|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 17.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klaudia
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
06. februára 2017
FOTO: Nitriansky výrobca čokolády bude spolupracovať s Indiánmi
Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) počas prehliadky nových výrobných priestorov výrobcu čokolády Lyra v Ivanke pri Nitre v okrese Nitra 6. februára 2017.
Zdieľať
Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) počas prehliadky nových výrobných priestorov výrobcu čokolády Lyra v Ivanke pri Nitre v okrese Nitra 6. februára 2017. Foto: TASR/Henrich Mišovič
„Slovensko je výborné nielen svojím lietajúcim autom, navigačným systémom, ale máme tu ľudí, ktorí dokážu uspieť v rôznych oblastiach. Dokazujú, že startupy nie sú len o IT a technológiách, ale o tom, čo dokážeme u nás v rôznych oblastiach vymyslieť,“ povedal počas podpisu zmluvy prezident Andrej Kiska. Podľa jeho slov je každá jedna podpora začínajúcim firmám veľmi dôležitá a je na politikoch, aby hľadali firmy, ktoré majú potenciál rozvoja a vývozu, a ukázali im, ako im vedia pomôcť. „Aj keď práve táto firma sa dokázala presadiť bez akejkoľvek podpory,“ skonštatoval.
Spolupráca s ekvádorskými farmármi je podľa slov Stýbla zároveň sociálnym projektom nitrianskych podnikateľov v tejto oblasti. „Región Taisha je regiónom v srdci pralesa a má rozlohu zhruba 200 štvorcových kilometrov. Žije v ňom kmeň Shuarov, s ktorými vytvárame istý druh spoločnej firmy,“ povedal Stýblo. Zo strany Lyry Chocolate ide o podporu a odovzdávanie know-how v oblasti spracovania a poľnohospodárstva, v oblasti fermentácie a sušenia kakaových bôbov.
„Kakao dozrieva desať mesiacov priebežne a je logisticky náročné a neefektívne, aby títo pestovatelia, roztrúsení na veľkej ploche, chodili a odpredávali po kilograme týždenne. Každý z nich sa stará o pár stromov, čo má v okolí domu. My chceme zabezpečiť, aby napríklad dvakrát týždenne išlo auto za pestovateľmi, zbieralo čiastkovú úrodu a zároveň hneď zaplatilo za dodaný tovar. Ten zvezie do centrálneho fermentačného miesta v centre regiónu, kde sa kakao nafermentuje, usuší a po rýchlotestoch môže byť vyvezené do USA alebo Európy. Celá pridaná hodnota ostáva na podporu regiónu,“ povedal Stýblo. Podľa jeho slov je kakao z tejto oblasti pravdepodobne najkvalitnejšie a originálne pôvodné, neovplyvnené krížením či opeľovaním.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR