|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. októbra 2011
Favorit zdravého trávenia – vláknina
Jej pozitívne účinky v metabolizme boli známe už v biblických časoch, no jej význam pre zdravie sa začal skutočne doceňovať až ...
Zdieľať
BRATISLAVA 18. septembra – Jej pozitívne účinky v metabolizme boli známe už v biblických časoch, no jej význam pre zdravie sa začal skutočne doceňovať až dnes. Hoci má vláknina veľmi nízku výživovú hodnotu, v procese trávenia je nenahraditeľným pomocníkom. Vedci sa domnievajú, že práve nedostatok vlákniny v strave obyvateľov vyspelých krajín je jednou z príčin zvyšovania hladiny cholesterolu v ich krvi, k rozšíreniu kardio-vaskulárnych ochorení, porúch trávenia a cukrovky.
Rozlišujeme rozpustnú (napríklad tmavý chlieb, strukoviny, obilné vločky) a nerozpustnú (ryža, orechy, jahody) vlákninu, pričom niektoré potraviny obsahujú oba druhy, napríklad jablká. Prvý aj druhý typ vlákniny je pre naše trávenie rovnako dôležitý.
S čím všetkým pomôže?
Dostatok vlákniny v strave pomáha chrániť pred chorobami čriev, vrátane rakoviny. Tým, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny si všeobecne vyžadujú viac času na prežúvanie, naše telo si skôr uvedomí, že už nie je hladné, a zabránime tak prejedaniu sa. Vďaka jej schopnosti zadržiavať vodu pôsobia tieto potraviny v žalúdku a črevách ako huba. Zväčšujú objem stolice a zjemňujú ju, čiže sa oveľa ľahšie vylučuje. Vláknina je teda dobrou prevenciou, ale aj liekom na zápchu.
Tmavý verzus biely chlieb – dvetisícročný spor
Diskusia na tému výhod a nevýhod tmavého a bieleho chleba pravdepodobne trvá už 2000 rokov. V raných civilizáciách, napríklad v starom Grécku, sa chlieb z bielej múky pokladal za symbol bohatstva a vysokého spoločenského postavenia. Hippokrates, pokladaný za otca lekárskej vedy, napriek tomu svojim bohatým patrónom a pacientom radil, aby sa poučili zo života svojich sluhov a jedli celozrnný chlieb „pre jeho prospešné účinky na črevá“. Aj perzský lekár Hakim naliehal takmer pred tisíc rokmi na svojich pacientov, aby jedli iba tradičné celozrnné nekvasené chlebové placky.
V tenkom čreve spomaľuje rozpustná vláknina vstrebávanie glukózy do krvi, čím bráni náhlemu stúpnutiu hladiny krvného cukru. čo je vhodné najmä pre diabetikov. Pomáha tiež znižovať hladinu cholesterolu v krvi jeho viazaním v žlči. Pri chudnutí by mala byť práve potrava bohatá na vlákninu v jedálničku na prvom mieste. Odborníci odporúčajú skonzumovať aspoň 18 gramov vlákniny denne.
A nájdete ju hlavne v...
obilninách, zelenine, čerstvom aj sušenom ovocí, strukovinách, orechoch a semiačkach. Najviac vlákniny je vo vonkajších vrstvách obilných šupiek, ktoré sa pri spracovaní odstraňujú. Preto je najvhodnejšie konzumovať celozrnné výrobky, napríklad nelúpanú ryžu, celozrnné cestoviny a celozrnný chlieb.
Všetkého priveľa škodí
Napriek nesporným pozitívam vlákniny to netreba preháňať. V snahe rýchlo schudnúť zabudnite na stravu zostavenú len z jej bohatých zdrojov. Priveľa vlákniny totiž spôsobuje nadúvanie či v extrémnych prípadoch životu nebezpečný nedostatok kalórií.
Zdroje: Knihy 150 najzdravších potravín na svete a Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Rozlišujeme rozpustnú (napríklad tmavý chlieb, strukoviny, obilné vločky) a nerozpustnú (ryža, orechy, jahody) vlákninu, pričom niektoré potraviny obsahujú oba druhy, napríklad jablká. Prvý aj druhý typ vlákniny je pre naše trávenie rovnako dôležitý.
S čím všetkým pomôže?
Dostatok vlákniny v strave pomáha chrániť pred chorobami čriev, vrátane rakoviny. Tým, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny si všeobecne vyžadujú viac času na prežúvanie, naše telo si skôr uvedomí, že už nie je hladné, a zabránime tak prejedaniu sa. Vďaka jej schopnosti zadržiavať vodu pôsobia tieto potraviny v žalúdku a črevách ako huba. Zväčšujú objem stolice a zjemňujú ju, čiže sa oveľa ľahšie vylučuje. Vláknina je teda dobrou prevenciou, ale aj liekom na zápchu.
Tmavý verzus biely chlieb – dvetisícročný spor
Diskusia na tému výhod a nevýhod tmavého a bieleho chleba pravdepodobne trvá už 2000 rokov. V raných civilizáciách, napríklad v starom Grécku, sa chlieb z bielej múky pokladal za symbol bohatstva a vysokého spoločenského postavenia. Hippokrates, pokladaný za otca lekárskej vedy, napriek tomu svojim bohatým patrónom a pacientom radil, aby sa poučili zo života svojich sluhov a jedli celozrnný chlieb „pre jeho prospešné účinky na črevá“. Aj perzský lekár Hakim naliehal takmer pred tisíc rokmi na svojich pacientov, aby jedli iba tradičné celozrnné nekvasené chlebové placky.
V tenkom čreve spomaľuje rozpustná vláknina vstrebávanie glukózy do krvi, čím bráni náhlemu stúpnutiu hladiny krvného cukru. čo je vhodné najmä pre diabetikov. Pomáha tiež znižovať hladinu cholesterolu v krvi jeho viazaním v žlči. Pri chudnutí by mala byť práve potrava bohatá na vlákninu v jedálničku na prvom mieste. Odborníci odporúčajú skonzumovať aspoň 18 gramov vlákniny denne.
A nájdete ju hlavne v...
obilninách, zelenine, čerstvom aj sušenom ovocí, strukovinách, orechoch a semiačkach. Najviac vlákniny je vo vonkajších vrstvách obilných šupiek, ktoré sa pri spracovaní odstraňujú. Preto je najvhodnejšie konzumovať celozrnné výrobky, napríklad nelúpanú ryžu, celozrnné cestoviny a celozrnný chlieb.
Všetkého priveľa škodí
Napriek nesporným pozitívam vlákniny to netreba preháňať. V snahe rýchlo schudnúť zabudnite na stravu zostavenú len z jej bohatých zdrojov. Priveľa vlákniny totiž spôsobuje nadúvanie či v extrémnych prípadoch životu nebezpečný nedostatok kalórií.
Zdroje: Knihy 150 najzdravších potravín na svete a Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Súvisiace články:
Desať tipov, ako si posilníte imunitu, aj keď nemáte čas (16. 10. 2011)
Kyselinou listovou v tehotenstve pomôžete dieťaťu s rečou (12. 10. 2011)
Zázrak menom omega-3 mastné kyseliny (3. 10. 2011)
Vitamínový seriál: Pre dobrú zrážanlivosť krvi vitamín K (30. 9. 2011)
Vitamínový seriál: Éčko – silný ochranca organizmu (27. 9. 2011)
Keď sa povie antioxidanty (26. 9. 2011)
Vitamínový seriál: Slnečný vitamín D (25. 9. 2011)
Vitamínový seriál: Strážme si imunitu s vitamínom C (22. 9. 2011)
Vitamínový seriál: Krása a dobrá nálada s béčkom (19. 9. 2011)
Vitamínový seriál: Bystrozraký vďaka áčku (16. 9. 2011)