|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 16.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Agnesa
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Snaha schudnúť bude úspešná iba vtedy, ak dosiahneme stav negatívnej energetickej bilancie a denný príjem energie bude o 1 500 až 2 500 kJ nižší ako výdaj.
Spoliehať sa stopercentne na to, že keď znížime množstvo prijímanej stravy klesne automaticky aj množstvo prijatej energie, sa však nemôžeme. Deficit energie nemusí nastať v prípade, keď má prijatá strava vysokú energetickú denzitu a vysoký glykemický index. Počas chudnutia je preto okrem zníženia celkového objemu prijímanej stravy dôležitá aj správna skladba jedálnička a výber vhodných potravín.
Energetickú hodnotu stravy ovplyvňuje množstvo živín v strave. Preto je dobré vedieť, že:
1. Najviac energie poskytujú tuky (1g/38 kJ). Obsah energie v tukoch je dvakrát vyšší ako pri bielkovinách a cukroch (1g/17 kJ). Na tuky si musíme dávať pozor aj preto, že zlepšujú senzorické vlastnosti a zvyšujú jemnosť chuti potravín a robia jedlo atraktívnym.
2. Bielkoviny majú veľkú sýtiacu schopnosť a dobre kontrolujú pocit hladu a sýtosti. Čas trávenia bielkovín je dlhý a energia sa uvoľňuje postupne. Mali by sme kontrolovať príjem živočíšnych bielkovín a konzumovať iba kvalitné bielkoviny.
3. Aj keď cukry, či už jednoduché (monosacharidy) alebo zložité (polysacharidy), obsahujú rovnaké množstvo energie, pri redukcii hmotnosti je vhodné uprednostniť príjem komplexných polysacharidov pred jednoduchými cukrami. Pri výbere cukrov musíme brať ohľad aj na glykemický index - schopnosť cukrov ovplyvňovať hladinu krvného cukru. Mali by sme konzumovať prevažne potraviny, po požití ktorých sa hladina glykémie zvyšuje pozvoľne.
Spoliehať sa stopercentne na to, že keď znížime množstvo prijímanej stravy klesne automaticky aj množstvo prijatej energie, sa však nemôžeme. Deficit energie nemusí nastať v prípade, keď má prijatá strava vysokú energetickú denzitu a vysoký glykemický index. Počas chudnutia je preto okrem zníženia celkového objemu prijímanej stravy dôležitá aj správna skladba jedálnička a výber vhodných potravín.
Energetickú hodnotu stravy ovplyvňuje množstvo živín v strave. Preto je dobré vedieť, že:
1. Najviac energie poskytujú tuky (1g/38 kJ). Obsah energie v tukoch je dvakrát vyšší ako pri bielkovinách a cukroch (1g/17 kJ). Na tuky si musíme dávať pozor aj preto, že zlepšujú senzorické vlastnosti a zvyšujú jemnosť chuti potravín a robia jedlo atraktívnym.
2. Bielkoviny majú veľkú sýtiacu schopnosť a dobre kontrolujú pocit hladu a sýtosti. Čas trávenia bielkovín je dlhý a energia sa uvoľňuje postupne. Mali by sme kontrolovať príjem živočíšnych bielkovín a konzumovať iba kvalitné bielkoviny.
3. Aj keď cukry, či už jednoduché (monosacharidy) alebo zložité (polysacharidy), obsahujú rovnaké množstvo energie, pri redukcii hmotnosti je vhodné uprednostniť príjem komplexných polysacharidov pred jednoduchými cukrami. Pri výbere cukrov musíme brať ohľad aj na glykemický index - schopnosť cukrov ovplyvňovať hladinu krvného cukru. Mali by sme konzumovať prevažne potraviny, po požití ktorých sa hladina glykémie zvyšuje pozvoľne.
Výživová pyramída pri redukcii telesnej hmotnosti
Cukor, tuk
Mäso, ryby, syry, mliečne výrobky
Ovocie, obilniny, pekárenské výrobky, cestoviny, ryža, strukoviny
Zelenina, zelenina, zelenina, zelenina, zelenina, zelenina, zelenina
PhDr., Mgr. Katarína Skybová
kompliment®
štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk