![]() |
25. decembra 2009
O polnoci tradične podávajú reveillon, čo znamená budíček alebo prvé volanie dňa. Reveillon symbolizuje očakávanie narodenia Krista. Toto jedlo pozostáva z ustríc, párkov, vína, opečenej slaniny, pečenej hydiny, šalátov, ovocia a francúzskeho pečiva, najmä bagety. Keď sa rodina uloží spať, nechajú na stole jedlo a nápoj pre Pannu
Svojrázne zvyky majú v rôznych častiach Francúzska. Na juhu jedia bochník chleba pokrájaný do kríža, z ktorého musia prvú časť venovať chudobnému človeku. V Alsasku býva na stole vyprážaná hus, v Bretónsku pšeničné koláčiky s kyslou smotanou. Burgunďania večerajú morku a gaštany. Na severe Francúzska deti dostávajú darčeky už 6. decembra – na deň Svätého Mikuláša. Dospelí si tam dávajú darčeky až na Nový rok.
Informácie zverejnila stránka www.santas.net/aroundtheworld.htm.
(SITA)»
©2005-2025 Denník 24hodin | Webdesign by WEBkomplex.sk |