|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
22. mája 2022
Experti zistili, ktorý druh mlieka je najhorší pre zdravie ľudí: Pitie tohto obmedzte
Veľa ľudí dbá na pravidelné pitie mlieka v snahe posilniť zdravie svojich kostí. Faktom však je, že všetko závisí od typu mlieka, ktorý konzumujete…
Zdieľať
Podľa novej štúdie zo Španielska môže jeden druh namiesto posilnenia zdravia kostí urýchliť starnutie mozgu. Experti ale dodávajú, že sú potrebné ďalšie výskumy.
Vo výskume, ktorý bol nedávno zverejnený v časopise Molecular Nutrition & Food Research, 4668 účastníkov vo veku od 55 do 75 rokov poskytlo informácie o svojich stravovacích návykoch. Zároveň absolvovali neuropsychologické testy. Všetci participanti mali vysoké riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
O dva roky neskôr vykonali experti rovnaké vyšetrenie. Zistili totiž možnú súvislosť medzi vyššou mierou kognitívneho poklesu a pitím plnotučného mlieka. Tieto zistenia ale nie sú finálne. „Najdôležitejším poznatkom z tejto štúdie je to, že ide o veľmi skoré pozorovacie zistenia, čo znamená, že ich nemožno brať ako evanjelium,“ uviedla dietologička Kristin Carlinová z Jersey City Medical Center.
Zdravie môže ovplyvniť mnoho iných faktorov, ktoré výskumníci vo svojej práci nezohľadnili. „Ak zistíme, že vysoká spotreba mliečnych výrobkov koreluje s väčším poklesom kognitívnych funkcií, neznamená to, že je príčinou tohto poklesu,“ doplnila Carlinová. Ľudia, ktorí prijímajú mnoho mliečnych výrobkov, môžu s väčšou pravdepodobnosťou zároveň prijímať množstvo cukru. Vysoký príjem cukru a výsledné inzulínové skoky môžu byť skutočnou príčinou kognitívneho poklesu. Pokiaľ ide o pitie mlieka, odborníčka navrhuje mierny príjem mliečnych výrobkov, pričom je vhodné uprednostniť kvalitu pred kvantitou. Rovnako odporúča fermentované zdroje bohaté na probiotiká, ako je jogurt, kefír a lassi.
Súvisiace články:
Čo nepatrí do mikrovlnky? Vajcia či hroznové víno (22. 5. 2022)
Spí s vami vaša mačka v posteli? Rozhodne by mala. Neuveríte, aké to má výhody (1. 5. 2022)
Čo s telom urobí jednodňový pôst? Prináša to len pozitíva (17. 4. 2022)
Po tomto už nikdy nebudete spať bosí. Neuveríte, prečo by ste mali spať v ponožkách (17. 4. 2022)
Žlté, hnedé, alebo zelené? Poradíme, kedy jesť banány a ktorá farba je najzdravšia (10. 4. 2022)
TERAZ JE SPRÁVNA ČAS! VYSADAJTE SI TÚTO RASTLINU DO DOMU: V LETE neuvidíte žiadne KOMÁRE ANI MUCHY! (10. 4. 2022)
Robíte chybu, keď si mäso pred varením alebo pečením umyjete. Môžete to byť nebezpečné (3. 4. 2022)
3 skvelé dôvody, prečo by ste mali spať na ľavom boku (3. 4. 2022)
Medvedí cesnak vyženie z tela bacily, nebezpečné toxíny a naštartuje imunitu (2. 4. 2022)
Radíme: Nadmerné užívanie vitamínov môže predstavovať zdravotné riziká (22. 3. 2022)