![]() |
04. novembra 2005
Dávky sú presne zrátané
Neškodlivosť aplikovaných prídavných látok garantuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Svetová organizácia pre poľnohospodárstvo a výživu (FAO) prostredníctvom spoločnej Komisie Codex Alimentarius. Rozhodnutia orgánov Komisie Codex Alimentarius vychádzajú z odporúčaní nezávislého Spoločného výboru odborníkov pre potravinárske prídavné látky FAO a WHO, tzv. JECFA. Tvoria ho špičkoví svetoví odborníci v danej oblasti a nezastáva žiadne komerčné záujmy. Legislatíva Codex Alimentarius sa považuje za celosvetový štandard, od ktorého sa odvíjajú regionálne i národné predpisy vrátane predpisov Európskej únie a Slovenskej republiky. Zámerom je zabezpečiť rovnakú úroveň ochrany spotrebiteľov na celom svete a správnych praktík pri obchodovaní s potravinami. Limitné dávky prídavných látok v potravinách, ktoré uvádza Codex Alimentarius, sú tie, ktoré sa nesmú prekročiť v žiadnom štáte.
Čo vraví potravinový kódex
Takzvané aditívne látky sa kategorizujú podľa svojich funkcií, pričom neraz jedna látka zabezpečuje viaceré funkcie. Podľa Potravinového kódexu SR sa členia takto:
- Antioxidanty
* Konzervačné látky
- Farbivá
- Kyseliny, zásady a soli
- Vonné, chuťové a povzbudzujúce látky
- Látky upravujúce fyzikálne vlastnosti potravín
- Potravinárske enzýmy
- Rozpúšťadlá
- Iné technologické pomocné látky
Ako vzniklo označenie „E“
V súlade s medzinárodným číselníkom potravinárskych prídavných látok má každá látka pridelený kód pozostávajúci z písmena E, za ktorým nasleduje troj- prípadne štvorciferné číslo. Naša legislatíva ustanovuje povinnosť označovať v potravinách všetky prídavné látky. Kód sa môže používať pri označovaní potravín samostatne alebo spolu s kompletným názvom prídavnej látky. „Éčka“ nemajú byť teda strašiakom, ale informáciou pre spotrebiteľa, že prídavné látky sa do výrobku dostávajú v súlade s predpismi a že sú neustále pod dozorom. Ale ak im predsa len neveríte, môžete sa presťahovať na dedinu a dopestovať si vlastné potraviny! Zmeňte životný štýl a zaobídete sa aj bez „éčok“. Pamätajte však, používajú sa na celom svete a nie je známy prípad, že by niekto zomrel na éčko. Tým nechceme povedať, že éčka sú super! Faktom však je, že v dôsledku nesprávnej životosprávy a priveľkému množstvo mastných jedál zomierajú ľudia na kardiovaskulárne ochorenia. Toto tvrdenie už možno dokázať... Je teda len na vás, čo budete jesť.
Zákony hovoria jasne: Nemožno ohroziť zdravie!
Čo vraví naša legislatíva? Na aplikáciu prídavných látok sa vzťahuje tretia hlava druhej časti Potravinového kódexu Slovenskej republiky. Do legálne vyrobených potravín sa v žiadnom prípade nedostanú také prísady, resp. ich dávky, ktoré by mohli ohroziť zdravie človeka, ani keby ich konzumoval každodenne po celý život. Ide o prísne sledované dávky, ktoré nesmú prekročiť stanovené limity, pričom tieto látky a ich dávky sú predmetom záujmu intenzívnej kontroly orgánov potravinového dozoru. Naša legislatíva prídavných látok je v plnom súlade s medzinárodnou. Toľko zákon...
Škodia alebo neškodia? Ako je to?
Dozvieme sa niekedy pravdu o éčkach? Sú alebo nie sú zdraviu škodlivé? Podľa informácií Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave východiskom pri posudzovaní potravinárskych prídavných látok sú podrobné toxikologické štúdie. Medzi prídavné látky sa zaradí iba taká látka, pri ktorej sa jednoznačne preukáže jej technologická nevyhnutnosť a dlhodobá neškodlivosť. Na základe rozsiahlych vedeckých štúdií sa určí, aké množstvo prídavnej látky pri jej celoživotnej každodennej konzumácii nemôže ohroziť zdravie človeka, je to hodnota ADI vyjadená v miligramoch na kilogram telesnej hmotnosti za deň. Toto množstvo sa vydelí bezpečnostným faktorom, t.j. pri definovaní najvyšších povolených, tzv. limitných dávok prídavných látok v konkrétnych potravinách sa vychádza zo 100- až 200-násobne menších množstiev, ako sú tie, o ktorých je jednoznačne preukázané, že sú absolútne neškodlivé. Navyše sa v nariadeniach a predpisoch zohľadňuje celý komplex stravovacích systémov. Nuž, či takémuto vysvetleniu dôverujete alebo nie, záleží len na vás. Odborníci však tvrdia: éčka sú neškodlivé!
©2005-2025 Denník 24hodin | Webdesign by WEBkomplex.sk |