Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

02. septembra 2019

EÚ v tomto školskom roku podporí konzumáciu ovocia, zeleniny a mlieka



Ilustračná snímka.



Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Brusel 2. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že so začiatkom nového školského roka 2019/2020 sa v zapojených členských krajinách EÚ opäť rozbehne program na podporu konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka na školách.


Program EÚ pre školy sa zameriava na podporu zdravého a vyváženého stravovania, a to distribúciou ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, ponúka však aj vzdelávacie programy o poľnohospodárstve a správnej výžive.

V školskom roku 2017/2018 využilo tento program viac ako 20 miliónov detí, čo predstavuje 20 percent detí v celej Európskej únii. Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti upozornil, že osvojenie si zdravých stravovacích návykov už v útlom veku je dôležité. "Vďaka školskému programu EÚ si naši mladí spoluobčania nielen vychutnajú kvalitné európske produkty, ale naučia sa aj niečo o výžive, poľnohospodárstve, výrobe potravín a ťažkej práci s tým spojenej," uviedol Hogan v správe pre médiá.

V každom školskom roku sa na tento program prideľuje celkovo 250 miliónov eur. Na obdobie 2019 – 2020 sa na ovocie a zeleninu vyhradilo 145 miliónov eur a na mlieko a iné mliečne výrobky 105 miliónov eur. Hoci je účasť v programe dobrovoľná, zapojili sa doň všetky členské štáty EÚ, či už do celého programu, alebo len do jeho časti.

Európska komisia v marci 2019 schválila a prijala pridelenie finančných prostriedkov krajinám EÚ zapojeným do programu v tomto školskom roku. Krajiny môžu doplniť pomoc EÚ aj finančnými prostriedkami z vnútroštátnych zdrojov.

O konkrétnej podobe programu rozhodujú členské štáty Únie. Môžu si zvoliť druh produktov, ktoré budú deti dostávať, alebo tému vzdelávacích opatrení. Výber distribuovaných produktov však musí zohľadňovať zdravotné a environmentálne aspekty, sezónnosť, dostupnosť a rozmanitosť ovocia a zeleniny.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)



Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Od septembra už nemusíme predkladať tieto výpisy a potvrdenia
<< predchádzajúci článok
Najvyšší súd neeviduje prekážky v konaní s Evou Z.