|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
31. marca 2017
G. MATEČNÁ: V Bratislave našli brazílske mäso nakazené salmonelózou
Ilustračná snímka
Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo
Bratislava 31. marca (TASR) - Veterinárni inšpektori našli v Bratislave brazílske mäso nekazené salmonelózou. Informovala o tom dnes na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) za účasti ministra zdravotníctva Tomáš Druckera (nominant Smeru-SD), šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozefa Bíreša a zástupkyne hlavného hygienika, Úradu verejného zdravotníctva SR Ivety Tuskovej."Na Slovensko bolo cez Holandsko a Poľsko dovezených až 21.000 kg tohto nakazeného brazílskeho mäsa. Naši veterinárni inšpektori okamžite nariadili jeho sťahovanie, bolo totiž rozdistribuované až do 54 reštaurácií po krajine. Aj vzhľadom na závažnosť tejto situácie sme sa rozhodli s pánom ministrom Druckerom apelovať na slovenských spotrebiteľov. Zdravie máme len jedno, investujme doň a nepozerajme len na cenu," uviedla Matečná.
MPRV SR v rámci preventívnych opatrení nariadilo predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. Počet kontrolovaných vzoriek ŠVPS vzrástol z 237 na 341 produktov.
"Doterajšie laboratórne testy preukázali 17 nevyhovujúcich vzoriek. V jednom z týchto brazílskych produktov - produkt značky SEARA 'Mrazené kuracie prsia bez kosti bez kože bez innerfiletu solené' v 2 kg balení, výrobca spoločnosť Agricola Jandelle, sme zistili Salmonellu kmeňa Heidelberg. Kontroly vykonávame aj naďalej, zameriavame sa hlavne na prevádzkovateľov, ktorí vlastnia sklady a obchodujú s touto komoditou vo väčšom množstve a dodávajú ho reštauráciám a konečným spotrebiteľom," spresnil Bíreš.
Testy na konzervačné látky, aj na prítomnosť salmonely podľa neho stále pokračujú. Pri žiadnej z testovaných vzoriek zatiaľ neboli objavené chemické látky, ktorými sa v Brazílii malo upravovať pokazené mäso.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR