|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
23. novembra 2005
Dole s kilami : Menej mandlí a viac vajec
Pri redukcii hmotnosti by sa mal podiel bielkovín prijatých v strave zvýšiť o 5 až 10 % oproti odporúčaniam pre racionálne stravovanie.
Zdieľať
V redukčnej diéte by bielkoviny mali tvoriť 20 až 30 %. Energetická využiteľnosť bielkovín je nízka, 1 g poskytuje 17 kJ. Aj keď ich vyšší príjem v strave chudnutie významne neohrozuje, je potrebné kontrolovať hlavne množstvo prijatých živočíšnych bielkovín. Pri nadmernej konzumácii živočíšnych bielkovín je reálne nebezpečenstvo vysokého príjmu tukov a cholesterolu, a tým aj energie.
Počas redukcie hmotnosti je objem prijímanej stravy nižší, a preto je dôležité, aby sme konzumovali výživovo kvalitné bielkoviny, ktoré obsahujú dostatok esenciálnych aminokyselín. Tie si telo nevie samo syntetizovať, a preto ich musíme prijímať v strave zo živočíšnych zdrojov. Optimálne zloženie aminokyselín z hľadiska potrieb človeka má vaječný bielok. Kvalitné bielkoviny poskytuje aj mlieko
a mliečne produkty, hovädzie mäso, ryby a hydina.
Je ideálne, aby 50 % všetkých prijatých bielkovín v strave pochádzalo z rastlinných zdrojov. Vysoký obsah bielkovín majú najmä strukoviny a ryža.
Pri redukčnej diéte treba uprednostniť potraviny, ktoré majú vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku. Na etiketách potravinárskych výrobkov si preto okrem energetického obsahu všímajte aj zastúpenie a obsah jednotlivých živín.
Počas redukcie hmotnosti je objem prijímanej stravy nižší, a preto je dôležité, aby sme konzumovali výživovo kvalitné bielkoviny, ktoré obsahujú dostatok esenciálnych aminokyselín. Tie si telo nevie samo syntetizovať, a preto ich musíme prijímať v strave zo živočíšnych zdrojov. Optimálne zloženie aminokyselín z hľadiska potrieb človeka má vaječný bielok. Kvalitné bielkoviny poskytuje aj mlieko
a mliečne produkty, hovädzie mäso, ryby a hydina.
Je ideálne, aby 50 % všetkých prijatých bielkovín v strave pochádzalo z rastlinných zdrojov. Vysoký obsah bielkovín majú najmä strukoviny a ryža.
Pri redukčnej diéte treba uprednostniť potraviny, ktoré majú vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku. Na etiketách potravinárskych výrobkov si preto okrem energetického obsahu všímajte aj zastúpenie a obsah jednotlivých živín.
Potraviny s nízkym obsahom tuku
Potravina bielkoviny (g/100g) tuky (g/100g)
Tvaroh tvrdý 28,6 0,9
šošovica 26,9 1,2
Morčacie prsia 24,1 1
Fazuľa 23,5 1,6
Tuniak 22,1 7,8
Hovädzia sviečková 20 7,4
Tvaroh polotučný 17,5 2,5
Treska filety 16,2 0,6
Vaječný bielok 11,1 0,2
Syr cottage 13 5
Potraviny s vysokým obsahom tuku
Sója 43,8 23
Eidam 30% 30,3 14
Trvanlivá saláma 26,9 47
Mandle 17,5 52,4
PhDr. Mgr. Katarína Skybová
kompliment®
štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk