|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
31. augusta 2006
Džúsy vraj chránia pred Alzheimerovou chorobou
Pitie ovocných a zeleninových džúsov môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov na 2 000 ľuďoch, ktorá trvala desať rokov. Zistilo sa, že pri ...
Zdieľať
BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) - Pitie ovocných a zeleninových džúsov môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov na 2 000 ľuďoch, ktorá trvala desať rokov. Zistilo sa, že pri pravidelnom pití džúsu, nie iba šťavy alebo nektáru, kde je ovocný extrakt v menšom množstve, bolo riziko ochorenia tých, ktorí pili džús trikrát týždenne, o 76 percent nižšie ako u tých, ktorí ho pili raz týždenne.
Ochorenie mnohí odborníci spájajú s hromadením hrudiek v mozgu. Za tento jav je zodpovedný proteín beta-amyloid. Existuje však dôkaz, že tento proces sa dá kontrolovať pomocou peroxidu vodíka. Niekoľko štúdii tiež poukazuje na to, že tento proces môžu zablokovať aj polyfenoly, ktoré sú súčasťou mnohých rastlín. Znamenalo by to, že dokážu ochrániť človeka pred Alzheimerovou chorobou. "Zistili sme, že časté a pravidelné pitie džúsov by mohlo pomôcť chrániť sa pred ochorením," povedal vedúci štúdie doktor Qi Dai z Vanderbilt University. "Veľa vedcov je presvedčených, že existuje spojenie medzi voľnými radikálmi a skorými zmenami buniek v mozgu," povedala Harriet Millward. Keďže ovocie a zelenina sú plné antioxidantov, ktoré likvidujú voľné radikály, je možné, že rozsiahlejšia štúdia odhalí aj iné súvislosti. Výsledky predošlých štúdii totiž priniesli závery, ktoré sa rôznili. Niektoré tvrdili, že benefity rastlín a živočíchov sú veľmi krátkodobé, najnovšia však dokazuje, že práve ovocie a zelenina pôsobia nielen veľmi účinne, ale aj dlhodobo.
SITA,AP