|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. novembra 2018
G. Matečná: Sebestačnosť vo výrobe cukru si SR musí zachovať
Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Zdieľať
Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann
Brusel 19. novembra (TASR) - Klesajúce ceny cukru a jeho dovoz z krajín mimo Európskej únie (EÚ) ohrozujú aj sebestačnosť Slovenska, ako i pestovateľov cukrovej repy na Slovensku. Uviedla to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) v rámci pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.Matečná v správe pre médiá upozornila, že ministri poľnohospodárstva členských krajín EÚ rokovali aj o situácii na trhu s cukrom. Spresnila, že Slovensko si musí sebestačnosť vo výrobe cukru zachovať, lebo ide o "strategickú surovinu", a v tejto súvislosti požiadala Európsku komisiu, aby zasiahla na úrovni Svetovej obchodnej organizácie (WTO) voči niektorým veľkým producentom cukru, napríklad voči Indii.
"Je nevyhnutné, aby sme sebestačnosť slovenského a európskeho trhu aktívne chránili voči poskytovaniu exportných podpôr, ktoré sú v rozpore s pravidlami WTO a deformujú trh s cukrom. Nadmerná produkcia cukru na export v týchto krajinách okrem toho spôsobuje vážne environmentálne problémy," skonštatovala Matečná.
Podľa jej vyjadrenia Slovensko dokáže pokryť domácu spotrebu cukru vlastnou produkciou, čo vzhľadom na situáciu v iných krajinách nie je samozrejmosťou.
Ministerka pripomenula, že európsky cukrovarnícky sektor sa dlhodobo nevie vyrovnať s aktuálnou prebytkovou situáciou a nízkymi cenami cukru vo svete a v EÚ. Cena cukru klesá od zrušenia kvót v októbri 2017 a dlhodobo je pod hranicou referenčného prahu 404 eur za tonu. Nízke ceny cukru a od nich odvíjajúce sa nákupné ceny cukrovej repy môžu odradiť pestovateľov od pestovania cukrovej repy, čo ohrozí zachovanie produkcie repného cukru vo viacerých členských štátoch EÚ. Na Slovensku je v súčasnosti 195 pestovateľov cukrovej repy, priemerná výmera je 100 hektárov.
Produkcia cukrovej repy na cukor v EÚ v hospodárskom roku 2017/2018, naopak, stúpla na 142 miliónov ton. Je to najviac za posledných 15 rokov. Vyrobenej z nej bolo 21,1 milióna ton cukru, medziročne o 26 % viac.
Nadmerná produkcia cukru vytvára tlak na svetové ceny, ktoré klesli z 540 eur/tona v októbri 2016 na 274 eur/tona v auguste 2018, a teda na najnižšiu úroveň za 11 rokov.
Svetová cena cukru sa v lete hýbala okolo 284 eur/tona. Predpokladá sa, že produkcia cukru v EÚ v aktuálnom hospodárskom roku 2018/2019 poklesne o 1,9 milióna ton. Ceny cukru v Únii však aj napriek tomu zostanú nízke práve v dôsledku veľkých svetových zásob.
(spravodajca TASR Jaromír Novak)
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR