stav stravovacej prevádzky je možné doložiť rozsiahlym obrazovým materiálom alebo prípadne aj stanoviskom príslušných orgánov štátnej správy. Rekonštrukcia prebieha za prevádzky, čo vytvára veľké nároky na organizáciu práce a dodržiavanie hygienických a prevádzkových pravidiel. Takýto postup ale zároveň umožňuje udržať stravovanie pacientov v podstate neobmedzenom rozsahu.
HCS bude na základe Koncesnej zmluvy prevádzkovať túto stravovaciu prevádzku po dobu 10 rokov. V rámci prevzatia prevádzky spoločnosť prevzala priestory, všetkých 44 zamestnancov prevádzky a kompletnú zodpovednosť za zabezpečenie všetkých procesov súvisiacich so stravovaním. Naša spoločnosť bude po celú dobu uhrádzať všetky náklady spojené s touto prevádzkou – mzdy, odvody, energie, poistenie, odpisy investície, náklady na nákup potravín, náklady na rozvoz jedál po oddeleniach atď. Po skončení Koncesnej zmluvy odovzdá celú zrekonštruovanú prevádzku do vlastníctva nemocnice za symbolické 1 Euro.
Tvrdenia o zvýšených nákladoch nemocnice sú úmyselne lživé. Nie je pravda, že náklady vzrástli. Takýto dojem vznikol manipulatívnym porovnávaním nesprávnych položiek. Cena za celodenné jedlo pacienta (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera) a pitný režim vo FN Trenčín je 6,89 Eur bez DPH (8,27 Eur s DPH). Cena za zamestnanecké jedlo (obed) je 3,29 Eur bez DPH (3,95 Eur s DPH).
Sme presvedčení, že náklady nemocnice sú približne na úrovni nákladov pred prevzatím prevádzky s tým, že po dokončení celej rekonštrukcie a po zavedení moderného tabletového systému slúžiaceho k distribúcii jedál pre pacientov na oddelenia, prevezme HCS ďalšiu časť nákladov nemocnice. To znamená, že náklady nemocnice sa ďalej znížia. Jedná sa o náklady, ktoré do dnešného dňa zabezpečuje porciovanie jedál, umývanie riadu a ďalšie činnosti priamo personál na oddeleniach. Priestor na pokrytie investícií vzniká významnou úsporou na strane nákupov, lepším riadením prevádzky a znížením jej energetickej náročnosti. Sme presvedčení, že tento stav potvrdí akýkoľvek nezávislý audit.
Podobne sú úmyselne zavádzajúce prezentácie porovnávajúce ceny v jednotlivých nemocniciach. Ceny v outsourcovaných stravovacích prevádzkach sú uvedené vrátane DPH, t. j. sú vizuálne o 20% vyššie. Ceny externých dodávateľov ďalej obsahujú všetky náklady na investíciu a na dodanie jedla pre pacienta až k jeho posteli. Ceny nemocníc, ktoré si stravovanie zabezpečujú sami, sú interné ceny, kde sú vzhľadom k metodike účtovania premietnuté len ceny na výrobu jedál. Nie je tam premietnutá distribúcia po areáli a náklady na jednotlivých oddeleniach. Samozrejme tam nie je premietnutá ani investícia do rekonštrukcie. Porovnávanie takýchto cien je potom absolútne nesprávne, nekorektné a vytvára pocit nevýhodnosti outsourcingu. Vyššie uvedené tvrdenia sme pripravení podrobiť akejkoľvek odbornej diskusii alebo auditu.
Celá kauza vytvára dojem nevýhodnosti outsourcingu stravovacích prevádzok nemocničných zariadení. V skutočnosti sú jednotlivé prevádzky často dlhodobo v stave, ktorý významne ohrozuje zdravotný stav pacientov. Nehovoriac o nedodržovaní základných hygienických pravidiel o správnej teplote a konzistencii jedla. A už vôbec nehovoriac o dodržiavaní nutričných hodnôt jednotlivých diét, kde vydávanie jedál priamo na oddeleniach pomocným personálom bez dozoru nutričných sestier toto priamo znemožňuje. Pre lepšiu predstavu o situácii odporúčame návštevu takmer v ktoromkoľvek stravovacom zariadení v SR.
Rekonštrukcia a následné prenastavenie prevádzky do moderného, bezpečného a hygienicky správneho a efektívneho režimu je manažérsky, odborne, finančne a procesne zložitý projekt, ktorý presahuje možnosti a odbornosť vedenia nemocníc. Naviac, pri súčasných zdrojoch, ktoré slovenské zdravotníctvo má k dispozícii, je v podstate nerealizovateľný. Väčšina slovenských nemocníc, bohužiaľ, nie je v takej finančnej kondícií, aby si mohli zobrať niekoľkomiliónový bankový úver a internými silami rekonštruovať a modernizovať stravovacie zariadenia. Jediným možným riešením je externé zabezpečenie, vrátane externého financovania.
Primárnou úlohou nemocníc je sústreďovať sa na poskytovanie špičkovej zdravotnej starostlivosti a vedľajšie činnosti (stravovacie prevádzky, stráženie areálu, lekárne, bufety a iné) by mali prenechať špecializovaným spoločnostiam, ktoré tieto služby vedia poskytovať efektívne, výhodne a v prospech pacienta. Outsourcing služieb nesúvisiacich s priamym poskytovaním zdravotnej starostlivosti v nemocniciach je model, ktorý realizujú mnohé nemocnice vo vyspelých štátoch EÚ. Veríme, že vo svetle tohto vysvetlenia vyzerá celá kauza stravovania v nemocniciach podstatne inak.
Žiadame médiá a politikov, aby nešírili štvavé emócie, dezinformácie vo verejnej diskusii, nekriminalizovali desiatky ľudí a zamestnancov nemocníc, ktorí sa s najlepším vedomím a svedomím podieľajú na modernizácií stravovacích prevádzok. Žiadame médiá, aby si ctili fakty a k téme pristupovali s rozvahou.
9. 12. 2014
Mgr. František Mészáros
Konateľ