|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
01. marca 2014
Fašiangové zvyky v Strečne pripomínajú zabíjačkou i sprievodom maškár
Fašiangový maškarný sprievod má v Strečne dlhoročnú tradíciu.
Zdieľať
Fašiangový maškarný sprievod má v Strečne dlhoročnú tradíciu. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Strečno 1. marca (TASR) – Tradičnou zabíjačkou a sprievodom maškár po obci si dnes v Strečne pripomenuli fašiangové tradície. Celodenný program zavŕši tanečná zábava s podávaním zabíjačkových špecialít - jaterníc, tlačenky a klobások.Zabíjačku pripravila obec podľa starostu Dušana Štadániho v spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom. "Aby sa ľudia mohli zoznámiť s výrobou zabíjačkových špecialít, ktoré kedysi nechýbali takmer v žiadnom dome. Cez obed sa podávala tradičná kapustnica a večer bude spoločná zábava. Fašiang trvá až do utorka, kedy na zábave o polnoci pochováme basu a začína štyridsaťdňový pôst. Tradíciu pochovávania basy si pamätám od útleho detstva. Doteraz nebola prerušená najmä kvôli tomu, že tu máme stredisko internátnej prípravy a školitelia a študenti z celého Slovenska sa prídu pozrieť na túto obecnú tradíciu," uviedol Štadáni.
Fašiangový sprievod najskôr skontroloval prípravu zabíjačkových špecialít, a potom sa vybral po Strečne, pričom starosta podotkol, že obec má zhruba 15 kilometrov ciest. "Doobeda pochodia nejaké dve tretiny, potom prídu na obed. Je pre nich pripravená kapustnica a aj guláš z čerstvého mäsa. No a poobede zasa chodia zhruba do nejakej druhej, pol tretej hodiny. Masky sú z každej domácnosti, kto čo nazbiera a aj povyrábané," povedal strečniansky starosta.
Do prípravy obecnej zabíjačky sa zapojil aj Stanislav Štadáni, ktorý si zaspomínal na správny zabíjačkový postup. "Ráno vstať, zvariť vodu. Prišiel masár, strelelo sa, obarelo, zaveselo, rozobralo. A pomáhal každý. Prišla rodina, pomáhala. A potom, keď sa strelelo, sa muselo zapiť, aby sa dobre darelo. Keď sviňa ležala, nie aby ušla. Zabíjalo sa prakticky v každom dome. Ľudia mali mäso len z tej zabíjačky," dodal Štadáni.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR