|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. mája 2016
G. MATEČNÁ: MPRV nechce v hromadnom stravovaní niečo prikazovať
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR si materiálom Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie, ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Bratislava 4. mája (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR si materiálom Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie, ktorý dnes schválila vláda, neuzurpuje právo prikazovať niekomu, aby niečo používal, alebo robil. Uviedla to dnes po rokovaní vládneho kabinetu šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominant SNS).Spomínaný materiál podľa nej len predstavuje zásady, ktoré doporučujú všetkým verejným inštitúciám v prípade hromadného stravovania používať také potraviny, ktoré zaručujú bezpečnosť a kvalitu.
"Tým, že sme dali v materiáli do podmienok a minimálnych nárokov, že (vo verejnom stravovaní) pôjde predovšetkým o čerstvé potraviny, myslíme si, že tým dokážeme podporiť aj našich výrobcov a spracovateľov. Čerstvosť je podľa tohto materiálu prvoradá," dodala.
MPRV v materiáli Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie, ktorý dnes prerokovala a schválila na svojej schôdzi vláda SR uviedlo, že cestou ku kvalitnému hromadnému stravovaniu je kontrolovaná kvalita vstupných surovín, zachovanie výroby jedál a nápojov z čerstvých surovín, používanie potravinových komodít najvyššej kvality s vysledovateľnosťou pôvodu.
Podľa MPRV je potrebné podporiť spotrebu slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov prostredníctvom štátnych a verejných inštitúcií formou ich prioritného nákupu pre zabezpečenie stravovania. "Nakoľko priame uprednostňovanie slovenských výrobcov nie je v zmysle platnej legislatívy možné, riešenie sa hľadalo vo forme návrhu minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania," zdôraznil v materiáli poľnohospodársky rezort.
Materiál agrorezort pripravil v súvislosti s uznesením vlády SR z 15. októbra 2014, ktoré ukladá ministrom "prijať kroky v rámci nimi riadených rezortov, aby inštitúcie podliehajúce ich riadeniu nakupovali slovenské poľnohospodárske výrobky a potraviny v rámci svojho stravovania, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže".
Materiál bol predmetom skráteného medzirezortného konania, pretože situácia v obstarávaní potravín, najmä v prípade školského stravovania, si podľa agrorezortu vyžaduje neodkladné riešenie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR