Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

23. novembra 2010

Drahá pšenica = koniec dobrej vodky?!



Ceny pšenice, raži, kukurice, repky, či slnečnice budú aj o 3 mesiace rásť. Ďalšie zdražovanie týchto plodín vyplynulo zo správy, ktorú po svojom poslednom zasadnutí minulý týždeň zverejnil ...



Zdieľať
psenicne pole BRATISLAVA 23. novembra (WBN/PR) - Ceny pšenice, raži, kukurice, repky, či slnečnice budú aj o 3 mesiace rásť. Ďalšie zdražovanie týchto plodín vyplynulo zo správy, ktorú po svojom poslednom zasadnutí minulý týždeň zverejnil Cenový burzový výbor Komoditnej burzy Bratislava. Zdražieť o približne viac než 2 eurá by tak mala okrem iného aj potravinárska pšenica, ktorá je základnou surovinou pri výrobe vodky. A práve nad ňou sa v súvislosti so zdražovaním začína podľa skúsených liehovarníkov zmrákať. Zdražovanie pšenice totiž podľa nich môže mať priamy vplyv nielen na cenu vodky, ale aj kvalitu tohto obľúbeného destilátu. „Základom pre výrobu kvalitnej vodky sú kvalitné vstupné suroviny, v tomto prípade lieh spĺňajúci nadštandardné kritéria. Pokiaľ nebudú dostupné, budú výrobcovia vyrábať vodku z dostupnejšieho, menej kvalitného liehu. Tento postup môže znamenať výrazný odklon od vodky ako ju poznáme dnes,“ hovorí 72-ročný Ján Krak, majster destilácie a otec jednej z najznámejších vodiek, ktorej sa podarilo presadiť i na zahraničných trhoch.

Ako ďalej dodáva, na pálenie vodky z iných surovín, ako je pšenica, dlhodobo tlačí napríklad Francúzsko, či Taliansko, ktoré využívajú pre nich dostupnejšie suroviny. Páleniu vodky z iných plodín je stále viac naklonená aj Európska Únia. Už v januári 2008 schválili ministri poľnohospodárstva EÚ zmenu pravidiel na výrobu vodky. Podľa nimi prijatých pravidiel, ktoré nahradili pôvodné, pochádzajúce ešte z roku 1989, sa vodka môže vyrábať z destilátu získaného z akýchkoľvek surovín. Netradičná vodka však musí mať na etikete patričné označenie „vyrobené z...“. Dlhoroční skúsení majstri destilácie ale iné suroviny ako pšenicu pre výrobu liehu pre potreby vodky neuznávajú. „Je veľmi pravdepodobné, že to ovplyvní kvalitu vodky. Ak budú výrobcovia čoraz viac využívať iný ako prvotriedny pšeničný lieh, postupne sa bude znižovať kvalita aj iných výrobkov, nielen vodky. Vodka je kráľovský nápoj, preto by mala mať aj kráľovský pôvod,“ dodáva v tejto súvislosti Ján Krak.
Rusko, ktoré ešte v lete absolútne spanikárilo trhy zákazom exportu pšenice, patrí medzi najväčších výrobcov tradičnej vodky. Práve toto jeho rozhodnutie však roztočilo ruskú ruletu s cenami pšenice, ktorá sa ani podľa slovenských burzových expertov v najbližších týždňoch nezastaví. Okrem spomínanej pšenice zdraženie neobíde ani potravinársku a kŕmnu kukuricu, repku, či slnečnicu. Ak sa podľa liehovarníkov tento cenový kolotoč včas nezastaví, cena vodky pôjde nahor. „Je dosť možné že v prípade nedostatku kvalitnej pšenice, bude rásť cena pšeničného liehu a tým aj cena vodky ako takej. Posledné slovo má však samozrejme vždy konkrétny výrobca,“ uzatvára tému majster destilácie.

Slovenská vodka drží krok s ruskou vodkou
Vodka sa dlhodobo drží u Slovákov na popredných miestach v rebríčku obľúbenosti liehovín. Podľa Jána Kraka, ktorý sám stvoril dve svetovo uznávané vodky, už dokážeme oceniť špičkovú kvalitu. Za posledné obdobie sa predaje v segmentoch whisiek a prémiových vodiek dokonca zvýšili, a to aj napriek kríze. Podľa Kraka kvalitné slovenské vodky môžu pokojne konkurovať najsilnejším svetovým značkám. Najviac prestížnych cien si totiž slovenské vodky produkované pod jeho taktovkou doposiaľ priniesli paradoxne práve z Ruskej federácie, ktorá je v produkcii a tiež konzumácii vodky dlhodobo svetovou veľmocou.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Nové vozidlá pre spoločnosť Coca-Cola
<< predchádzajúci článok
Obchvat Hornej Štubne na R3 otvorili v polovičnom profile