|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
01. novembra 2010
Európsky parlament prichádza s novým označovaním potravín
Diskusným fórom, odborným seminárom a tlačovou konferenciou vyvrcholil v dňoch 25. – 27.10. projekt organizovaný Informačnou kanceláriou Európskeho parlamentu v SR.
Zdieľať
Podujatí sa zúčastnili europoslanci Anna Záborská a Miroslav Mikolášik, riaditeľ IKEP Robert Hajšel a odborníci z Ministerstva pôdohospodárstva SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Potravinárskej komory Slovenska, Úradu verejného zdravotníctva SR a Združenia slovenských spotrebiteľov.
Legislatívny návrh o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom je naplánovaný do druhého čítania v EP v apríli 2011, v návrhu je zahrnuté 4-ročné prechodné obdobie. Po schválení nariadenia bude v členských štátoch EÚ platný nový zákon ustanovujúci jednotné nariadenie o informáciách zobrazovaných na obaloch potravinových výrobkov.
Súčasťou projektu bolo aj vyhodnotenie výsledkov prieskumu verejnej mienky občanov SR realizovaného v septembri 2010 agentúrou Focus na reprezentatívnej vzorke 1040 respondentov, podľa ktorého 27% respondentov sleduje informácie na obaloch potravín pravidelne a 78% respondentov číta informácie na obaloch potravín aspoň občas.
Medzi dôležité informácie na obaloch zaradili respondenti dátum spotreby (95%), dátum výroby (80%), krajinu pôvodu (51%), zloženie výrobku (50%), výživovú hodnotu výrobku (44%), označenie výrobcu (41%) a energetickú hodnotu výrobku (32%).
Europoslankyňa R. Sommer predstavila najdôležitejšie návrhy EP na zmenu označovania obalov potravín, medzi ktoré patrí návrh o povinnom zobrazovaní nutričného zloženia, energetických hodnôt, dátumu spotreby a dátumu výroby na obaloch potravinových výrobkov.
Súčasťou návrhu o označovaní obsahového zloženia, nutričných a energetických hodnôt je ich uvádzanie na 100 gramov alebo 100 mililitrov výrobku, ktoré je prístupnejšie spotrebiteľovi. Z rovnakého dôvodu sa uvažuje o jednotnom zobrazovaní energetických hodnôt v kalóriách, nie v jouloch.
Europoslanci sa zhodli na potrebe jasného definovania čitateľnosti potlače potravinových obalov, ktorá súvisí s viditeľnosťou, veľkosťou a fontom písma, farbou, odtieňom, kontrastom a miestom umiestnenia potlače na etikete výrobku.
V Bruseli sa zatiaľ stále diskutuje o označovaní potravín ďalšími údajmi – hodnotami odporučenej dennej dávky (GDA – ang. Guideline Daily Amounts) a informáciou o krajine pôvodu výrobku, podobne sa zvažuje aj zavedenie tzv. semaforového označenia obsahových zložiek výrobku.
Voči týmto údajom zazneli na odbornom seminári najväčšie výhrady, pretože napríklad GDA hovorí o dennej dávke iba pre zdravého priemerného spotrebiteľa a neustanovuje veľkosť porcie alebo dávky. Potenciálnym rizikom uvádzania krajiny pôvodu môže byť uprednostňovanie výrobkov niektorých krajín, ktoré negatívne ovplyvní nákup výrobkov ostatných krajín. Proti semaforovému označovaniu obsahových zložiek sa vyslovila aj R. Sommer, pretože môže viesť k nepresnosti, keďže bude farebne zobrazovať len obsah tukov, cukrov, soli a nasýtených mastných kyselín.
Konečné znenie nového nariadenia o označovaní potravín ešte nie je známe, no jeho cieľ je jasný – zjednotiť pravidlá označovania potravín, poskytnúť spotrebiteľovi zrozumiteľné informácie o potravinách a umožniť mu slobodne sa rozhodnúť, ktorému výrobku dá prednosť. Ako poznamenala R. Sommer, informácie na obaloch potravín nemôžu nahradiť vzdelávanie a osvetu priemerného spotrebiteľa a tie sú zvlášť potrebné v európskych krajinách so stúpajúcim percentom populácie postihnutej rôznymi zdravotnými komplikáciami.
Foto Zdroj: Ján Štrba
Monika Rodáková