|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
12. októbra 2005
Dole s kilami : Energia v jedálničku
Pri chudnutí treba dosiahnuť negatívnu energetickú bilanciu, to znamená prijať menej energie, ako potrebuje organizmus.
Zdieľať
- znížením objemu prijatej stravy,
- zmenou zloženia stravy pri zachovanom objeme prijatej stravy,
- znížením objemu stravy a zmenou zloženia stravy.
Najvhodnejší spôsob, ako kontrolovať množstvo energie prijatej počas dňa, je znížiť objem prijatej stravy a zároveň zmeniť jej zloženie. Pre kontrolu množstva prijatej energie je nevyhnutné poznať energetické hodnoty potravín. Jednotkou energie, ktorá je obsiahnutá v potravine, je kilojoul (kJ) alebo podľa staršej terminológie kilokalória (kcal). Čím viac kilojoulov alebo kilokalórií potravina obsahuje, tým viac sa jej pri spaľovacom procese v tele uvoľní a je voľne k dispozícii.
Nie je nevyhnutné, aby ste podrobne poznali energetické hodnoty potravín. Pri chudnutí stačí, ak budete poznať približné hodnoty jednotlivých skupín a hlavné je, aby vo vašom jedálničku prevládali potraviny s nízkym obsahom energie. Podrobné energetické hodnoty jednotlivých druhov môžeme zistiť v tabuľkách a na obale každej potraviny. Na rýchlu orientáciu si môžete vytvoriť potravinový semafor. Potraviny roztrieďte do troch skupín: zelená, oranžová a červená.
Zelená - vhodné potraviny: nízky obsah energie do 500 kJ, konzumovať ich môžete takmer neobmedzene.
Oranžová - menej vhodné potraviny: vyšší obsah energie od 1 500 do 2 000 kJ, konzumujte ich v obmedzenom množstve.
Červená - nevhodné potraviny: vysoký obsah energie nad 2 000 kJ, z jedálnička ich úplne vylúčte, respektíve konzumujte výnimočne a v malom množstve.
Orientačné energetické hodnoty potravín (v 100 g)
zelenina 50-100 kJ
ovocie 220 kJ
mäso 400-1 000 kJ
mliečne výrobky 400-1 000 kJ
pekárenské výrobky 900-1 700 kJ
mastné mäso, údeniny 900-2 000 kJ
sladkosti, chipsy, oriešky 2 200-2 900 kJ
tuky 2 000-3 800 kJ
PhDr., Mgr. Katarína Skybová
kompliment®
štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk