|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Stravovať by sme sa mali pravidelne 3- až 5-krát denne a to aj vtedy, keď chceme schudnúť. Pravidelný príjem potravy kontroluje pocit hladu, znižuje riziko prejedenia a pomáha udržať relatívne stálu hladinu cukru v krvi.
Po príjme potravy sa vždy zvýši výdaj energie, pretože jej časť sa spotrebuje na trávenie. K zvýšenému výdaju energie dochádza najmä v dôsledku mechanickej práce tráviaceho traktu, počas vlastného metabolizmu a vstrebávania živín a tiež pre tvorbu tepla.
Trávenie bielkovín sa na výdaji energie podieľa najviac. Po ich konzumácii sa zvýši úbytok energie o 12 až 30 %. Tuky zvyšujú výdaj energie o 2 až 13 %. A sacharidy asi najmenej. Po ich konzumácii stúpne úbytok energie iba o 5 až 6 %. Zmiešaná strava si na svoje konto pripíše nárast o 8 až 12 %.
Pravidelný príjem potravy, cielený výber a vhodná skladba stravy nám dáva možnosť vedome ovplyvniť nielen príjem energie, ale aj jej výdaj. Práve preto sa počas redukcie odporúča prijímať jedlo pravidelne, konzumovať menšie množstvá viackrát za deň a dbať na správne zloženie stravy.
Hladovanie nie je správny spôsob, ako dosiahnuť redukciu. Môžeme ním síce ovplyvniť príjem energie, ale nemáme možnosť ovplyvniť jej výdaj. Práve naopak, počas hladovania alebo počas prísnej diéty poklesne celkový výdaj energie, rozvinie sa šetriaci metabolický režim a zníži sa tvorba tepla. Hladovanie je najčastejšou príčinou vlčieho hladu, nekontrovaného prejedenia, dôvodom zlyhania a predčasného ukončenia redukcie.
Trávenie bielkovín sa na výdaji energie podieľa najviac. Po ich konzumácii sa zvýši úbytok energie o 12 až 30 %. Tuky zvyšujú výdaj energie o 2 až 13 %. A sacharidy asi najmenej. Po ich konzumácii stúpne úbytok energie iba o 5 až 6 %. Zmiešaná strava si na svoje konto pripíše nárast o 8 až 12 %.
Pravidelný príjem potravy, cielený výber a vhodná skladba stravy nám dáva možnosť vedome ovplyvniť nielen príjem energie, ale aj jej výdaj. Práve preto sa počas redukcie odporúča prijímať jedlo pravidelne, konzumovať menšie množstvá viackrát za deň a dbať na správne zloženie stravy.
Hladovanie nie je správny spôsob, ako dosiahnuť redukciu. Môžeme ním síce ovplyvniť príjem energie, ale nemáme možnosť ovplyvniť jej výdaj. Práve naopak, počas hladovania alebo počas prísnej diéty poklesne celkový výdaj energie, rozvinie sa šetriaci metabolický režim a zníži sa tvorba tepla. Hladovanie je najčastejšou príčinou vlčieho hladu, nekontrovaného prejedenia, dôvodom zlyhania a predčasného ukončenia redukcie.
PhDr., Mgr.Katarína Skybová
kompliment® štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk
Súvisiace články:
Dole s kilami : Pri chudnutí nesmiete hladovať (28. 9. 2005)
Dole s kilami - diskusné fórum čitateľov