Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

21. novembra 2011

Európska komisia schválila steviolové glykozidy ako sladidlo



Rastlina stévia rozšíri možnosti voľby pre spotrebiteľa



Zdieľať
Európska komisia schválila používanie steviolových glykozidov ako sladidla v potravinách a nápojoch. Sladidlá vyrobené zo stévie sa v niekoľkých krajinách, napríklad v Japonsku alebo Paraguaji, používajú už dlho a ich používanie je dovolené napríklad aj vo Francúzsku, kde je stévia schválená ako sladidlo pre používanie v potravinách a nápojoch od roku 2009. Francúzski spotrebitelia si napríklad preto môžu od marca 2010 zakúpiť stéviou sladený nápoj Fanta Still, ktorá má o 30 % nižší obsah cukru.

List stévie: prírodný zdroj sladkej chuti
Rastlina stévia je neveľký ker z čeľade hviezdicovitých, ktorá sa ako sladidlo využíva už dlho. Má dlhú históriu siahajúcu až ku pôvodným obyvateľom Južnej Ameriky. Rastlina sa v Južnej Amerike pestuje, zbiera a používa na sladenie potravín a nápojov už dve storočia. Na prášok rozdrvené listy stévie používali ako prvý na sladenie nápojov ľudia z kmeňa Guaraní v Paraguaji. Odborníci na rastliny jeho výhody už dlhé roky poznali a v podobe sušených lístkov využívali na sladenie nápojov. Medzi hlavné výhody extraktu zo stévie totiž patrí fakt, že je až 200 krát sladší ako cukor. Preto stačí naozaj malé množstvo, aby ste vytvorili sladkú chuť bez kalórií navyše. To znamená, že výrobky sladené touto rastlinou nemusia pridávať energiu navyše, sú prírodné, a tým aj podporujú zachovanie telesnej hmotnosti. Človek si tak môže dopriať sladkú chuť bez toho, aby mal radikálnu diétu.
 
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín prišiel k záveru, že prijateľný denný príjem (ADI) extraktov zo stévie vyjadrený ako steviolové ekvivalenty je 4 mg na kilogram telesnej hmotnosti za deň. Nemal by byť prekročený u detí ani u dospelých. Neznamená to však, že je stévia nebezpečná a nemali by sme ju konzumovať. Je dôležité si uvedomiť, že na svete sa používa už viac ako 25 rokov. Počas tejto doby boli publikované viaceré štúdie, ktoré preukázali bezpečnosť tejto rastliny. Limity pre používanie steviolových glykozidov (vyjadrené ako steviolové ekvivalenty) pritom EÚ stanovila na 80 mg/l pri ochutených nealkoholických nápojoch a 100 mg/l pri ovocných nektároch.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Standard Chartered zníži zaangažovanosť v bankách eurozóny
<< predchádzajúci článok
Spotrebiteľská nálada na Slovensku je najhoršia od marca