Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Pre ženy

28. septembra 2005

DOBRÉ RADY



Zelení pomocníci, Zbavte sa horúčky! , Koriander proti kliešťom, Rýchlo a chutne



Zdieľať
Zelení pomocníci

- Strapatý šáchor je vhodný najmä do domácnosti, kde žijú školopovinné deti. Priaznivo ovplyvňuje schopnosť koncentrácie a aj u zarytého odporcu štúdia prebudí záujem o školské povinnosti. Z rovnakého dôvodu by sa mal papyrus umiestňovať do škôl a verejných knižníc.
- Majorán a oregano chránia obyvateľov domu pred závisťou a ohováraním. Ak sa teda vo vašom živote začnú kopiť nepríjemnosti a nedorozumenia, určite si tohto voňavého pomocníka položte na parapetu svojho okna.

Zbavte sa horúčky!

Proti vysokej teplote použite zbrane priamo z prírody. Čerstvé maliny, brusnice, pomaranče alebo voda, do ktorej ste pridali šťavu z polovice citróna, vám v boji s teplotou iste pomôžu. Zásadou je piť čo najviac tekutín. Alebo si skúste obliecť ponožky namočené do vody s octom, na ne si dajte ešte jedny suché a „zábal“ nechajte chvíľu pôsobiť. Rovnako účinné sú horčicové semená namočené v teplej vode. Strčte si do nej nohy po členky, a potom sa teplo oblečte. Ak si na telo naukladáte čerstvé brezové lístie a zabalíte sa do vlnenej prikrývky na 1-2 hodiny, organizmus sa dôkladne vypotí.

Koriander proti kliešťom

Intenzívna vôňa listov koriandra odpudzuje akýkoľvek hmyz. Blchy a kliešte sa im zďaleka vyhnú. V antike sa preto vkladal do záhybov šiat a tuník. Svojho majiteľa tak chránil pred neželaným cudzopasníkom. Neskôr sa koriander začal používať aj ako prísada do rôznych nálevov, omáčok, údenín, ako ochucovadlo pri výrobe likérov, piva a v ľudovom liečiteľstve. Táto jednoročná rastlinka zmierňovala žalúdočné kŕče, bolesti svalov a kĺbov. V stredoveku sa používala na liečenie vredov. Skrášľujúci priemysel využíval koriander najmä pri príprave esenciálnych olejov, afrodiziakálnych substancií a parfumov. Je silne stimulačný a aktivizujúci.

Rýchlo a chutne

- Ak potrebujete nakrájať čerstvý sendvič a nechcete, aby sa drobil, vložte ho predtým na jednu až dve hodiny do chladničky.
- Tmavé a svetlé pečivo skladujte oddelene, dlhšie vydrží.
- Omáčka a výpek dostanú lepšiu chuť, ak počas varenia a pečenia použijete namiesto vody silný vývar. Ten si môžete namraziť do zásoby tak, že ho nalejete do formy na ľadové kocky, necháte v mrazničke a po dvoch kockách zabalíte do mikroténového vrecka, ktoré utesníte. Takto zmrazený vydrží aj niekoľko týždňov a vy ho môžete kedykoľvek použiť pri dochucovaní omáčok, pečene a podobne.


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Kohn 28.9.2005
<< predchádzajúci článok
Z čoho majú muži strach?