|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Diéta s nízkym obsahom tukov a potravinami s nízkym glykemickým indexom (GI) je pre redukciu hmotnosti optimálna z viacerých dôvodov:
a) Nebudete pri nej hladovať - potraviny s nízkym GI pozitívne ovplyvňujú hladinu krvného cukru a navodzujú pocit sýtosti.
b) Pokles hmotnosti bude výraznejší v porovnaní s inými diétami.
c) Získate vysokú záruku dlhodobého udržania hmotnosti.
Pre praktické využitie teórie GI je dôležité vedieť, že rôzne potraviny majú rôznu glykemickú odozvu. To umožňuje sledovať ich vplyv na hladinu cukru v krvi a porovnať ich s glykemickou odozvou glukózy. Tá je u jednotlivca ovplyvnená rôznymi faktormi. Závisí od druhu cukru v potrave, od spôsobu spracovania a kuchynskej úpravy potraviny, od toho, aké množstvo tukov, bielkovín a vlákniny potrava obsahuje. Významný vplyv má individuálny metabolizmus a genetická dispozícia, rovnako ako aj doba konzumácie a trávenia potravy.
Podstatné je však, že správnym výberom potravín, ich vzájomnou kombináciou, vhodným skladovaním, spracovaním a kuchynskou úpravou môžeme GI potravín kontrolovať a cielene znížiť.
Teória GI dáva možnosť optimalizovať výber potravín a pre každého osobitne zostaviť účinný stravovací program a vyhovujúci jedálniček. Úspešne sa využíva pri redukcii telesnej hmotnosti, u športovcov a tiež pri liečbe cukrovky. Je perspektívou stravovania každého, kto si chce uchovať zdravie a udržať stálu hmotnosť.
a) Nebudete pri nej hladovať - potraviny s nízkym GI pozitívne ovplyvňujú hladinu krvného cukru a navodzujú pocit sýtosti.
b) Pokles hmotnosti bude výraznejší v porovnaní s inými diétami.
c) Získate vysokú záruku dlhodobého udržania hmotnosti.
Pre praktické využitie teórie GI je dôležité vedieť, že rôzne potraviny majú rôznu glykemickú odozvu. To umožňuje sledovať ich vplyv na hladinu cukru v krvi a porovnať ich s glykemickou odozvou glukózy. Tá je u jednotlivca ovplyvnená rôznymi faktormi. Závisí od druhu cukru v potrave, od spôsobu spracovania a kuchynskej úpravy potraviny, od toho, aké množstvo tukov, bielkovín a vlákniny potrava obsahuje. Významný vplyv má individuálny metabolizmus a genetická dispozícia, rovnako ako aj doba konzumácie a trávenia potravy.
Podstatné je však, že správnym výberom potravín, ich vzájomnou kombináciou, vhodným skladovaním, spracovaním a kuchynskou úpravou môžeme GI potravín kontrolovať a cielene znížiť.
Teória GI dáva možnosť optimalizovať výber potravín a pre každého osobitne zostaviť účinný stravovací program a vyhovujúci jedálniček. Úspešne sa využíva pri redukcii telesnej hmotnosti, u športovcov a tiež pri liečbe cukrovky. Je perspektívou stravovania každého, kto si chce uchovať zdravie a udržať stálu hmotnosť.
Čo znižuje GI potravín
a) Prítomnosť tuku, bielkoviny, vlákniny
a množstvo kyseliny prítomnej v potravine alebo pridanej do jedla.
b) Tepelne neupravené potraviny, respektíve uvarené al dente majú nižší GI.
Čo zvyšuje GI potravín
a) ak obsahuje veľa jednoduchých cukrov
b) ak sa dlhodobo skladuje
c) je veľmi rozvarená
d) obsahuje málo vlákniny
PhDr., Mgr.Katarína Skybová
kompliment®štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk