|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
11. februára 2014
EÚ pridala Žitavskú papriku z juhu SR na zoznam chránených plodín
Európska komisia (EK) dnes schválila pridanie dvoch nových kvalitných poľnohospodárskych výrobkov do registra EÚ s chráneným označením pôvodu (CHOP) a chráneným zemepisným označením (CHZO). Jedným z ...
Zdieľať
Brusel 11. februára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes schválila pridanie dvoch nových kvalitných poľnohospodárskych výrobkov do registra EÚ s chráneným označením pôvodu (CHOP) a chráneným zemepisným označením (CHZO). Jedným z nových produktov v registri je žitavská paprika zo Slovenska.
Prostredníctvom oznámenia v Úradnom vestníku EÚ boli do rozširujúceho sa registra chránených potravín pridané dva nové produkty. Zo Slovenska je to "Paprika Žitava/Žitavská paprika" (CHOP) a zo Španielska je to "gofio Canario" (CHZO), typické jedlo z Kanárskych ostrovov, ktoré tam bolo známe ešte pred ich obsadením Španielmi.
Žiadosť o registráciu žitavskej papriky na zoznam plodín s chráneným označením pôvodu bola podaná v auguste 2012.
Žitavská paprika typickej oranžovo-červenej farby je sladká mletá paprika získaná rozomletím vysušených plodov koreninovej papriky Capsicum, vypestovaných v oblasti Podunajskej nížiny zo štátom uznaných vyšľachtených odrôd zbieraných v zrelom, nepoškodenom stave a spracovaných špecifickým spôsobom pozberovej úpravy. Žitavská paprika nadobúda typické intenzívne sfarbenie pri poslednej fáze mletia na takzvanom farbiacom kameni, kde sa pôsobením tlaku zvyšuje teplota a pôsobením vlastného tuku uvoľneného zo semien vzniká typické oranžovočervené zafarbenie.
Oba nové produkty obohatia zoznam s viac ako 1200 európskymi produktmi s chráneným označením pôvodu alebo s chráneným zemepisným označením.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Prostredníctvom oznámenia v Úradnom vestníku EÚ boli do rozširujúceho sa registra chránených potravín pridané dva nové produkty. Zo Slovenska je to "Paprika Žitava/Žitavská paprika" (CHOP) a zo Španielska je to "gofio Canario" (CHZO), typické jedlo z Kanárskych ostrovov, ktoré tam bolo známe ešte pred ich obsadením Španielmi.
Žiadosť o registráciu žitavskej papriky na zoznam plodín s chráneným označením pôvodu bola podaná v auguste 2012.
Žitavská paprika typickej oranžovo-červenej farby je sladká mletá paprika získaná rozomletím vysušených plodov koreninovej papriky Capsicum, vypestovaných v oblasti Podunajskej nížiny zo štátom uznaných vyšľachtených odrôd zbieraných v zrelom, nepoškodenom stave a spracovaných špecifickým spôsobom pozberovej úpravy. Žitavská paprika nadobúda typické intenzívne sfarbenie pri poslednej fáze mletia na takzvanom farbiacom kameni, kde sa pôsobením tlaku zvyšuje teplota a pôsobením vlastného tuku uvoľneného zo semien vzniká typické oranžovočervené zafarbenie.
Oba nové produkty obohatia zoznam s viac ako 1200 európskymi produktmi s chráneným označením pôvodu alebo s chráneným zemepisným označením.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR