|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. novembra 2009
Francúzi si slovenské víno nevedia vynachváliť
Francúzski vinári slovenské víno chvália. Ako tvrdia, je rôznorodé, iné a pre nich aj exotické. „Dnes (v stredu) som ochutnala biele víno z odrody Rízling. Učarovala mi rôznorodosť vín, ...
Zdieľať
BRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) – Francúzski vinári slovenské víno chvália. Ako tvrdia, je rôznorodé, iné a pre nich aj exotické. „Dnes (v stredu) som ochutnala biele víno z odrody Rízling. Učarovala mi rôznorodosť vín, ktoré vyrábate. A preto si aj myslím, že na to, aby sme objavili vaše vína, potrebujeme viac času,“ uviedla pre agentúru SITA zástupkyňa Chateau Haut-Bailly Caroline Perromat. Coralie de Boüard de Laforest z Chateau Angelus ochutnala vo Vajnoroch 15 vín. „Veľmi nám chutilo,“ spresnila. Víno z odrody Cabernet Sauvignon zase učarovalo Laurence Dufau z Chateau Cantemerle. „Bolo veľmi zaujimavé ochutnať a zistiť, čo sa stane z Cabernet Sauvignon na Slvoensku,“ prezradila Dufau.
Vinári z vyhlásenej oblasti Bordoeaux však neprišli na Slovensko iba degustovať miestne víno. V rámci druhého ročníka festivalu Grand Cru Classé predstavili Slovákom kvalitné víno z krajiny Galského kohúta. „Cieľom je priblížiť aj bežným ľuďom, bežným zákazníkom vína, ktoré sú len v encyklopédiách a ktoré môžu uvidieť možno iba v zahraničí. Prinášame ročník 2007 ako prví v strednej Európe a okrem toho sa tu degustuje vždy ešte jeden starší ročník,“ uviedol Branislav Urban zo spoločnosti Fatra - Global, ktorá sa špecializuje na dovoz francúzskych vín. Ako prezrazdil, záujem o festival, ktorý sa konal v hoteli Carlton bol tento rok nečakane vysoký – lístky sa vypredali už za týždeň. „Skutočne musíme uvažovať o tom, že budúci rok budeme robiť túto akciu vo väčších priestoroch,“ spresnil.
Ľuďom, ktorí si chcú ochutnávanie vína naozaj vychutnať pritom odporúča piť s mierou a často dopĺňať tekutiny – vodu. Milovníci vína sa pri degustovaní opierajú o štyri základné veci: „Víno posudzujeme z hľadiska vône, celkového výzoru, hustoty a chuťového vnemu“. Návštevníci si okrem dobrého vína mohli na festivale Grand Cru Classé vychutnať aj kvalitné jedlo. Na večeru sa podávala na panvičke opečená husacia pečeň s grilovanými hríbmi, kačacie prsia pečené do ružova s grilovanou zeleninou a pečenými zemiakmi, jahňací kotlet na teplom baklažánovom šaláte so zemiakovým mashom a Mango parfait.
Francúzski vinári z vyhlásenej oblasti Bordoeaux, ktorí prišli na festival Grand Cru Classé neprišli na Slovensko iba predstavovať vlastné víno, ale takisto aj ochutnať domácu produkciu. Víno im chutí, hovoria, že je iné a pre nich aj exotické. Autor: Marek Lelovič
Vinári z vyhlásenej oblasti Bordoeaux však neprišli na Slovensko iba degustovať miestne víno. V rámci druhého ročníka festivalu Grand Cru Classé predstavili Slovákom kvalitné víno z krajiny Galského kohúta. „Cieľom je priblížiť aj bežným ľuďom, bežným zákazníkom vína, ktoré sú len v encyklopédiách a ktoré môžu uvidieť možno iba v zahraničí. Prinášame ročník 2007 ako prví v strednej Európe a okrem toho sa tu degustuje vždy ešte jeden starší ročník,“ uviedol Branislav Urban zo spoločnosti Fatra - Global, ktorá sa špecializuje na dovoz francúzskych vín. Ako prezrazdil, záujem o festival, ktorý sa konal v hoteli Carlton bol tento rok nečakane vysoký – lístky sa vypredali už za týždeň. „Skutočne musíme uvažovať o tom, že budúci rok budeme robiť túto akciu vo väčších priestoroch,“ spresnil.
Ľuďom, ktorí si chcú ochutnávanie vína naozaj vychutnať pritom odporúča piť s mierou a často dopĺňať tekutiny – vodu. Milovníci vína sa pri degustovaní opierajú o štyri základné veci: „Víno posudzujeme z hľadiska vône, celkového výzoru, hustoty a chuťového vnemu“. Návštevníci si okrem dobrého vína mohli na festivale Grand Cru Classé vychutnať aj kvalitné jedlo. Na večeru sa podávala na panvičke opečená husacia pečeň s grilovanými hríbmi, kačacie prsia pečené do ružova s grilovanou zeleninou a pečenými zemiakmi, jahňací kotlet na teplom baklažánovom šaláte so zemiakovým mashom a Mango parfait.
Francúzski vinári z vyhlásenej oblasti Bordoeaux, ktorí prišli na festival Grand Cru Classé neprišli na Slovensko iba predstavovať vlastné víno, ale takisto aj ochutnať domácu produkciu. Víno im chutí, hovoria, že je iné a pre nich aj exotické. Autor: Marek Lelovič
Súvisiace články:
Podľa vedcov biele víno škodí zubom (21. 10. 2009)
Podľa SMK nový vinársky zákon zvýši dovoz nekvalitných vín (21. 9. 2009)