![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Pondelok 24.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Matej
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
01. augusta 2016
Francúzi sa boja klimatických zmien, chcú vypestovať odolnejší vinič
Ilustračná snímka
Zdieľať

Na programe, ktorý by mal trvať 15 rokov, sa zúčastňuje Národný inštitút pre poľnohospodársky výskum (INRA) aj Francúzsky inštitút pre vinič a víno z Montpellier. Cieľom dlhodobého programu je vytvoriť štyri až päť nových odrôd viniča, ktoré budú schopné odolať budúcim klimatickým výzvam.
"Ide o kríženie odrôd registrovaných v Champagne, medzi odrodami, ktoré sú prirodzene odolné voči niektorým chorobám, alebo ktoré majú jedinečné vlastnosti, napríklad neskoré dozrievanie, a môžu získať prirodzenú odolnosť alebo lepšiu pestovateľskú schopnosť na prispôsobenie sa novým klimatickým podmienkam," uviedol Thibaut Le Mailloux z Výboru Champagne, organizácie, ktorá zastupuje pestovateľov a obchodníkov s touto komoditou.
Odborníci z tejto oblasti upozorňujú, že od roku 1990 dochádza k badateľným zmenám zapríčinených teplejšou klímou. Kvitnutie začína asi dva týždne skôr, strapce hrozna sú väčšie a hladina alkoholu v hrozne vzrástla o takmer jeden stupeň. Zvyšovanie emisií CO2 optimalizuje fotosyntézu plodín.
Vinári a výrobcovia šampanského momentálne z tejto situácie ťažia, z dlhodobého hľadiska však budú stratoví. Najmä ak sa potvrdia predpovede odborníkov na klímu, že priemerná globálna teplota sa do roku 2100 zvýši o jeden až päť stupňov Celzia.
Kríženie by sa malo týkať sedem odrôd hrozna, predovšetkým Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. Ďalšie v poradí sú Arban, Petit Meslier, Pinot Gris a Pinot Blanc.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR