Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Veda

19. septembra 2005

Genetika nastupuje: vieme, čo jeme?



Zoberte si do rúk všetky potraviny, ktoré máte doma a pozorne si prečítajte, čo všetko je na nich napísané.



Zdieľať
Nie je vôbec nepravdepodobné, že niektoré budú z geneticky modifikovaných plodín. Veľmi živú reakciu vyvolalo vo Francúzsku 1 000 hektárov modifikovanej kukurice dopestovanej tento rok. Hoci kukurica spĺňala normy EÚ, „zelení“ a zástancovia tradícií sa bránia geneticky modifikovaným potravinám. Registrácia pestovaných plodín je vo Francúzsku veľmi nepresná a informovanosť verejnosti o tomto poľnohospodárskom trende veľmi slabá. V iných štátoch je to podobné. Paríž chce zmeniť legislatívu. Ide najmä o určenie zodpovednosti v prípade nakazenia sa modifikovanými potravinami a zverejnenia miesta pestovania. Momentálne nie je možné ani presne zistiť, kde všade sa modifikovaná kukurica pestuje.
Okrem kukurice sú rozbehnuté pokusy aj s geneticky modifikovaným hroznom. V Alsasku, pod prísnym dohľadom, prebieha experiment, ktorým chcú odstrániť z hrozna niektoré vírusy, ktoré často vážne poškodzujú úrodu. Reakcie vinárov sú taktiež veľmi kontroverzné.

 (zl, Le Figaro)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Lenka: Áno, chodím s Halenárom!
<< predchádzajúci článok
ZAUJÍMAVOSTI