Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Pre ženy

09. novembra 2005

Dole s kilami : Chudnite podľa potravín



Príčinou toho, že sa v tkanivách ukladá tuk ľahko a na spaľovanie využíva existujúci tuk iba v minimálnej miere, je nadmerný príjem potravín s vysokým glykemickým indexom (GI).



Zdieľať
Teória GI objasňuje, prečo pri diéte s rovnakým obsahom energie, neschudne každý rovnako, ale viac ten, kto konzumuje potraviny s nízkym glykemickým indexom. Zistilo sa, že telo má vyššiu tendenciu ukladať tuk vtedy, ak je hladina inzulínu vyššia. Glykemický index vyjadruje schopnosť sacharidovej potraviny zvýšiť hladinu krvného cukru a  vyjadruje aj reakciu hormónu inzulín na  prijaté cukry.

Pri chudnutí sa neodporúča konzumovať potraviny s vysokým glykemickým indexom práve preto, že spôsobujú prudké zvýšenie hladiny krvného cukru. Naopak, potraviny s nízkym glykemickým indexom sú vhodné, pretože po ich konzumácii sa hladina cukru a množstvo inzulínu v krvi zvyšuje pozvoľne, a to je pre redukciu hmotnosti pozitívne.
Potraviny s nízkym GI do 30 - vhodné pri redukcii hmotnosti: 
Brokolica, kapusta, šalát, paradajky, baklažány, paprika, uhorka, šošovica, zelená fazuľka, biela fazuľa, sója, huby, všetky druhy orechov, jablko, broskyne, marhule, čerešne, grep, ríbezle, jahody, černice, višne, citróny, granátové jablko, polotučné mlieko a kyslomliečne nesladené výrobky, minerálky, sirupy a malinovky s náhradným sladidlom...
Potraviny so stredným GI od 30 do 70 - vhodné pri stabilizácii hmotnosti:
Čerstvý hrášok, mrkva, cibuľa, cesnak, tekvica, nektárinky, ananás, pomaranč, hrušky, kiwi, sušené marhule, banán, kompót, pomarančová a jablková šťava, varený hrach, ovsené, pšeničné a žitné vločky, krupica, biela ryža, ryža naturál, chlieb, špagety, celozrnné cestoviny, slané sušienky, maslové sušienky, zemiaky varené v šupke, jogurt, tvaroh, kyslá smotana, kyslomliečne nápoje, biele víno, väčšina tepelne upravených jedál...
Potraviny s vysokým GI nad 70 - riziko zvýšenia hmotnosti:
Pečené a varené zemiaky, zemiaková kaša, varená mrkva, kukurica, sušené datle a figy, kandizované ovocie, hranolčeky, cornflakes, popkorn, biela múka, knedle, bageta, toastový chlieb, sucháre, croasant, vianočka, sladké cereálie, koláče, repný cukor, med, zákusky, bonbóny, mliečna čokoláda, čipsy,  vodové zmrzliny, milkshake, všetky vysmážané jedlá, sladké druhy vín, pivo, likéry, destiláty, šumivé víno, energetické nápoje...

GI sa stanovuje iba v potravinách, ktoré obsahujú sacharidy. Mäso, vajcia a syry majú minimálny obsah sacharidov, a preto sa v nich GI nestanovuje.

PhDr., Mgr.Katarína Skybová
kompliment®
štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk 


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Hľadám lásku@súrne.sk
<< predchádzajúci článok
Krásna za pár minút