|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 25.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Katarína
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
28. augusta 2015
Dožinkový festival v Trebišove ukázal aj premenu hrozna na víno
Dožinkové tradície zemplínskeho regiónu po roku opäť priblížil 28. augusta 2015 festival Chlebom a vínom v Trebišove. Podujatie sa uskutočnilo v areáli Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína. Na snímke príprava slivkového ...
Zdieľať
Dožinkové tradície zemplínskeho regiónu po roku opäť priblížil 28. augusta 2015 festival Chlebom a vínom v Trebišove. Podujatie sa uskutočnilo v areáli Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína. Na snímke príprava slivkového koláča. Foto: TASR/Roman Hanc
Trebišov 28. augusta (TASR) - Ochutnať tradičné zemplínske jedlá, ale aj vyskúšať si prácu s kolovrátkom či upliesť lano a zabaviť sa dnes mohli návštevníci dožinkového festivalu Chlebom a vínom, ktorý pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove. Podujatie sa konalo piaty raz a bolo súčasťou Dní mesta Trebišov, ktoré budú v sobotu (29.8.) pokračovať v mestskom parku a amfiteátri. "Návštevníci dnes mohli vidieť a ochutnať rôzne tradičné jedlá, ktoré sa kedysi varili a jedli počas dožiniek. Mohli vyskúšať rôzne tradičné činnosti. Mali sme tu množstvo atrakcií pre deti, takže sme mali nielen bohatý kultúrny program, ale aj množstvo zážitkových a interaktívnych možností pre našich návštevníkov," uviedla pre TASR riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Beáta Kereštánová.
V tomto roku pribudli k ukážkam, ktoré múzeum ponúklo, nové atrakcie. "Dnes si ľudia mohli vyskúšať, ako sa kedysi priadlo na kolovrátku, mohli si upliesť lano na našom tradičnom historickom pletacom stroji z 19. storočia, mohli si vyskúšať mlátenie cepmi, mlátenie na mláťačkách, vyskúšať si mletie zrna na žarnove," priblížila Kereštánová.
Zemplínsku kuchyňu predviedli členky folklórnych skupín, ktoré varili a piekli rôzne tradičné jedlá na ochutnávku. Piekli sa hrubé lokše a tokajské koláče, varila sa kukuričná kaša "zameška" či lekvár v kotle. Deti sa tešili z prehliadky minizoo, jazdy na poníkoch, aktivít rozprávkovej krajiny Haliganda, súťaží a iných prekvapení.
Ťahákom bola premena hrozna na víno. Podľa slov riaditeľky ľudia tak mohli zistiť, koľko práce treba, kým sa z hrozna stane vzácny a výborný nápoj - víno kráľov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR