|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. októbra 2005
Dole s kilami
Pravidelný príjem stravy počas chudnutia zabráni nielen vzniku pocitu hladu, ale správne zvolené potraviny môžu proces redukcie výrazne podporiť.
Zdieľať
Mali by mať predovšetkým nízky obsah energie, nízku energetickú denzitu, nízky glykemický index a dostatočný obsah vlákniny.
Pri redukcii hmotnosti sú vhodné potraviny s obsahom energie do 1 500 kJ. Energetickú hodnotu potravín ovplyvňuje množstvo obsiahnutých živín, hlavne bielkoviny, tuky a cukry. Energetická výdatnosť potravín tzv. denzita súvisí s množstvom vody, ktorá je v nich obsiahnutá. Čím menej vody potravina obsahuje, tým je tuhšia a energetickejšia. Naopak, čím viac vody je v potravine, tým je nižšia aj jej energetická hodnota. Príjem potravín s nízkou denzitou pozitívne ovplyvňuje pocit sýtosti a znižuje riziko aktívneho prejedania.
Najnižšiu energetickú denzitu má zelenina, kde voda tvorí 80 až 90 % z celkovej hmotnosti. Ovocie pri porovnateľnom množstve vody ju má vyššiu, pretože má vyšší obsah sacharidov, v priemere na 100 g hmotnosti asi o 100 kJ.
l Pri redukcii hmotnosti by mala byť denzita stravy asi 400kJ/100 g.
l Odporučená priemerná denzita bežnej stravy pri udržiavaní stálej hmotnosti je 525 kJ/100 g.
l Pravidelná konzumácia stravy, ktorej energetická denzita je vysoká spôsobí nárast telesnej hmotnosti. Príkladom je fast food strava, ktorej denzita je v priemere 1 100 kJ/100 g.
Pri redukcii hmotnosti sú vhodné potraviny s obsahom energie do 1 500 kJ. Energetickú hodnotu potravín ovplyvňuje množstvo obsiahnutých živín, hlavne bielkoviny, tuky a cukry. Energetická výdatnosť potravín tzv. denzita súvisí s množstvom vody, ktorá je v nich obsiahnutá. Čím menej vody potravina obsahuje, tým je tuhšia a energetickejšia. Naopak, čím viac vody je v potravine, tým je nižšia aj jej energetická hodnota. Príjem potravín s nízkou denzitou pozitívne ovplyvňuje pocit sýtosti a znižuje riziko aktívneho prejedania.
Najnižšiu energetickú denzitu má zelenina, kde voda tvorí 80 až 90 % z celkovej hmotnosti. Ovocie pri porovnateľnom množstve vody ju má vyššiu, pretože má vyšší obsah sacharidov, v priemere na 100 g hmotnosti asi o 100 kJ.
l Pri redukcii hmotnosti by mala byť denzita stravy asi 400kJ/100 g.
l Odporučená priemerná denzita bežnej stravy pri udržiavaní stálej hmotnosti je 525 kJ/100 g.
l Pravidelná konzumácia stravy, ktorej energetická denzita je vysoká spôsobí nárast telesnej hmotnosti. Príkladom je fast food strava, ktorej denzita je v priemere 1 100 kJ/100 g.
Potraviny s nízkou denzitou Ener. v kJ/100 g
karfiol 120 vyprážaný karfiol 800
jablko 250 sušené jablko 1 070
hrášok 320 sušený hrach 1 420
zemiaky 330 hranolčeky 1 220
kefír 180 oštiepok 1 500
biely jogurt 360 majonéza light 1 920
morčacia šunka 410 čabajská klobása 2 190
kuracie prsia 430 údená krkovička 1 830
mlieko polotučné 190 smotana 33% 1 260
víno biele suché 260 koňak 1 000
Potraviny
s vysokou denzitou
Ener. v kJ/100 g
PhDr., Mgr. Katarína Skybová
kompliment®
štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk