Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Gala

18. júna 2011

Emanuel Ridi priniesol na Slovensko chuť Stredomoria



Závan Stredomoria so sebou do Bratislavy priniesol taliansky šéfkuchár žijúci v Prahe, Emanuel Ridi.



Zdieľať
Emanuel Ridi Na letnom spoločenskom podujatí Art of Taste, ktoré organizovala spoločnosť Orange Slovensko, ukázal, aká rôznorodá a zároveň zdravá môže byť talianska kuchyňa. Hostia si mohli na akcii vychutnať nielen umenie kulinárske, ale aj výtvarné, dizajnérke a tiež umenie vo forme nekonvenčnej módy.

Emanuel Ridi neostal svojej povesti nič dlžný a na akcii Art of Taste očaril hostí nielen skvelým jedlom ale aj obrovskou charizmou a kúzlom svojej osobnosti. „Rád ľuďom hovorím, že variť sa môže naučiť každý, lebo je to naozaj pravda. Veď sa pozrite na mňa. Ako malý chlapec som sledoval mamu pri varení a dnes mám reštauráciu a môžem robiť prácu, ktorá mi robí radosť. A podľa mňa je na začiatky najlepšia talianska kuchyňa. Je pomerne jednoduchá a príprava jedál netrvá dlho,“ povedal s úsmevom taliansky šéfkuchár Emanuel Ridi, hlavný hosť včerajšieho prestížneho podujatia, ktorého hostiteľom bola spoločnosť Orange Slovensko.
Emanuel hosťom prezradil, že najradšej pripravuje jedlá z morských plodov a rýb. Na úvod teda predstavil skutočnú stredomorskú špecialitu v duchu tradície - z polovice pečený tatarák z tuniaka. Aby bolo toto jedlo naozaj špeciálne, tuniak musí byť čerstvý a kvalitný. Nemenej lahodná a zaujímavá bola aj gurmánska pochúťka morský čert na bielom víne, s olivami, paradajkami, kaparmi a mušľami srdcovkami. Počas jej prípravy sa priestormi niesla vôňa pripomínajúca leto a more. Pre milovníkov sladkého slávny kuchár pripravil lanýžové pralinky z ricotty, bielej čokolády a kokosu, ktoré sú obľúbeným talianskym dezertom. Zároveň hosťom prezradil šikovné tipy a triky, ako pripraviť stredomorské špeciality v našich, slovenských podmienkach a priamo ich zapájal aj do tvorby svojho kuchárskeho umenia.
Tento rok sa podujatie Art od Taste konalo v prostredí Slovenskej národnej galérie, a preto okrem kuchárskeho umenia dostalo priestor aj umenie výtvarné, móda, dizajn a šperky. Mladý nekonvenčný umelec Erik Binder pripravil zaujímavú „pastvu pre oči“ v podobe netradičnej výtvarnej tvorby, o zážitok sa postaral aj Boris Hanečka, ktorý naservíroval svoje modely nápadito na jedálenských podnosoch. Lenka Sršňová oživila priestory 6 modelmi hravých šiat, ktoré dotvorili atmosféru kulinárskej show. Sladkým chuťovkám podobné dizajnérske modely, ozdoby a šperky v podobe muffinov, bonbónov či štrikovaných tort s originálnym prestieraním predviedli mladé dizajnérky Renáta Ormandíková, Linda Viková a Mira Podmanická.  Doslova nakreslenú kuchyňu pre Emanuela Ridiho vytvorila talentovaná Michaela Chmelíčková. „Umenie a Orange k sebe jednoducho patria. Mám radosť z toho, že sa nám podarilo hosťom sprostredkovať chuť zdravej talianskej kuchyne v podaní na slovo vzatého kulinárskeho majstra - sympatického Emanuela Ridiho. A verím, že si hostia odniesli rovnako príjemné dojmy aj z ochutnávky ďalších foriem umenia, ktoré mladí talentovaní umelci predviedli v podobe rôznorodých na pohľad chutných a originálnych kúskov,“ hodnotí akciu Andrea Cocherová, riaditeľka úseku komunikácie a značky spoločnosti Orange Slovensko.
 
Emanuel Ridi
Emanuel Ridi nie je vyučený kuchár. Vôňa a príprava jedla mu však učarili v detskom veku. Jeho starí rodičia vlastnili reštauráciu a Emanuel dodnes tvrdí, že za svoj kuchársky talent vďačí práve starej mame a mame. Zdedil veľké množstvo rodinných receptov, ktoré sú dodnes v jeho repertoári. V devätnástich rokoch sa aj s otcom presťahoval do Českej republiky, kde sa zaľúbil, oženil a otvoril si vlastnú reštauráciu. Nazval ju veľmi jednoducho - Da Emanuel (U Emanuela). Po zložitejších začiatkoch sa jeho reštaurácia stala vyhláseným miestom pre milovníkov talianskej kuchyne. Ponúka výborné špeciality z rýb a mäsa, pravé talianske dezerty a čerstvé cestoviny vlastnej výroby. V jeho kuchyni sú dôležité čerstvé a kvalitné suroviny, vďaka ktorým pripravuje vynikajúce jedlá.
Vďaka jeho osobnosti a nevšednosti vznikla v Čechách televízna relácia S Italem v kuchyni. Emanuel pravidelne bezprostredne komunikuje s hosťami svojej reštaurácie. Keď sa raz prihováral hosťom, jeden ho oslovil a navrhol mu, aby natočili program o varení. Emanuel sa tak stal obrovskou a obľúbenou hviezdou. Odvtedy je nemožné nájsť v jeho reštaurácii prázdny stôl. Jeho hviezda neustále stúpa a je aj autorom dvoch kuchárskych kníh. Dôležitý je pre neho jeden odkaz, na ktorý by ľudia nemali zabúdať – variť sa môže naučiť každý. Stačí láska a systém.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Rammstein to na jeseň rozbalia v Bratislave
<< predchádzajúci článok
Kamenné mysterium 2011 - scénické podujatie