|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
08. júla 2010
Farebné potraviny pomáhajú aj pri chudnutí
Nie je žiadne tajomstvo, že farby dokážu vplývať ako na náladu človeka, tak aj na jeho psychické rozpoloženie. Dokonca vedia poodhaliť typ a ...
Zdieľať
Ilustračné foto
Foto: SITA/kompliment.sk
BRATISLAVA, 8. júla Nie je žiadne tajomstvo, že farby dokážu vplývať ako na náladu človeka, tak aj na jeho psychické rozpoloženie. Dokonca vedia poodhaliť typ a charakter osobnosti. Málokto však vie, že aj farby potravín majú svoju významnú úlohu. Na tanieri by preto nemali chýbať ani červená, žltá, oranžová, modrá, ani zelená farba. Farebné jedlo je nielen chuťovo atraktívnejšie a krajšie na pohľad, dokáže ochrániť pred chorobami a dokonca aj napomôcť pri chudnutí.
Rastliny vo svojom tele syntetizujú pigmenty, ktoré im dodávajú typické sfarbenie. Farbivá obsiahnuté v ovocí a zelenine nespĺňajú len estetickú úlohu, aby pôsobili príťažlivejšie a krajšie. Sú to aj prírodné antioxidanty, ktoré významne chránia naše zdravie pred negatívnymi účinkami voľných radikálov. Beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, E, C, lykopén, luteín, zeaxantín a ďalšie fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v zelenine a ovocí, zabezpečujú našu antioxidačnú ochranu. Okrem týchto látok sú aj zdrojom enzýmov, ktoré spolu so selénom a ďalšími stopovými prvkami ochraňujú naše telo pred ochoreniami srdca a ciev, cukrovkou i závažnými karcinogénnymi ochoreniami.
Zeleninu a ovocie by sme mali konzumovať hlavne v surovom stave. Účinok niektorých antioxidantov zo skupiny karotenoidov je vyšší pri tepelnom spracovaní potraviny, a preto je potrebné časť zeleniny konzumovať aj tepelne upravenú. Napríklad rastlinné farbivo lykopén obsiahnuté v paradajkách má až päťnásobne väčšiu využiteľnosť po tepelnom spracovaní.
Zelenina a ovocie však nemajú len uvedené ochranné účinky. Pomáhajú totiž udržať aj optimálnu hmotnosť. Preto čím viac farieb si naložíte na tanier, tým lepšie. S farebnou zeleninou a ovocím sa aj navyše chudne s väčšou chuťou. „ Aby sme mali dobrú antioxidačnú ochranu a udržali si dobré zdravie, mali by sme zjesť 300 až 450 g zeleniny a 150 až 200 g ovocia denne. Na dosiahnutie čo najlepšej využiteľnosti ochranných látok je vhodné časť z odporučenej dávky zeleniny skonzumovať v surovom stave a časť tepelne upravenú. Okrem pre zdravie veľmi prospešných antioxidantov a ďalších fytochemikálii je zelenina a ovocie dobrým zdrojom enzýmov, minerálov a vlákniny. Výhodou je aj to, že v surovom stave obsahuje vysoké percento vody a energeticky nevyužiteľnú vlákninu, a preto má aj nízky obsah energie. V priemere má zelenina nižší obsah jednoduchých cukrov a energie ako ovocie, a preto aj lepšie kontroluje pocit hladu. Čím je ovocie prezretejšie, tým má viac energie. Preto je lepšie pri chudnutí prezreté ovocie vynechať,“ hovorí Katarína Skybová, riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®
Ovocie áno, ale s mierou
Aj keď nám ovocie dodáva dôležité vitamíny a minerálne látky, obsahuje množstvo jednoduchých cukrov, ktoré pri chudnutí nie sú dobrými pomocníkmi. Stimulujú sekréciu hormónu inzulínu, ktorý urýchľuje metabolizmus cukrov a vzniká hlad, takže paradoxne potrebujeme ďalší cukor. Preto napríklad konzumácia ovocných šalátov vo väčšom množstve nie je pri redukcii vhodná. „Denná porcia ovocia pri redukčnom režime je cca 100 g až 150 g. Nižší obsah energie má papája, rebarbora, vodový melón, jahody, drobné lesné ovocie, egreše, ríbezle, brusnice, broskyne, černice, marhule, citrusové ovocie. Vyšší obsah energie má prezreté a konzervované ovocie. Pri chudnutí je dôležité kontrolovať aj príjem ovocných džemov, sušeného a kandizovaného ovocia, ktoré sú oveľa energetickejšie ako čerstvé ovocie,“ dodáva Katarína Skybová.
Farebná škála na každý deň
Červená farba
Zo skupiny červenej zeleniny a ovocia je z hľadiska obsahu vitamínov A a E najlepšia červená paprika, ktorá má zároveň až dvojnásobne vyšší obsah vitamínu C ako je odporučená denná dávka. Vysoký obsah vitamínu A a C má aj červená kapusta a paradajky, z ovocia sú to višne a jahody. Už 100 g červenej kapusty alebo jahôd pokryje odporučenú dennú dávku vitamínu C. Brusnice a maliny sú bohaté na vitamín E.
Zelená farba
Všetky zelené druhy zeleniny a ovocia majú veľmi dobré zastúpenie vitamínu C. Napríklad 100g brokolice alebo kiwi nám dodá viac vitamínu C ako ho denne potrebujeme a šalát zase pokryje dennú dávku vitamínu A. Najviac vitamínu E obsahuje kiwi a pór.
Oranžová a žltá farba
Jednoznačným favoritom v obsahu vitamínu A je mrkva a v obsahu vitamínu C zase žltá paprika, ktoré obsahujú takmer trojnásobne vyššie množstvo týchto vitamínov ako je ich denná potreba. Dobré zastúpenie vitamínov A, C a E majú aj marhule, mango a broskyňa.
Modrá farba
Ovocie modrej farby, napríklad slivky, černice a čučoriedky obsahujú vitamín A v menšom množstve, ale majú dobré zastúpenie vitamínov C a E .
Na to, aby sme telu poskytli potrebnú dennú dávku antioxidantov je potrebné konzumovať
rôzne druhy ovocia a zeleniny, práve v lete a na jeseň môžeme sezónnu ponuku využiť v plnej miere.
BRATISLAVA, 8. júla Nie je žiadne tajomstvo, že farby dokážu vplývať ako na náladu človeka, tak aj na jeho psychické rozpoloženie. Dokonca vedia poodhaliť typ a charakter osobnosti. Málokto však vie, že aj farby potravín majú svoju významnú úlohu. Na tanieri by preto nemali chýbať ani červená, žltá, oranžová, modrá, ani zelená farba. Farebné jedlo je nielen chuťovo atraktívnejšie a krajšie na pohľad, dokáže ochrániť pred chorobami a dokonca aj napomôcť pri chudnutí.
Rastliny vo svojom tele syntetizujú pigmenty, ktoré im dodávajú typické sfarbenie. Farbivá obsiahnuté v ovocí a zelenine nespĺňajú len estetickú úlohu, aby pôsobili príťažlivejšie a krajšie. Sú to aj prírodné antioxidanty, ktoré významne chránia naše zdravie pred negatívnymi účinkami voľných radikálov. Beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, E, C, lykopén, luteín, zeaxantín a ďalšie fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v zelenine a ovocí, zabezpečujú našu antioxidačnú ochranu. Okrem týchto látok sú aj zdrojom enzýmov, ktoré spolu so selénom a ďalšími stopovými prvkami ochraňujú naše telo pred ochoreniami srdca a ciev, cukrovkou i závažnými karcinogénnymi ochoreniami.
Zeleninu a ovocie by sme mali konzumovať hlavne v surovom stave. Účinok niektorých antioxidantov zo skupiny karotenoidov je vyšší pri tepelnom spracovaní potraviny, a preto je potrebné časť zeleniny konzumovať aj tepelne upravenú. Napríklad rastlinné farbivo lykopén obsiahnuté v paradajkách má až päťnásobne väčšiu využiteľnosť po tepelnom spracovaní.
Zelenina a ovocie však nemajú len uvedené ochranné účinky. Pomáhajú totiž udržať aj optimálnu hmotnosť. Preto čím viac farieb si naložíte na tanier, tým lepšie. S farebnou zeleninou a ovocím sa aj navyše chudne s väčšou chuťou. „ Aby sme mali dobrú antioxidačnú ochranu a udržali si dobré zdravie, mali by sme zjesť 300 až 450 g zeleniny a 150 až 200 g ovocia denne. Na dosiahnutie čo najlepšej využiteľnosti ochranných látok je vhodné časť z odporučenej dávky zeleniny skonzumovať v surovom stave a časť tepelne upravenú. Okrem pre zdravie veľmi prospešných antioxidantov a ďalších fytochemikálii je zelenina a ovocie dobrým zdrojom enzýmov, minerálov a vlákniny. Výhodou je aj to, že v surovom stave obsahuje vysoké percento vody a energeticky nevyužiteľnú vlákninu, a preto má aj nízky obsah energie. V priemere má zelenina nižší obsah jednoduchých cukrov a energie ako ovocie, a preto aj lepšie kontroluje pocit hladu. Čím je ovocie prezretejšie, tým má viac energie. Preto je lepšie pri chudnutí prezreté ovocie vynechať,“ hovorí Katarína Skybová, riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®
Ovocie áno, ale s mierou
Aj keď nám ovocie dodáva dôležité vitamíny a minerálne látky, obsahuje množstvo jednoduchých cukrov, ktoré pri chudnutí nie sú dobrými pomocníkmi. Stimulujú sekréciu hormónu inzulínu, ktorý urýchľuje metabolizmus cukrov a vzniká hlad, takže paradoxne potrebujeme ďalší cukor. Preto napríklad konzumácia ovocných šalátov vo väčšom množstve nie je pri redukcii vhodná. „Denná porcia ovocia pri redukčnom režime je cca 100 g až 150 g. Nižší obsah energie má papája, rebarbora, vodový melón, jahody, drobné lesné ovocie, egreše, ríbezle, brusnice, broskyne, černice, marhule, citrusové ovocie. Vyšší obsah energie má prezreté a konzervované ovocie. Pri chudnutí je dôležité kontrolovať aj príjem ovocných džemov, sušeného a kandizovaného ovocia, ktoré sú oveľa energetickejšie ako čerstvé ovocie,“ dodáva Katarína Skybová.
Farebná škála na každý deň
Červená farba
Zo skupiny červenej zeleniny a ovocia je z hľadiska obsahu vitamínov A a E najlepšia červená paprika, ktorá má zároveň až dvojnásobne vyšší obsah vitamínu C ako je odporučená denná dávka. Vysoký obsah vitamínu A a C má aj červená kapusta a paradajky, z ovocia sú to višne a jahody. Už 100 g červenej kapusty alebo jahôd pokryje odporučenú dennú dávku vitamínu C. Brusnice a maliny sú bohaté na vitamín E.
Zelená farba
Všetky zelené druhy zeleniny a ovocia majú veľmi dobré zastúpenie vitamínu C. Napríklad 100g brokolice alebo kiwi nám dodá viac vitamínu C ako ho denne potrebujeme a šalát zase pokryje dennú dávku vitamínu A. Najviac vitamínu E obsahuje kiwi a pór.
Oranžová a žltá farba
Jednoznačným favoritom v obsahu vitamínu A je mrkva a v obsahu vitamínu C zase žltá paprika, ktoré obsahujú takmer trojnásobne vyššie množstvo týchto vitamínov ako je ich denná potreba. Dobré zastúpenie vitamínov A, C a E majú aj marhule, mango a broskyňa.
Modrá farba
Ovocie modrej farby, napríklad slivky, černice a čučoriedky obsahujú vitamín A v menšom množstve, ale majú dobré zastúpenie vitamínov C a E .
Na to, aby sme telu poskytli potrebnú dennú dávku antioxidantov je potrebné konzumovať
rôzne druhy ovocia a zeleniny, práve v lete a na jeseň môžeme sezónnu ponuku využiť v plnej miere.