|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
12. októbra 2017
Druhý test potravín v ČR potvrdil rôzne zloženie produktov v rámci EÚ
Aj druhý test potravín, ktorý sa uskutočnil z iniciatívy českého ministerstva pôdohospodárstva potvrdil ich odlišné zloženie v porovnaní s inými členskými ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Praha 12. októbra (TASR) - Aj druhý test potravín, ktorý sa uskutočnil z iniciatívy českého ministerstva pôdohospodárstva potvrdil ich odlišné zloženie v porovnaní s inými členskými krajinami Únie.Testu odborníkov podrobili tentoraz 21 produktov, pričom sedem malo identické zloženie s rovnakými z Nemecka či Rakúska, tri boli mierne odlišné a 11 malo odlišné zloženie.
Tentoraz sa skúmanie zameralo na detskú výživu, krmivo pre domáce zvieratá, ako aj súkromné značky z obchodných reťazcov.
Minister pôdohospodárstva ČR Marian Jurečka dnes v Prahe potvrdil, že u súkromných značkových výrobkov dostávajú spotrebitelia hlavne v ČR, Maďarsku a SR výrobky s odlišnou kvalitou, dosť často horšou, pričom rozdiely sú pomerne výrazne.
Podľa exkluzívnych informácií denníka MF Dnes, ktoré zverejnil internetový server iDNES.cz, patril medzi najväčšie nepodarky tohto testu kečup predávaný v prevádzkach obchodného reťazca Billa pod značkou Clever. Odborníci z Ústavu konzervovania potravín Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe totiž zistili, že v podobnom obale sa nachádza výrobok s inou receptúrou, inými konzervačnými látkami i sladidlami. Kým český kečup obsahuje 6,7 percenta paradajkovej sušiny, jej podiel v rakúskom činí 8,6 percenta, inými slovami v českom kečupe je menej paradajok, čo sa prejavilo aj na jeho chuti. Slovenský kečup bol navyše dosladený na rozdiel od českého a rakúskeho glukózovo-fruktózovým sirupom.
Veľké rozdiely test odhalil aj v prípade konzervy s kúskami ananásov predávanej v obchodnom reťazci Globus v rámci produktov Korrekt. Pri porovnaní rovnakých produktov z Česka a Nemecka bol pre väčšinu ľudí chutnejším ten nemecký, ktorý takisto obsahoval viac sušiny a bol i energeticky hodnotnejší.
Špagety značky Clever určené Česko a Slovensko boli menej kvalitné, vyrobené z bežnej pšenice, kým rovnaký výrobok pre Rakúsko bol vyrobený z kvalitnejšej tvrdej pšenice. Rozdiel bol evidentný i pri varení.
Ananásové plátky z obchodného reťazca Lidl pre Nemecko a Rakúsko sú nakladané v ananásovej šťave, pre Česko, Slovensko a Maďarsko v cukrovom sirupe.
Veľký rozdiel odhalil test aj v mrazenej salámovej pizze. V Nemecku sa v nej používa eidam a mozzarella, v pizze rovnakého reťazca pre ČR je analýz syra, teda náhradka z rastlinných tukov.
Odlišné bolo i zloženie ľadového čaju Klasik z obchodného reťazca Kaufland.
V prípade detskej výživy však test odhalil aj opačný prípad. Výrobok Hipp dyňa obsahoval v ČR 90 percent dyne a zvyšok vody, kým v Nemecku iba 65 percent dyne a popri vode ešte zemiakový škrob.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR