|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. novembra 2005
Éčka: dá sa najesť aj bez nich?
Sú všade. ťi si zoberieme do rúk fľašu malinovky, čokoládu, konzervu alebo aj čaj, v ich obsahu zakaždým nájdeme bohatý zoznam prídavných chemických látok.
Zdieľať
Takzvané „éčka“ sú aditívne, čiže prídavné látky predstavujú celú škálu prírodných aj syntetických látok, ktoré sa vo veľmi malých množstvách pridávajú do potravín:
- na zlepšenie podmienok výroby, spracovania, úpravy, prepravy a úschovy potravín,
- na zníženie zdravotného rizika, zvýšenie odolnosti potravín proti chemickým, fyzikálnym a biologickým zmenám a na predĺženie trvanlivosti potravín,
- na zachovanie a zlepšenie výživovej hodnoty potravín, pridávaním alebo odoberaním niektorých zložiek,
- na zlepšenie organoleptických vlastností potravín a zachovanie ich typických charakteristík, štandardnosti a kvality. Žiadna aditívna látka sa nedostane do obehu bez toho, aby nebola podrobená veľmi prísnemu a podrobnému hodnoteniu.
Dávky sú presne zrátané
Neškodlivosť aplikovaných prídavných látok garantuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Svetová organizácia pre poľnohospodárstvo a výživu (FAO) prostredníctvom spoločnej Komisie Codex Alimentarius. Rozhodnutia orgánov Komisie Codex Alimentarius vychádzajú z odporúčaní nezávislého Spoločného výboru odborníkov pre potravinárske prídavné látky FAO a WHO, tzv. JECFA. Tvoria ho špičkoví svetoví odborníci v danej oblasti a nezastáva žiadne komerčné záujmy. Legislatíva Codex Alimentarius sa považuje za celosvetový štandard, od ktorého sa odvíjajú regionálne i národné predpisy vrátane predpisov Európskej únie a Slovenskej republiky. Zámerom je zabezpečiť rovnakú úroveň ochrany spotrebiteľov na celom svete a správnych praktík pri obchodovaní s potravinami. Limitné dávky prídavných látok v potravinách, ktoré uvádza Codex Alimentarius, sú tie, ktoré sa nesmú prekročiť v žiadnom štáte.
Čo vraví potravinový kódex
Takzvané aditívne látky sa kategorizujú podľa svojich funkcií, pričom neraz jedna látka zabezpečuje viaceré funkcie. Podľa Potravinového kódexu SR sa členia takto:
- Antioxidanty
* Konzervačné látky
- Farbivá
- Kyseliny, zásady a soli
- Vonné, chuťové a povzbudzujúce látky
- Látky upravujúce fyzikálne vlastnosti potravín
- Potravinárske enzýmy
- Rozpúšťadlá
- Iné technologické pomocné látky
Ako vzniklo označenie „E“
V súlade s medzinárodným číselníkom potravinárskych prídavných látok má každá látka pridelený kód pozostávajúci z písmena E, za ktorým nasleduje troj- prípadne štvorciferné číslo. Naša legislatíva ustanovuje povinnosť označovať v potravinách všetky prídavné látky. Kód sa môže používať pri označovaní potravín samostatne alebo spolu s kompletným názvom prídavnej látky. „Éčka“ nemajú byť teda strašiakom, ale informáciou pre spotrebiteľa, že prídavné látky sa do výrobku dostávajú v súlade s predpismi a že sú neustále pod dozorom. Ale ak im predsa len neveríte, môžete sa presťahovať na dedinu a dopestovať si vlastné potraviny! Zmeňte životný štýl a zaobídete sa aj bez „éčok“. Pamätajte však, používajú sa na celom svete a nie je známy prípad, že by niekto zomrel na éčko. Tým nechceme povedať, že éčka sú super! Faktom však je, že v dôsledku nesprávnej životosprávy a priveľkému množstvo mastných jedál zomierajú ľudia na kardiovaskulárne ochorenia. Toto tvrdenie už možno dokázať... Je teda len na vás, čo budete jesť.
Zákony hovoria jasne: Nemožno ohroziť zdravie!
Čo vraví naša legislatíva? Na aplikáciu prídavných látok sa vzťahuje tretia hlava druhej časti Potravinového kódexu Slovenskej republiky. Do legálne vyrobených potravín sa v žiadnom prípade nedostanú také prísady, resp. ich dávky, ktoré by mohli ohroziť zdravie človeka, ani keby ich konzumoval každodenne po celý život. Ide o prísne sledované dávky, ktoré nesmú prekročiť stanovené limity, pričom tieto látky a ich dávky sú predmetom záujmu intenzívnej kontroly orgánov potravinového dozoru. Naša legislatíva prídavných látok je v plnom súlade s medzinárodnou. Toľko zákon...
Škodia alebo neškodia? Ako je to?
Dozvieme sa niekedy pravdu o éčkach? Sú alebo nie sú zdraviu škodlivé? Podľa informácií Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave východiskom pri posudzovaní potravinárskych prídavných látok sú podrobné toxikologické štúdie. Medzi prídavné látky sa zaradí iba taká látka, pri ktorej sa jednoznačne preukáže jej technologická nevyhnutnosť a dlhodobá neškodlivosť. Na základe rozsiahlych vedeckých štúdií sa určí, aké množstvo prídavnej látky pri jej celoživotnej každodennej konzumácii nemôže ohroziť zdravie človeka, je to hodnota ADI vyjadená v miligramoch na kilogram telesnej hmotnosti za deň. Toto množstvo sa vydelí bezpečnostným faktorom, t.j. pri definovaní najvyšších povolených, tzv. limitných dávok prídavných látok v konkrétnych potravinách sa vychádza zo 100- až 200-násobne menších množstiev, ako sú tie, o ktorých je jednoznačne preukázané, že sú absolútne neškodlivé. Navyše sa v nariadeniach a predpisoch zohľadňuje celý komplex stravovacích systémov. Nuž, či takémuto vysvetleniu dôverujete alebo nie, záleží len na vás. Odborníci však tvrdia: éčka sú neškodlivé!