19. októbra 2005
Mali by mať predovšetkým nízky obsah energie, nízku energetickú denzitu, nízky glykemický index a dostatočný obsah vlákniny.
Pri redukcii hmotnosti sú vhodné potraviny s obsahom energie do 1 500 kJ. Energetickú hodnotu potravín ovplyvňuje množstvo obsiahnutých živín, hlavne bielkoviny, tuky a cukry. Energetická výdatnosť potravín tzv. denzita súvisí s množstvom vody, ktorá je v nich obsiahnutá. Čím menej vody potravina obsahuje, tým je tuhšia a energetickejšia. Naopak, čím viac vody je v potravine, tým je nižšia aj jej energetická hodnota. Príjem potravín s nízkou denzitou pozitívne ovplyvňuje pocit sýtosti a znižuje riziko aktívneho prejedania.
Najnižšiu energetickú denzitu má zelenina, kde voda tvorí 80 až 90 % z celkovej hmotnosti. Ovocie pri porovnateľnom množstve vody ju má vyššiu, pretože má vyšší obsah sacharidov, v priemere na 100 g hmotnosti asi o 100 kJ.
l Pri redukcii hmotnosti by mala byť denzita stravy asi 400kJ/100 g.
l Odporučená priemerná denzita bežnej stravy pri udržiavaní stálej hmotnosti je 525 kJ/100 g.
l Pravidelná konzumácia stravy, ktorej energetická denzita je vysoká spôsobí nárast telesnej hmotnosti. Príkladom je fast food strava, ktorej denzita je v priemere 1 100 kJ/100 g.
Potraviny s nízkou denzitou Ener. v kJ/100 g
karfiol 120 vyprážaný karfiol 800
jablko 250 sušené jablko 1 070
hrášok 320 sušený hrach 1 420
zemiaky 330 hranolčeky 1 220
kefír 180 oštiepok 1 500
biely jogurt 360 majonéza light 1 920
morčacia šunka 410 čabajská klobása 2 190
kuracie prsia 430 údená krkovička 1 830
mlieko polotučné 190 smotana 33% 1 260
víno biele suché 260 koňak 1 000
Potraviny
s vysokou denzitou
Ener. v kJ/100 g
PhDr., Mgr. Katarína Skybová
kompliment®
štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk