|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 24.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adam a Eva
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Fakty a mýty o cukrovke
Cukrovka je najčastejším ochorením látkovej výmeny, ktorou trpí z roka na rok čoraz viac ľudí. Hoci ide o problém, ktorý žije v povedomí ľudí, žiaľ mnohým nie sú známe okolnosti ...
Zdieľať
BRATISLAVA 4. marca (WBN/PR) - Cukrovka je najčastejším ochorením látkovej výmeny, ktorou trpí z roka na rok čoraz viac ľudí. Hoci ide o problém, ktorý žije v povedomí ľudí, žiaľ mnohým nie sú známe okolnosti jej vzniku a spôsoby liečby.
Možno cukrovku liečiť?
"Cukrovku nemožno vyliečiť, možno ju iba liečiť.”
Aký je rozdiel medzi inzulínovou rezistenciou a cukrovkou?
Inzulínová rezistencia znamená, že bunky organizmu odolávajú priaznivým účinkom inzulínu. Organizmus je schopný v mnohých prípadoch vyprodukovať také množstvo inzulínu, ktoré postačuje na zabezpečenie normálneho metabolického stavu, ale tento sa nedokáže zužitkovať, nedokáže cukor "vohnať” do buniek, aby sa mohol premeniť na energiu. Najviac odolávajúcim orgánom je tukové tkanivo, preto je pokles váhy veľmi dôležitý.
Nebezpečenstvom inzulínovej rezistencie je to, že v dôsledku nej produkuje podžalúdková žľaza stále väčšie množstvo inzulínu, vytvára sa čoraz vyšší rovnovážny stav a na zníženie hladiny cukru v krvi je potrebné čoraz väčšie množstvo inzulínu. Po určitom čase sa podžalúdková žľaza vyčerpá, kým hladina cukru v krvi sa stále zvyšuje a vzniká, presnejšie začínajú vznikať príznaky cukrovky. Vyššie uvedený proces trvá niekoľko rokov, dlho sa nepridružujú žiadne iné príznaky, tieto roky sa zdajú byť premárneným časom, pretože komplikácie vznikajú/vznikli už aj počas tejto doby.
Ten kto konzumuje veľké množstvo sladkostí, bude mať s určitosťou cukrovku?
Vznik cukrovky nesúvisí s množstvom skonzumovaného cukru. Diabetes 1.typu spôsobuje úhyn buniek produkujúcich inzulín v podžalúdkovej žľaze, čo priamo nesúvisí s konzumáciou cukru. Diabetes 2. typu vzniká vtedy, ak vyprodukovaný inzulín nie je schopný v organizme vyvinúť potrebné účinky. Predispozícia na vznik diabetes 2. typu je vo väčšine prípadov dedičná. Pravidelným pohybom a pri presne naplánovanom a dodržiavanom jedálníčku je povolená aj konzumácia sladkostí. Avšak nadmerná konzumácia sacharidov a nepretržitá stimulácia podžalúdkovej žľazy a s tým spojená nepretržitá tvorba inzulínu, môžu skutočne viesť ku vzniku cukrovky.
Môžu deti z cukrovky vyrásť?
Pacient trpiaci cukrovkou bude diabetikom až do konca života, pretože toto ochorenie nie je možné vyliečiť a je dôležité, aby bol pacient pod neustálou kontrolou. Dôležité je popri vyhovujúcej liečbe vykonávať aj preventívne prehliadky kvôli možným komplikáciám, resp. kým ešte nie sú, vykonať všetko v záujme toho, aby sa nepridružili.
Majú cukrovkári vždy nadváhu?
Nie každý cukrovkár má nadváhu, mnohokrát sa stretávame s pacientmi, ktorí majú normálne BMI. Na druhej strane diabetes 2. typu vzniká skutočne na pôde nadváhy.
Možno liečiť ochorenie iba úpravou jedálníčka?
Existuje mnoho prípadov, kedy sa dá jedálníčkom liečiť vzniknutý stav. V prípade diabetes 1. typu je osoba až do konca svojho života nútená dodávať organizmu inzulín zvonka. V prípade diabetes 2. typu rozhoduje o spôsobe terapie stav metabolizmu, resp. prítomnosť alebo neprítomnosť pridružených komplikácií. Neexistuje rovnaká šablóna pre všetkých pacientov, pretože každé ochorenie je individuálne a osobité.
Môžu cukrovkári konzumovať ovocie bez obmedzení?
Odporúča sa konzumácia ovocia s nízkym glykemickým indexom medzi hlavnými jedlami. Vyhýbať sa treba banánu, hroznu, slivkám a sušenému ovociu. Ostatné druhy ovocia možno s istým obmedzením konzumovať. Je dobré, ak poznáme obsah cukru v jednotlivých druhoch ovocia (rozumie sa na 100 gramov očisteného ovocia). A netýka sa to iba ovocia, je potrebné poznať obsah sacharidov všetkých základných druhov potravín, iba takto je možné dodržiavať korektný jedálníček.
Komplementer pre cukrovkárov
Pre mnohých môže znamenať veľkú úľavu, že sa na náš trh dostali výťažky z huby Cordyceps - žezlovka. Extrakt z Cordyceps-u dokáže zvyšovať citlivosť organizmu na inzulín, čoho dôkazom sú početné klinivké štúdie vo svete, kým niektoré jeho komponenty môžu zvyšovať produkciu inzulínu v bunkách (beta bunky) u diabetes 2. typu, preto sa v tomto prípade odporúča dôslednejšia a pravidelná kontrola hladiny cukru v krvi počas užívania!
Informačný materiál firmy PROVITEX s.r.o.
Možno cukrovku liečiť?
"Cukrovku nemožno vyliečiť, možno ju iba liečiť.”
Aký je rozdiel medzi inzulínovou rezistenciou a cukrovkou?
Inzulínová rezistencia znamená, že bunky organizmu odolávajú priaznivým účinkom inzulínu. Organizmus je schopný v mnohých prípadoch vyprodukovať také množstvo inzulínu, ktoré postačuje na zabezpečenie normálneho metabolického stavu, ale tento sa nedokáže zužitkovať, nedokáže cukor "vohnať” do buniek, aby sa mohol premeniť na energiu. Najviac odolávajúcim orgánom je tukové tkanivo, preto je pokles váhy veľmi dôležitý.
Nebezpečenstvom inzulínovej rezistencie je to, že v dôsledku nej produkuje podžalúdková žľaza stále väčšie množstvo inzulínu, vytvára sa čoraz vyšší rovnovážny stav a na zníženie hladiny cukru v krvi je potrebné čoraz väčšie množstvo inzulínu. Po určitom čase sa podžalúdková žľaza vyčerpá, kým hladina cukru v krvi sa stále zvyšuje a vzniká, presnejšie začínajú vznikať príznaky cukrovky. Vyššie uvedený proces trvá niekoľko rokov, dlho sa nepridružujú žiadne iné príznaky, tieto roky sa zdajú byť premárneným časom, pretože komplikácie vznikajú/vznikli už aj počas tejto doby.
Ten kto konzumuje veľké množstvo sladkostí, bude mať s určitosťou cukrovku?
Vznik cukrovky nesúvisí s množstvom skonzumovaného cukru. Diabetes 1.typu spôsobuje úhyn buniek produkujúcich inzulín v podžalúdkovej žľaze, čo priamo nesúvisí s konzumáciou cukru. Diabetes 2. typu vzniká vtedy, ak vyprodukovaný inzulín nie je schopný v organizme vyvinúť potrebné účinky. Predispozícia na vznik diabetes 2. typu je vo väčšine prípadov dedičná. Pravidelným pohybom a pri presne naplánovanom a dodržiavanom jedálníčku je povolená aj konzumácia sladkostí. Avšak nadmerná konzumácia sacharidov a nepretržitá stimulácia podžalúdkovej žľazy a s tým spojená nepretržitá tvorba inzulínu, môžu skutočne viesť ku vzniku cukrovky.
Môžu deti z cukrovky vyrásť?
Pacient trpiaci cukrovkou bude diabetikom až do konca života, pretože toto ochorenie nie je možné vyliečiť a je dôležité, aby bol pacient pod neustálou kontrolou. Dôležité je popri vyhovujúcej liečbe vykonávať aj preventívne prehliadky kvôli možným komplikáciám, resp. kým ešte nie sú, vykonať všetko v záujme toho, aby sa nepridružili.
Majú cukrovkári vždy nadváhu?
Nie každý cukrovkár má nadváhu, mnohokrát sa stretávame s pacientmi, ktorí majú normálne BMI. Na druhej strane diabetes 2. typu vzniká skutočne na pôde nadváhy.
Možno liečiť ochorenie iba úpravou jedálníčka?
Existuje mnoho prípadov, kedy sa dá jedálníčkom liečiť vzniknutý stav. V prípade diabetes 1. typu je osoba až do konca svojho života nútená dodávať organizmu inzulín zvonka. V prípade diabetes 2. typu rozhoduje o spôsobe terapie stav metabolizmu, resp. prítomnosť alebo neprítomnosť pridružených komplikácií. Neexistuje rovnaká šablóna pre všetkých pacientov, pretože každé ochorenie je individuálne a osobité.
Môžu cukrovkári konzumovať ovocie bez obmedzení?
Odporúča sa konzumácia ovocia s nízkym glykemickým indexom medzi hlavnými jedlami. Vyhýbať sa treba banánu, hroznu, slivkám a sušenému ovociu. Ostatné druhy ovocia možno s istým obmedzením konzumovať. Je dobré, ak poznáme obsah cukru v jednotlivých druhoch ovocia (rozumie sa na 100 gramov očisteného ovocia). A netýka sa to iba ovocia, je potrebné poznať obsah sacharidov všetkých základných druhov potravín, iba takto je možné dodržiavať korektný jedálníček.
Komplementer pre cukrovkárov
Pre mnohých môže znamenať veľkú úľavu, že sa na náš trh dostali výťažky z huby Cordyceps - žezlovka. Extrakt z Cordyceps-u dokáže zvyšovať citlivosť organizmu na inzulín, čoho dôkazom sú početné klinivké štúdie vo svete, kým niektoré jeho komponenty môžu zvyšovať produkciu inzulínu v bunkách (beta bunky) u diabetes 2. typu, preto sa v tomto prípade odporúča dôslednejšia a pravidelná kontrola hladiny cukru v krvi počas užívania!
Informačný materiál firmy PROVITEX s.r.o.