|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 23.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klement
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Aj napriek tomu, že pri chudnutí je vhodné minimalizovať príjem cukrov, ich konzumácii sa nevyhneme. Takmer všetky potraviny (okrem mäsa a tukov) obsahujú cukry. Rôzne cukry majú síce rovnaké množstvo energie (1g sacharidov obsahuje 17 kJ), ale je veľký rozdiel, aký druh budeme konzumovať.
Pri chudnutí sa neodporúča veľa jednoduchých cukrov, pretože tie sú pre naše telo pohotovostným zdrojom energie. Trávenie jednoduchých cukrov v tele prebieha veľmi rýchlo a po ich konzumácii prudko stúpa hladina cukru v krvi - glykémia. Čím prudšie sa glykémia zvyšuje, tým je to pre chudnutie horšie. V krátkom čase sa v tele vyplaví veľa inzulínu, ktorý podporuje ukladanie tuku. Tvorba tuku sa zvyšuje aj vtedy, ak je v strave viac ako 50 % sacharidov vo forme jednoduchých cukrov.
Počas chudnutia je vhodné konzumovať zložité cukry, tzv. polysacharidy, ktoré sa trávia pomalšie, energia z nich sa uvoľňuje postupne a hladina glykémie sa zvyšuje pozvoľne. Vhodné sú aj tzv. nevyužiteľné polysacharidy, ktoré telu nedodávajú žiadnu energiu, pretože sú málo stráviteľné a ktoré zároveň znižujú stráviteľnosť energetického obsahu bielkovín a tukov a tiež stabilizujú hladinu glykémie. Tieto polysacharidy poznáme pod názvom vláknina.
Sacharidové potraviny majú schopnosť rôznym spôsobom zvyšovať hladinu krvného cukru, čo vyjadruje glykemický index potravín (GI).
Pri chudnutí, hlavne na začiatku redukčného režimu, by sme mali čo najviac obmedziť príjem jednoduchých cukrov a uprednostniť potraviny, ktoré obsahujú komplexné polysacharidy a vlákninu. V jedálničku by mali byť prevažne potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI do 30) a mal by byť doplnený o potraviny so stredným glykemickým indexom (GI do 70).
Počas chudnutia je vhodné konzumovať zložité cukry, tzv. polysacharidy, ktoré sa trávia pomalšie, energia z nich sa uvoľňuje postupne a hladina glykémie sa zvyšuje pozvoľne. Vhodné sú aj tzv. nevyužiteľné polysacharidy, ktoré telu nedodávajú žiadnu energiu, pretože sú málo stráviteľné a ktoré zároveň znižujú stráviteľnosť energetického obsahu bielkovín a tukov a tiež stabilizujú hladinu glykémie. Tieto polysacharidy poznáme pod názvom vláknina.
Sacharidové potraviny majú schopnosť rôznym spôsobom zvyšovať hladinu krvného cukru, čo vyjadruje glykemický index potravín (GI).
Pri chudnutí, hlavne na začiatku redukčného režimu, by sme mali čo najviac obmedziť príjem jednoduchých cukrov a uprednostniť potraviny, ktoré obsahujú komplexné polysacharidy a vlákninu. V jedálničku by mali byť prevažne potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI do 30) a mal by byť doplnený o potraviny so stredným glykemickým indexom (GI do 70).
PhDr., Mgr.Katarína Skybová
kompliment®
štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk