Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

24. septembra 2009

Fruktóza priamo vplýva na zvýšenie krvného tlaku



Jedlá obsahujúce väčšie množstvá fruktózy môžu vyvolať zvýšený krvný tlak. Vyplýva to z výsledkov dvoch na sebe nezávislých amerických štúdií. Prvá štúdia, ktorú viedol doktor ...



Zdieľať
BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) - Jedlá obsahujúce väčšie množstvá fruktózy môžu vyvolať zvýšený krvný tlak. Vyplýva to z výsledkov dvoch na sebe nezávislých amerických štúdií. Prvá štúdia, ktorú viedol doktor Richard Johnson z University of Colorado-Denver, dokázala, že zvýšený príjem fruktózy má priamy vplyv na zvýšenie krvného tlaku. Zistilo sa však aj to, že liečivá látka allopurinol dokáže pomocou zníženia obsahu kyseliny močovej v organizme tento efekt zmierniť.


Druhý výskum, ktorý uskutočnil tím Mariany Morris z Wright State University, pokusmi na myšiach dokázal, že ľudia, ktorí konzumujú sladené nápoje a nezdravú stravu v noci, priberajú rýchlejšie. Výsledky oboch experimentov naznačujú, že zvýšený obsah fruktózy v krvi hrá dôležitú úlohu vo svetovej epidémii obezity a cukrovky.

SITA/Reuters

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Projekt Lido Park opäť stiahli z rokovania
<< predchádzajúci článok
V kauze Parku kultúry a oddychu zostáva status quo