|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 23.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klement
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
06. júla 2011
EÚ schválila zmeny v označovaní potravín
Označenie krajiny pôvodu bude povinné pre výrobky z čerstvého bravčového, ovčieho, kozieho a hydinového mäsa. Vyplýva to z nových pravidiel označovania potravín, ktoré v stredu ...
Zdieľať
Foto: SITA/APBRATISLAVA 6. júla (WEBNOVINY) - Označenie krajiny pôvodu bude povinné pre výrobky z čerstvého bravčového, ovčieho, kozieho a hydinového mäsa. Vyplýva to z nových pravidiel označovania potravín, ktoré v stredu schválili poslanci Európskeho parlamentu. V súčasnosti sa povinnosť označovať krajinu pôvodu vzťahuje na potravinové výrobky, akými sú hovädzie mäso, med, olivový olej, čerstvé ovocie a zelenina. Označeniu pôvodu sa však v budúcnosti možno nevyhnú ani ďalšie výrobky - napríklad mlieko alebo nespracované potraviny. Európska komisia (EK) však najskôr zhodnotí uskutočniteľnosť takéhoto opatrenia, jeho náklady a prípadný dopad na ceny. Nové pravidlá by mali začať platiť až o päť rokov, keďže na prijatie potrebných opatrení dal europarlament potravinárskemu priemyslu tri roky a ďalšie dva roky má na uplatnenie samotnej legislatívy v praxi.
"Nové pravidlá si kladú za cieľ poskytnúť viac a lepších informácií pre spotrebiteľov tak, aby na ich základe mohli pri nakupovaní urobiť informované rozhodnutie. Získať by však mal aj potravinársky priemysel, ktorému prinášajú viac právnej istoty, menej byrokracie a vo všeobecnosti lepšiu legislatívu," zdôraznila poslankyňa Európskej ľudovej strany Renate Sommer. Podľa nej nové pravidlá pomôžu predovšetkým malým a stredným podnikateľom, ktorí predstavujú viac ako 80% európskeho potravinárskeho sektora.
Na obale výrobku tak budú na základe schválených pravidiel v jednej tabuľke uvedené informácie o energetickom obsahu, množstve tuku a nasýtených mastných kyselín, sacharidoch, cukroch, bielkovinách či soli. Zmenia sa aj pravidlá pre zobrazovanie alergénov. Nové pravidlá totiž zavádzajú povinnosť uviesť informácie o alergénoch aj pri nebalených potravinách, čo sa dotkne predovšetkým reštaurácií a jedální. V prípade balených potravín budú musieť byť alergény zvýraznené v rámci zoznamu prísad.
Európsky parlament chce taktiež zabrániť zavádzaniu spotrebiteľov. Po novom totiž nebude možné zobraziť na obaloch potravín nejakú konkrétnu prísadu, ktorá sa v skutočnosti v produkte nenachádza. Ľahšia bude aj identifikácia potravinových imitácií, ktoré pripomínajú isté potraviny, ale v skutočnosti sú vyrobené z odlišných prísad. V prípade, že bežná prísada bola nahradená inou, musí výrobca túto informáciu zobraziť na prednej strane obalu výrobku.
"Nové pravidlá si kladú za cieľ poskytnúť viac a lepších informácií pre spotrebiteľov tak, aby na ich základe mohli pri nakupovaní urobiť informované rozhodnutie. Získať by však mal aj potravinársky priemysel, ktorému prinášajú viac právnej istoty, menej byrokracie a vo všeobecnosti lepšiu legislatívu," zdôraznila poslankyňa Európskej ľudovej strany Renate Sommer. Podľa nej nové pravidlá pomôžu predovšetkým malým a stredným podnikateľom, ktorí predstavujú viac ako 80% európskeho potravinárskeho sektora.
Na obale výrobku tak budú na základe schválených pravidiel v jednej tabuľke uvedené informácie o energetickom obsahu, množstve tuku a nasýtených mastných kyselín, sacharidoch, cukroch, bielkovinách či soli. Zmenia sa aj pravidlá pre zobrazovanie alergénov. Nové pravidlá totiž zavádzajú povinnosť uviesť informácie o alergénoch aj pri nebalených potravinách, čo sa dotkne predovšetkým reštaurácií a jedální. V prípade balených potravín budú musieť byť alergény zvýraznené v rámci zoznamu prísad.
Európsky parlament chce taktiež zabrániť zavádzaniu spotrebiteľov. Po novom totiž nebude možné zobraziť na obaloch potravín nejakú konkrétnu prísadu, ktorá sa v skutočnosti v produkte nenachádza. Ľahšia bude aj identifikácia potravinových imitácií, ktoré pripomínajú isté potraviny, ale v skutočnosti sú vyrobené z odlišných prísad. V prípade, že bežná prísada bola nahradená inou, musí výrobca túto informáciu zobraziť na prednej strane obalu výrobku.