Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

22. decembra 2005

Fľaša vína môže stáť aj tisíc korún



K vianočnej pohode patrí aj víno. Azda je to preto, že nemá taký vysoký obsah alkoholu ako likéry alebo destiláty a zároveň nie je „obyčajný nápoj“ ako napríklad pivo.



Zdieľať
Hoci Slovenská republika nepatrí medzi tradičné vinárske veľmoci, naše vína sú dobré. Prekvapenia v podobe naozajstného šampióna sa často dočkáte aj od malých výrobcov, ktorí produkujú len niekoľko stovák litrov z jednej odrody ročne.
Kto príde do obchodu alebo vinotéky a chce kúpiť víno, môže sa dostať do stavu zmätku. Zákon o vinohradníctve a vinárstve určuje rôzne kategórie vín. Ponúkame krátke vysvetlenie kategórií slovenských vín a približnú cenu, hoci tá sa môže niekoľkonásobne líšiť podľa ročníka, odrody a výrobcu. Najdrahšie vína sa predávajú vo fľašiach s objemom 0,375 alebo 0,5 litra.

Stolové víno
Najnižšia kvalita a cena. Robia ho z nekvalitného a kyslého hrozna. Dá sa kúpiť aj v plastovej fľaši alebo v papierovej škatuli. Pri cene približne 40 Sk za liter poskytne iba poriadnu opicu.

Akostné víno
Na etikete musí byť ročník, vinohradnícka oblasť, názov odrody a písomný údaj o obsahu zvyškového cukru. Delí sa na akostné odrodové (z jednej odrody) a akostné značkové (zo zmesi odrôd). Cena - od 80 Sk.

Akostné víno s prívlastkom
Najvyššia kategória vín s prísnymi požiadavkami na kvalitu hrozna a miesto spracovania. Na etikete musí byť údaj o ročníku, vinohradníckom rajóne, odrode, prívlastku, obsahu zvyškového cukru a štátne kontrolné číslo. Prívlastkové vína majú tieto kategórie:

Kabinetné
Vyrobené z hrozna v plnej zrelosti. Cena od 150 a viac korún za fľašu.
Neskorý zber
Hrozno zbierali o niekoľko týždňov neskôr, ako je štandard odrody. Cena od 200 Sk za fľašu.

Výber z hrozna
Strapce hrozna prešli selekciou. Cena od 200 Sk za fľašu.

Bobuľový výber
Vyrobené z ručne vyberaných strapcov hrozna, z ktorých odstránili nezrelé a poškodené bobule. Cena - najmenej 250 Sk za fľašu.

Hrozienkový výber
Vyrába sa z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna. Cena okolo 300 Sk

Cibébový výber
Kontrola bobulí hrozna sa zameriava na to, či ich napadla ušľachtilá pleseň Botrytis cenerea Persoon. Cena - niekoľko sto Sk za fľašu.

Ľadové víno
Hrozno zbierali pri teplote najviac -7 °C a nižšej a ostalo počas zberu a spracovania zmrznuté. Zvláštna chuť a veľmi vysoká cena - aj niekoľkotisíc za liter.

Slamové víno
Hrozno pred spracovaním skladovali na slame alebo rohožiach z rákosia, prípadne viselo na šnúrach minimálne tri mesiace. Cena niekoľkotisíc Sk za liter.

Tokajské víno
Toto víno vyrábajú v uzavretej oblasti Tokaj okolo Slovenského Nového Mesta. Pochádza len z odrôd Furmint, Lipovina, Muškát žltý a Zeta spracovaných zákonom stanovenými postupmi. Cena od 220 Sk za fľašu.

Vojtech Hollan


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Nové ložisko plynu pri Viedni
<< predchádzajúci článok
V skratke