Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

30. júna 2010

EXPO: Čínski podnikatelia ochutnali pirohy



Už aj vplyvní čínski podnikatelia, šanghajské autority, diplomati, poprední predstavitelia svetovej výstavy EXPO 2010 či novinári ...



Zdieľať
expo Slovenský pavilón na EXPO v Šanghaji

Foto: SITA/Roman Hruzik BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) - Už aj vplyvní čínski podnikatelia, šanghajské autority, diplomati, poprední predstavitelia svetovej výstavy EXPO 2010 či novinári poznajú chuť slovenských bryndzových pirohov a makových rezancov. Na slovenskej sprievodnej akcii svetovej výstavy v Šanghaji s názvom Chuť Slovenska mohli porovnať aj to, ako chutí tradičná slovenská kulinárska lahôdka - pečená kačka s kapustou, ktorá sa pripravuje na iný spôsob, než sú Číňania zvyknutí. Vôňa syrov oslovovala návštevníkov už od vstupných dverí v luxusnom šanghajskom hoteli Howard Johnson. Atmosféru dotváralo slovenské víno a tóny hudby skladateľov Eugena Suchoňa, Jána Cikkera a Františka Godára. „Chuť slovenských pirohov ma veľmi príjemne prekvapila. Je to niečo úplne iné ako sme u nás zvyknutí,“ uviedol Chin Tchan, novinár z miestneho denníka. Vedenie hotela pripustilo, že sa niektoré z jedál objaví aj na jedálnom lístku reštaurácie luxusného hotela.

Na podujatie prišli aj predstavitelia Farmy čínsko-česko-slovenského priateľstva a uzatvorili so Slovenskom viacero zmlúv. Okrem iného budú dovážať do Číny aj slovenské vína. „Naše takmer každodenné akcie so zapojením novinárov a širokej verejnosti vnímam ako najúčinnejší spôsob prezentácie Slovenska na miliardovom trhu. Ak chceme uspieť v ťažkom konkurenčnom boji, musíme zaútočiť aj na chuťové bunky," myslí si generálna komisárka slovenskej účasti na Expo Šanghaj 2010 Ivana Magátová. Dodala, že už zorganizovali aj Deň vody, prezentovali rôzne slovenské minerálky. Predtým to bol Deň otcov, Slovensko mojimi očami, či Deň detí plný atrakcií. "Veľkému úspechu sa tešila aj minulotýždňová súťaž Miss návštevníčka, kde mladé Číňanky museli preukázať aj vedomosti o Slovensku. Jednoducho v dnešnej dobe už nestačí len postaviť kvalitný pavilón, treba robiť viac,“ tvrdí komisárka.

Slovenské jedlá budú mať možnosť testovať čínski návštevníci hotela celý týždeň. Súčasťou gastronomických dní budú aj rôzne ochutnávky nápojov priamo v slovenskom pavilóne.

SITA

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Daňové príjmy samospráv by mali byť pozitívnejšie
<< predchádzajúci článok
Pre zabudnutú batožinu komplikácie na letisku

EXPO: Čínski podnikatelia ochutnali pirohy - diskusné fórum čitateľov

pekne1.7. 11:02:35
EXPO1.7. 11:27:04