Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

12. októbra 2017

Druhý test potravín v ČR potvrdil rôzne zloženie produktov v rámci EÚ



Aj druhý test potravín, ktorý sa uskutočnil z iniciatívy českého ministerstva pôdohospodárstva potvrdil ich odlišné zloženie v porovnaní s inými členskými ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Praha 12. októbra (TASR) - Aj druhý test potravín, ktorý sa uskutočnil z iniciatívy českého ministerstva pôdohospodárstva potvrdil ich odlišné zloženie v porovnaní s inými členskými krajinami Únie.


Testu odborníkov podrobili tentoraz 21 produktov, pričom sedem malo identické zloženie s rovnakými z Nemecka či Rakúska, tri boli mierne odlišné a 11 malo odlišné zloženie.

Tentoraz sa skúmanie zameralo na detskú výživu, krmivo pre domáce zvieratá, ako aj súkromné značky z obchodných reťazcov.

Minister pôdohospodárstva ČR Marian Jurečka dnes v Prahe potvrdil, že u súkromných značkových výrobkov dostávajú spotrebitelia hlavne v ČR, Maďarsku a SR výrobky s odlišnou kvalitou, dosť často horšou, pričom rozdiely sú pomerne výrazne.

Podľa exkluzívnych informácií denníka MF Dnes, ktoré zverejnil internetový server iDNES.cz, patril medzi najväčšie nepodarky tohto testu kečup predávaný v prevádzkach obchodného reťazca Billa pod značkou Clever. Odborníci z Ústavu konzervovania potravín Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe totiž zistili, že v podobnom obale sa nachádza výrobok s inou receptúrou, inými konzervačnými látkami i sladidlami. Kým český kečup obsahuje 6,7 percenta paradajkovej sušiny, jej podiel v rakúskom činí 8,6 percenta, inými slovami v českom kečupe je menej paradajok, čo sa prejavilo aj na jeho chuti. Slovenský kečup bol navyše dosladený na rozdiel od českého a rakúskeho glukózovo-fruktózovým sirupom.

Veľké rozdiely test odhalil aj v prípade konzervy s kúskami ananásov predávanej v obchodnom reťazci Globus v rámci produktov Korrekt. Pri porovnaní rovnakých produktov z Česka a Nemecka bol pre väčšinu ľudí chutnejším ten nemecký, ktorý takisto obsahoval viac sušiny a bol i energeticky hodnotnejší.

Špagety značky Clever určené Česko a Slovensko boli menej kvalitné, vyrobené z bežnej pšenice, kým rovnaký výrobok pre Rakúsko bol vyrobený z kvalitnejšej tvrdej pšenice. Rozdiel bol evidentný i pri varení.

Ananásové plátky z obchodného reťazca Lidl pre Nemecko a Rakúsko sú nakladané v ananásovej šťave, pre Česko, Slovensko a Maďarsko v cukrovom sirupe.

Veľký rozdiel odhalil test aj v mrazenej salámovej pizze. V Nemecku sa v nej používa eidam a mozzarella, v pizze rovnakého reťazca pre ČR je analýz syra, teda náhradka z rastlinných tukov.

Odlišné bolo i zloženie ľadového čaju Klasik z obchodného reťazca Kaufland.

V prípade detskej výživy však test odhalil aj opačný prípad. Výrobok Hipp dyňa obsahoval v ČR 90 percent dyne a zvyšok vody, kým v Nemecku iba 65 percent dyne a popri vode ešte zemiakový škrob.



Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Malinová bude cez víkend patriť hubárom
<< predchádzajúci článok
N. PACEK: Éra lacných peňazí sa končí, úrokové sadzby budú rásť