|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
22. apríla 2016
Epidémia salmonelózy v Banskej Bystrici sa rozrástla, chorých je už 27
Ilustračné foto, salmonelóza
Zdieľať
Ilustračné foto, salmonelóza Foto: TASR/AP
Banská Bystrica 22. apríla (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici pokračoval tento týždeň v šetrení epidémie salmonelózy, ktorá vznikla začiatkom minulého týždňa z donáškového jedla na pracovisko od jednej z banskobystrických výrobní jedál. Počet chorých stúpol, z pôvodne 17 avizovaných prípadov je dnes už 27. TASR o tom informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová."Z tohto počtu je laboratórne potvrdená prítomnosť Salmonelly Enteritidis v 24 prípadoch. Zvyšné tri prípady odborníci RÚVZ vykazujú v epidemiologickej súvislosti. Sedem pacientok je hospitalizovaných s ťažkým klinickým priebehom. Spoločný faktor prenosu je jedlo z donáškovej služby, a to štyri chody: Fitnes menu (kuracie mäso grilované, ryža, šalát), plnená placka (kuracie mäso, šalát), kurací steak a šalát, pizza a šalát," konštatovala Tolnayová.
Dodala, že po zatvorení prevádzky, dekontaminácii prostredia, pracovných plôch a predmetov, ktoré vykonal prevádzkovateľ, v piatok uplynulý týždeň požiadal o opätovné otvorenie prevádzky. Doložil negatívne výsledky z kontroly prostredia stermi od akreditovaného laboratória.
Pracovníci RÚVZ vykonali kontrolu ďalších nariadených opatrení, ako sú používanie surovín z nových dodávok, úprava niektorých menu z hľadiska dodržania systému analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov pri príprave potravín či výmenu pracovného náradia a nádob. Na základe týchto zistení a predložených výsledkov kontroly sterov z prostredia bola činnosť vo výrobni jedál obnovená. Zariadenie je však stále pod zvýšeným hygienickým dozorom.
RÚVZ v Banskej Bystrici pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonela. Všetky izoláty zaslal na ďalšiu špecifikáciu do Národného referenčného centra pre salmonelózy pri Úrade verejného zdravotníctva SR.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR