|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
05. decembra 2013
Gruzínske tradičné vinárstvo sa dostalo pod ochranou UNESCO
Tradičnú gruzínsku metódu výroby vína s použitím podzemných hlinených nádob na fermentáciu, známych ako kvevri, zaradila Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) do zoznamu ...
Zdieľať
Tbilisi 5. decembra (TASR) - Tradičnú gruzínsku metódu výroby vína s použitím podzemných hlinených nádob na fermentáciu, známych ako kvevri, zaradila Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) do zoznamu chráneného nemateriálneho kultúrneho dedičstva. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.
Výbor UNESCO udelil gruzínskej vinárskej tradícii chránený status v stredu počas schôdzky v azerbajdžanskom Baku, kde skúmal žiadosti o zaradenie do zoznamu.
Nádoby kvevri, ktoré sa podobajú na staroveké keramické amfory, sa zakopávajú až po hrdlo do zeme na zhruba šesť mesiacov. Víno v nádobách takto počas dozrievania získava výraznú zemitú príchuť. Táto tradičná metóda kvasenia je stará približne 8000 rokov.
Ministerstvo kultúry v Tbilisi privítalo rozhodnutie UNESCO s tým, že to pomôže zvýšiť popularitu gruzínskych vín na medzinárodnom trhu.
RIA Novosti pripomenula, že na ruský trh sa gruzínske vína vrátili začiatkom tohto roka po zákaze, ktorý platil od roku 2006 - v časoch zvýšeného politického napätia. Moskva ako dôvod zákazu uviedla chabú kvalitu vín.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Foto: youtube
Výbor UNESCO udelil gruzínskej vinárskej tradícii chránený status v stredu počas schôdzky v azerbajdžanskom Baku, kde skúmal žiadosti o zaradenie do zoznamu.
Nádoby kvevri, ktoré sa podobajú na staroveké keramické amfory, sa zakopávajú až po hrdlo do zeme na zhruba šesť mesiacov. Víno v nádobách takto počas dozrievania získava výraznú zemitú príchuť. Táto tradičná metóda kvasenia je stará približne 8000 rokov.
Ministerstvo kultúry v Tbilisi privítalo rozhodnutie UNESCO s tým, že to pomôže zvýšiť popularitu gruzínskych vín na medzinárodnom trhu.
RIA Novosti pripomenula, že na ruský trh sa gruzínske vína vrátili začiatkom tohto roka po zákaze, ktorý platil od roku 2006 - v časoch zvýšeného politického napätia. Moskva ako dôvod zákazu uviedla chabú kvalitu vín.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR