|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
23. septembra 2007
Halušky z banskobystrických reštaurácií vytláčajú steaky a pizza
Typické slovenské jedlá ako kapustnica, halušky či rezance s tvarohom postupne v ponuke slovenských reštaurácii vytláčajú importované pokrmy.
Zdieľať
Rovnako v názvoch slovenských reštaurácií dominujú steak house či pizzeria. Potvrdila to aj anketa, ktorú v týchto dňoch vyhodnotili vydavatelia Radničných novín v Banskej Bystrici.
V ankete sa pýtali obyvateľov mesta na skúsenosti s tamojšími reštauráciami. Zaujímalo ich, ako často reštaurácie navštevujú, čo si najradšej objednávajú, s čím sú nespokojní. Pýtali sa aj na to, ktorú reštauráciu navštevujú najradšej, do ktorej by priviedli vzácnu návštevu a čo považujú za typické banskobystrické jedlo.
Z ankety, na ktorú odpovedalo 250 obyvateľov mesta, vyplynulo, že ľudia navštevujú reštaurácie obyčajne raz do týždňa, prípadne aj častejšie. Súvisí to so stravnými lístkami, ktorými platia za obedy.
A čo si najčastejšie objednávajú? Odborná literatúra i beletria z konca 19. a začiatku 20. storočia píše prevažne o haluškách. Bryndzové, kapustové, vajcové, tvarohové sladké i slané, boli časté jedlá na stoloch Bystričanov dokonca ešte pred štyridsiatimi rokmi. Halušky sa vtedy jedávali niekde aj trikrát týždenne.
Podľa ankety sa ale stravovacie návyky výrazne zmenili. Do kategórie najobľúbenejších jedál sa dostali vyprážané kuracie prsia, pizza, šaláty, cestoviny, steaky, vyprážaný bravčový rezeň, až potom nasledovali bryndzové halušky či vyprážaný syr.
V ankete o typické banskobystrické jedlo zvíťazil Bystrický rezeň. Jeho víťazstvo bolo ale nepresvedčivé. Skoro rovnaký počet hlasov dostali stále obľúbené halušky, haruľa, klobása, bačovský rezeň či vyprážaný oštiepok.
Na otázku s čím sú návštevníci reštaurácií najviac nespokojní sa sporadicky objavila nespokojnosť s toaletami, kvalitou jedál, no s prevahou "vyhrala" nespokojnosť s obsluhou.
Z ankety, na ktorú odpovedalo 250 obyvateľov mesta, vyplynulo, že ľudia navštevujú reštaurácie obyčajne raz do týždňa, prípadne aj častejšie. Súvisí to so stravnými lístkami, ktorými platia za obedy.
A čo si najčastejšie objednávajú? Odborná literatúra i beletria z konca 19. a začiatku 20. storočia píše prevažne o haluškách. Bryndzové, kapustové, vajcové, tvarohové sladké i slané, boli časté jedlá na stoloch Bystričanov dokonca ešte pred štyridsiatimi rokmi. Halušky sa vtedy jedávali niekde aj trikrát týždenne.
Podľa ankety sa ale stravovacie návyky výrazne zmenili. Do kategórie najobľúbenejších jedál sa dostali vyprážané kuracie prsia, pizza, šaláty, cestoviny, steaky, vyprážaný bravčový rezeň, až potom nasledovali bryndzové halušky či vyprážaný syr.
V ankete o typické banskobystrické jedlo zvíťazil Bystrický rezeň. Jeho víťazstvo bolo ale nepresvedčivé. Skoro rovnaký počet hlasov dostali stále obľúbené halušky, haruľa, klobása, bačovský rezeň či vyprážaný oštiepok.
Na otázku s čím sú návštevníci reštaurácií najviac nespokojní sa sporadicky objavila nespokojnosť s toaletami, kvalitou jedál, no s prevahou "vyhrala" nespokojnosť s obsluhou.
(TASR)